Отговори
# 210
Скрит текст:
В случая не беше за олекотяване, а за намаляване на стреса от йерархичната структура Joy Махнаха първо костюмите с вратовръзки за мъжете и после въведоха малките имена.
Извинявам се за офтопика.

# 211
Здравейте!
Правилни ли са  запетаите  в следните изречения:
Той се върна защото, отваряйки вратата видя ,че се е стъмнило.
Казваше, че времето ще се развали, и никога не грешеше.

# 212
Първото според мен трябва да има още запетаи:
Той се върна, защото, отваряйки вратата, видя, че се е стъмнило.

Второто изречение мисля, че е с вярна пунктуация.

# 213
Според мен:

Казваше, че времето ще се развали и никога не грешеше.

# 214
Благодаря за отговорите,  трябва ми категорично мнение. Приложените изречения са поправени от учител в 11 клас.

# 215
Категорично мнение - http://ibl.bas.bg/kontakti/

Най-отдолу има консултации по телефона.

# 216
  • София
Благодаря за отговорите,  трябва ми категорично мнение. Приложените изречения са поправени от учител в 11 клас.

За това изречение и аз категорично бих го изписала така:

Второ изречение така:
Казваше, че времето ще се развали, и никога не грешеше.
заради глаголите

# 217
  • София
Според мен

Казваше, че времето ще се развали и никога не грешеше.
Пред  "и " има запетая според правилото:
Пред съюза "И" се пише запетая, когато 2 прости изречения са свързани с него, но между тях е налично и  друго просто, което пояснява първото.
Примерно:
Разбрах аз на родителската, че съученици на сина ми ходят на курс по БЕЛ за НВО, и го записах веднага.

# 218
Благодаря на всички, които отделиха от времето си !:purple_heart:

# 219
  • В реалния живот
Може ли да ви попитам за следното изречение:
------
Хонорарът не е определен със закон,  така че не виждам какъв е проблема.
-----
Въпросът ми е за "проблема" с пълен или кратък член е .

Ако приемем, че изречението е: "Аз не виждам какъв е проблема". Сказуемото е "не виждам" и израза "какъв е проблема" е допълнение . Или друг анализ  "какъв е проблема" да се тълкува като съставно именно сказуемо и трябва да е с пълен член в конкретното изречение.

# 220
С пълен член.

# 221
Може ли да ви попитам за следното изречение:
------
Хонорарът не е определен със закон,  така че не виждам какъв е проблема.
-----
Въпросът ми е за "проблема" с пълен или кратък член е .

Ако приемем, че изречението е: "Аз не виждам какъв е проблема". Сказуемото е "не виждам" и израза "какъв е проблема" е допълнение . Или друг анализ  "какъв е проблема" да се тълкува като съставно именно сказуемо и трябва да е с пълен член в конкретното изречение.
"Аз не виждам какъв е проблемЪТ" - подчинено допълнително изречение, сказуемото е "е", "проблемът" е подлог.
ПП: Проверката с "той" винаги е валидна.

# 222
ПромЕнлива, или променлИва? В математиката определено е първото. В речника дават второто. Или в двата случая е различно и защо?

# 223
Мисля, че са дублетни форми.

# 224
  • София
Може би все пак  ударението на двете места е различно. В случая с математиката/информатиката става дума за съществително, подразбира се и по наличието на мн.число. Примерно:
Цял рационален израз, представляващ произведението на числа и променливи, се нарича едночлен.
Променливите в програмирането най-често имат описателни имена и въпросните зависят от това какво съдържат и как могат да бъдат използвани.

В другия случай става дума за прилагателно - променливо време,  променливо настроение, променлив ток, променлива стойност на нещо..

ПП Тези колебания се появяват и при други прилагателни, завършващи на "ив" - изменчив, настойчив, приемлив, уклончив. Но пък други, завършващи пак на "ив" (като  търпелив, доверчив, податлив, обичлив, инатлив, тръпчив, свенлив, сънлив, трънлив и т.н), показват, че преобладаващо  ударението е върху последната сричка. 

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 08:17 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт