Турски филми и сериали - обща тема за общи приказки (10)

• 100 893
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Нещо много интересно за
Кера Тамара Шишман-българската принцеса в харема на Султан Мурад I
В турския град Бурса се намира гробът на Кера Тамара,върху който и до днес всяка година се сее жито...повече от 500 години...

Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман. Кера Тамара първо е омъжена за деспот Константин. След смъртта на Константин, Кера Тамара е омъжена за турския султан Мурад  I .
След като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от брата на Кера Тамара, Иван Шишман, в Търново пристигат пратеници от султан Мурад I, които да уредят отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, начетеността , така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и протака това решение близо седем години. Чак през 1378 г. при повторното признаване на васалитета си Иван Шишман взема тежкото решение. Кера Тамара е изпратена в харема на султана в тогавашната столица Бурса . Тя обаче запазва християнската си вяра. В Бориловия синодик съдбата ѝ е оценена като саможертва:
„...На Кера Тамара, дъщеря на великия цар Иван Александър, велика госпожа, обрученица на великия амир Амурат (Мурат), която му бе отдадена заради българския род. А тя, като отиде там, запази православната си вяра, рода си освободи, живя добре и благочестиво и с мир почина, вечна памет...“
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царица Марийче“. Според волята на Кера Тамара гробницата ѝ е оставена непокрита, а върху гроба всяка година се сее жито. Така е и до днес.
От нета

# 616
Търся турски сериал.
Преведен на бг.
Нещо подобно на "Сезонът на черешите".
Моля и да ме насочите от къде мога да гледам сериите една по една качени на едно място.
Благодаря

# 617
Търся турски сериал.
Преведен на бг.
Моля и да ме насочите от къде мога да гледам сериите една по една качени на едно място.
Благодаря

https://www.evropabgonline.com/posledno_liato

Не съм гледала "Сезонът на черешите", но имам линк към сериите на  "Последно лято" и го препоръчвам -  хубав е!

# 618
Търся турски сериал.
Преведен на бг.
Благодаря

Не съм гледала "Сезонът на черешите", но имам линк към сериите на  "Последно лято" и го препоръчвам -  хубав е!
Благодаря Ви, но искам с бг АУДИО, а не бг субтитри.
Ще започна да го гледам.
Ако някой има линк към друг интересен сериал с бг аудио моля да го постне.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 21:34 от evita1717

# 619
Търся турски сериал.
Преведен на бг.
Благодаря

Не съм гледала "Сезонът на черешите", но имам линк към сериите на  "Последно лято" и го препоръчвам -  хубав е!
Благодаря Ви.
Ще започна да го гледам.
Ако някой има линк към друг интересен сериал с бг аудио моля да го постне.

Аз обикновено влизам в Гугъл, изписвам името на сериала, номер на серията и бг.суб. и ми излизат. Но, определено гледам, които са качени във Vbox7 или във вк.....Има други сайтове, където се качват сериали, но от там ми се качват вируси....

# 620
Аз гледам в playtube, няма реклами,но и там са със субтитри повечето,а не бг аудио.

# 621
  • Дубай
Здравейте,аз да питам!Има ли тема за Арас Булут Йенемли и сериалите му?! В момента тече чукур по бг кабеларка и мисля, че доста хора ще го преоткрият като артист

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 15:21 от I.V

# 622
Самоличност/Личност става ли за гледане?

# 623

Да.

# 624
  • Дубай
Много хубав сериал е,не е типичната любовна история,а сериал със много хубав замисъл.
Джансу Дере е просто  прекрасна

# 625
По - красива от теб ще го финализират.

# 626
Не е голяма изненада, и на актьорите май им е скучно, нищо не излезе от този сериал. Аз надничах само за да видя птичките - Джей Джей сваля Дерен! Laughing

# 627
Сериозно ли "по - красива от теб "ще го финализират ?

# 628
Ха, аз се очудвам даже, че толкова серии изкара... Колкото и да ми се искаше да ме заинтригува, защото започна много свежо, нещо сюжетната линия е изключително плоска, за съжаление Sad

# 629
Останаха ли летни които не окапаха ? Чуй ме се задържа. Браво и младежите ми харесват.

Четох ,че Мурат Йелдъръм може да е в новият сезон на Организация. Гадно постъпиха с Азиз кой крив и виновен ?

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 21:47 от femmi2

Общи условия

Активация на акаунт