Отговори
# 495
Това е безумие - да дават задачи за 7 клас на деца 4 клас.
Четвъртокласниците трябва да познават спомагателния глагол, да знаят,че "се брои" за сказуемо и сигурно затова дават пример със спомагателния глагол + име, да не ги бърка. Мен повече ме дразни да наричат миналите деятелни причастия "глагол" и в пети клас да се отучават от това.

# 496
  • Бургас
Така и така сме почнали... На мен ми е неприятно, че учтивата форма лека - полека изчезва от българския език.
Иначе: бяха дадени няколко изречения и трябваше да се подчертаят сказуемите. Тъй като отдавна съм ги учила и забравила тези неща, се впечатлих от това, че "се изкачва" не се подчертава заедно, а отделно "се" и отделно "изкачва". Ама нали се води едно сказуемо? Или вече са две и се оказва, че имаме сложно изречение, макар хич да не звучи като такова, но изречения с две и повече сказуеми са сложни.

# 497
Така и така сме почнали... На мен ми е неприятно, че учтивата форма лека - полека изчезва от българския език.
Иначе: бяха дадени няколко изречения и трябваше да се подчертаят сказуемите. Тъй като отдавна съм ги учила и забравила тези неща, се впечатлих от това, че "се изкачва" не се подчертава заедно, а отделно "се" и отделно "изкачва". Ама нали се води едно сказуемо? Или вече са две и се оказва, че имаме сложно изречение, макар хич да не звучи като такова, но изречения с две и повече сказуеми са сложни.

"се изкачва" би трябвало да се подчертае заедно. Едно сказуемо е Simple Smile Дори да е глаголът "съм" за 2. л., ед.ч, сег.вр, пак е едно сказуемо - глагол в минало неопределено време или съставно именно сказуемо...или страдателен залог Simple Smile
На седмокласниците им се присънва Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 22:44 от Елиас

# 498
  • Майничка
Защо да изчезва учтивата форма? На ДЗИ почти винаги има въпрос с Вие + л или н.

# 499
  • Пловдив
Защото настана една мода да се говори с непознати на "ти". И аз се дразня.

# 500
Дъщеря ми, която е доста "бойна", понякога пита този, който ѝ говори на ти - Познаваме ли се?

# 501
Аз пък рядко чувам непознати да си говорят на "ти". (изключвам форума, където е прието тази форма на обръщение)

# 502
  • Майничка
Непрекъснато, особено от най-младите в сферата на услугите, но не само. Но много говорят и на Вие, компенсират.

# 503
  • Пловдив
Здравейте!
Ще ни помогнете ли с морфемен анализ на разпределителят?

# 504
Раз - представка
Пре - представка
Дел - корен
и - окончание
Тел - наставка
Ят - членна морфема

# 505
  • Пловдив
Благодаря ви, много!
Детето беше право, но майка му е зле.

# 506
  • волно калдъръмче
Нещо не съм съгласна окончанието да е преди представката. Думата "разпределител" си има окончание за множествено число - разпределителИ.

раз - представка
пре - представка
дел - корен
ител - наставка
ят - определителен член

# 507
  • Пловдив
И аз мисля, че -ител цялото е наставка. Но това са мои собствени спомени от едно време, сега какво учат, не знам.

# 508
  • волно калдъръмче
И аз мисля, че -ител цялото е наставка. Но това са мои собствени спомени от едно време, сега какво учат, не знам.
Същото.

# 509
  • София
Раз - представка
Пре - представка
Дел - корен
и - окончание
Тел - наставка
Ят - членна морфема
Не може да има окончание преди наставка.

Общи условия

Активация на акаунт