Отговори
# 180
Според мен няма отваряща скоба заради тирето. Двете части Мустафа и съпругата са равностойни. Тирето ги въвежда и няма нужда да затварят някаква скоба.

Не знам, ако по подразбиране в изречението има 'ли' или 'дали' , трябва ли да се сложи запетая пред 'или'.
Аз не бих, но би било интересно какво ще каже Павлина.

# 181
Благодаря на всички за отговорите.
Разсъждавам като вас - и според мен не би трябвало да има запетая. Заглавието е от в-к "24 часа".

# 182
Здравейте!
Чета Ви, но не съм писала до сега. Моля за помощ за една задача за 3. клас. Трябва да се напишат сродни думи на думата "мигновен", които да бъдат съществително име и глагол като части на речта. Като съществително име може да се посочи "миг". Имат общ корен са близки по значение. За глагола изпитваме колебания. Дали думата "мигам" е сродна на "мигновен" и "миг"? В учебник по БЕЛ за 5. клас са посочили, че сродни на думата "мигам" са намигна, премигна, мигла. Така излиза, че "мигла" и "мигновен" са сродни. Така ли е? Кое е общото в значението им, че вече се обърках?

# 183
Общото в значението им е, че мигаш с миглите. Мигането отнема миг.

# 184
Пишат ли се кавички в следния случай:
Селищно образувание "Изгрев".
Ако го приема за населено място-не трябва. Ако го приема за квартал-трябва. Но то е ни едното, ни другото.

# 185
Не се пишат.

# 186

Защо? Така Ви се струва или се обосновавате на някакво правило. Потърсих разни правила, но точно този случай не видях никъде. Не че всичко може да бъде обхванато. Ясно ми е, че както и да го напиша все някой ще помисли, че не е правилно

# 187
Според мен би трябвало да има кавички по принципа за квартали, вилни зони... Имена на месности - без кавички, на "формирования" - с кавички. (връх Мальовица, но хижа "Мальовица")

https://publications.europa.eu/code/bg/bg-4100107.htm

Ей тук има детайлно описание, но от компютъра не мога да го копирам
https://www.facebook.com/114878638662663/posts/%D0%BA%D0%BE%D0%B … /230156343801558/

И тук на стр. 31 долу е коментирано... "УПОТРЕБА НА КАВИЧКИ ПРИ ЕДНА ГРУПА СОБСТВЕНИ ИМЕНА ‒ ПИСМЕНА ПРАКТИКА И НОРМАЛИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ"
https://www.balgarskiezik.eu/1-2015/0_0_3_TANYA%20ALEKSANDROVA_str.%2019-35.pdf

ПП: Един пример: в наименованията на общините няма кавички с изключение на случите на съвпадение с географско наименование, тогава се слагат Община "Марица" (Пловдив)

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 10:39 от peneva_a

# 188
Благодаря.

# 189
Има ли утвърдени правила за женските наименования на професиите?
За мен някои  звучат все още леко подигравателно, въпреки че навлизат в употреба.

# 190
  • Майничка
В цял свят се борят да ги наложат, ние обратно - при вече наложени, се пънем да универсализираме формата за м.р.

# 191
Кой се пъне?
Попитах конкретен въпрос.
Как се казва: Съдийка Миланова взе еди какво си решение или съдия Миланова?
Понеже твърдиш, че са вече наложени, би трябвало второто да е грешно.

# 192
  • София
Павлина Върбанова
https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1% … %D0%B8/a-56195484
имаше и други нейни публикации по темата, сега не ги намирам

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 23:51 от milka22

# 193
  • Майничка
В българския речник има ли официална дума съдийка, обозначаваща професия? Има. Но при обръщенията все още е наложена някаква комбинирана форма, т.е., ще се обърнем с "Госпожо съдия", но би следвало да кажем: "Г-жа Миланова е съдийка."
"Съдия Миланова каза ..." може да е разпространено, но не би следвало да е правилно. За щастие, нашите фамилии обикновено носят инфо за пола.

Прави ми впечатление, че напоследък в медицинските среди доста се използва обръщението "до(к)тора", с или без фамилия, за жените.

# 194
Милка, много интересна статия!
Поводът да питам беше заглавие с професия в м.р. и прилагателно към нея от ж.р.
Също срещнах съчетанието две колеги вместо две колежки или двама колеги.

Общи условия

Активация на акаунт