Нашите орхидеи – тема 38

• 33 571
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Здравейте, кога се пресажда камбрия и в каква почва?

Растението по- лесно понася пресаждането когато е в активен растеж, т.е. има активни връхчета на коренчета. А субстрата в повечето случай е кори. Simple Smile

# 136
  • Бургас
Фортуна, не виждам добре от снимката, но май субстрата е от онзи гадния дето е само влакна кокос като слама и сбит, който задържа много влага. Аз бих извадила веднага и поставила цветето само в кори. Миналата година една красавица така си замина за два месеца в този ужасен субстрат.

Старата Милтония ми е за делене, активираха се коренчетата, но все отлагам- голям мързел ме гони. Миналогодишната деленка от нея като чели ще изкарва два цветоноса 🙏

# 137
Момичета,тази красота има ли си име?

# 138
  • София
VanessaDE, phal. Pirate Picotee е вашата красавица. Честита!

# 139
Благодаря Рая Hug
И още един въпрос,някой гледа ли Ванда? И по-точно по този начин,окачена и с висящи корени.

Четох в нета как се отглежда,но ми е интересно дали някой се справя с нея

# 140
  • София
Аз гледах така вандатаповече от година.Развиваше се чудесно. Пусна и няколко бебета. Спомина се скоропостижно след като я забравихме един ден на балкона. Листата изгоряха, разболя се нещо и за месец приключи.
Но да, може да се гледа така.

# 141
Аз гледах така вандатаповече от година.Развиваше се чудесно. Пусна и няколко бебета. Спомина се скоропостижно след като я забравихме един ден на балкона. Листата изгоряха, разболя се нещо и за месец приключи.
Но да, може да се гледа така.

От изгаряне на листа винаги тръгват гниенета. Затова излагането на слънце не е за всяка орхидея. Има си видове и видове. Вандата обича ярка светлина но не и пряко слънце. Винаги подава сигнал че светлината е прекалено много с поява на т. Н. Лунички. Затова ти е заминала андре. Заради изгарянето. Понякога цветето може да бъде спасено с фунгицид но зависи от степента на изгаряне. Като при хората.

Ванеса. За съжаление докато не умориш 2-3 ванди няма как да разбереш дали това е твоята орхидея. Отглеждането по този начин става ако животът ти не включва дългосрочни отсъствия.

# 142
  • Варна
Някой има ли опит с плейоне? Сега пък това си наумих Laughing

# 143
Някой има ли проблем с отварянето на файловете от библиотеката? Frowning1

# 144
  • София
При мен отваря безкрайно бавно, един файл /Брасада Мивада/ или нещо такова не ми го отвори и на единя от листовете се опитва да ме накара да се логна с Гугъл акаунта си. Има някакви проблеми.

Ако кажете какво ви трябва, ще се опитам да го извадя.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 12:02 от Raya

# 145
Мдаа,по време на отпуските ни няма със седмици.Чудя се,дали ако сложа овлажните под нея ще оживее

# 146
  • София
Уви, никой не може да ти отговори на този въпрос. Grinning
Аз поддържам над 50% влажност в стаята целогодишно. И заради растенията и заради хората. Но точно както _re_ge казва - от изгарянето тръгна болест. Вися на слънцето няколко часа. Лекувах, но не се получи. Малко крехки са Grinning

# 147
  • Варна
Някой има ли опит с плейоне? Сега пък това си наумих Laughing

Мисля, че се водят земни орхидеи. Гледат се в сбирщайн субстрат- пръст, кори, агроперлит. Първо цъфти от луковицата, след това пуска листо. Лятото прави нова луковица от която да цъфне евентуално пролетта.

Есента се зазимява- спират поливките и растението се държи на студено. Моето изкара цяла зима на отворена северна тераса ( 1 прозорец е постоянно на ножица отворен).

Средата на февруари месец прибрах растението вътре в апартамента и започнах да го поливам. Уплътни се луковицата, пусна някакъв страничен израстък около 1 см. и този израстък така си стои от 2-3 седмици. 

Предполагам нещо съм объркала при зазимяването и растението няма да се събуди. Ще продължа да го поливам, пък да видим. Confused

# 148
  • Варна
Откъде ти е? Гледам във florabg.eu има някакви по 26 лева и се чудя няма ли някъде по-евтино, всеки път по едно растение плюс такса кашон и доставка взе да ми писва.

# 149
  • Варна
Миналата пролет го поръчах от tropiki.biz, но не помня на каква цена го взех. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт