Отговори
# 105
"Мишката се свряла на топличко в ръкавичката".
"Спя на студено".
"Студено" и "топличко" наречия ли са или прилагателни? Клоня към наречия в тези случаи. Т.е. може ли да са различни части в зависимост от употребата?

# 106
Да, това са наречия. Ще бъдат прилагателни, ако пояснява съществителни.

# 107
Може да са различни части на речта, да. Зайчето бяга бързо. Котката бяга бързо. Котката е бърза. Зайчето е бързо.
Наречието не се променя по граматично значение и пояснява сказуемото.

# 108
Знаех си, че БГ-мамите имат отговор за всичко! Благодаря!

# 109
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Моля за отговор:
В "Правила, задачи, тестове" от Донка Кънева, за 5 клас, на страница 48 има такъв въпрос:

Има ли морфема, която изразява НЕВЯРНО твърдение?

И аз питам коя е тази морфема?

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 18:37 от Лукреция

# 110
  • Бургас
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Моля за отговор:
В "Правила, задачи, тестове" от Донка Кънева, за 5 клас, на страница 48 има такъв въпрос:

Има ли морфема, която изразява НЕВЯРНО твърдение?

Този въпрос се отнася към приказката "Спорът на морфемите", в която всяка морфема изказва твърдение за своята същност.
Според мен няма морфема, която да изказва грешно твърдение.

# 111

Този въпрос се отнася към приказката "Спорът на морфемите", в която всяка морфема изказва твърдение за своята същност.
Според мен няма морфема, която да изказва грешно твърдение.
Благодаря за отговора! Чета отново и не мога да  кажа, че въпросът  се свързва с текста, преди него.

# 112
Здравейте отново!  Трети клас - задачата е да се извадят глаголите и да се определи формата им /лице, число, време/. Между тях има и причастие, което изпълнява ролята на сказуемо напр. "Тя играела на двора" /и следователно се изменя по род/. Съвсем доскоро бях убедена, че това е глагол. Та, какво трябва да обясним на третокласника в случая?

# 113
  • София
Учителката на моя внук им беше казала, че това не е глагол, а причастие и ще го учат в горните класове. Определяха само глаголите.

# 114
Образува се от причастие, но си е глагол - преизказна глаголна форма на минало несвършено време, 3 л. ед. ч.
https://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0% … D1%80%D0%BC%D0%B8

Но пък в 3 клас не се учат тези неща наистина, може би действително не трябва да го определят като глагол Thinking

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 23:04 от Lúthien

# 115
Това е преизказно сегашно време. При него формите се образуват от: миналото несвърш. деятелно причастие на спрегнатия глагол и формите за сег. време на спомаг. гл. "съм", които се изпускат в трето лице:

1. играел съм     1. играели сме
2. играел си         2. играели сте
3. играел              3. играели

Преизказността означава, че говорещият не е пряк свидетел, а преразказва:

Бабата към внучето: Живеех в малка къща с голям двор и играех с братята и сестрите си.

Внучето към другите деца в класа: Баба ми живеела в малка къща с голям двор и играела с братята и сестрите си.

"Играела" е спрегнатият глагол в преизказно сегашно време (който по форма се състои само от причастието). Не може да се каже, че причастието изпълнява ролята на сказуемо; просто формите съвпадат, но в случая е спрегната глаголна форма.

Много сложно за трети клас Simple Smile (Аз отворих две дебели книги).

# 116
Благодаря! Сложно е не само за трети клас Simple Smile.

# 117
Моля за помощ:   Какво изразно средство е "Господи, помилуй!" /Една българка/  Не мога да го "вкарам" в изучавани тропи или фигури.

# 118
Вие шега ли си правите?!

# 119
Ни най-малко. Учат в момента метафора, синекдоха, олицетворение, метонимия и т. н. Предполага се, че е едно от тях. А че е възклицание-ясно.

Общи условия

Активация на акаунт