Нашите орхидеи – тема 38

• 33 566
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
  • Мадрид / София
Ако може по-добре фокусирана снимка и от малко по-далече, а и на цялото растение ако може. Така, поне за мен не става ясно какъв е проблема.

# 121
  • София

Това е.

# 122
merian прежалвай я,за мен това е гниене,ще започнат да и падат листата едно по едно.Моята издържа десетина дни преди да я пратя в отвъдното.За съжаление, в магазините не се стараят при поливането.

# 123
  • София
Да, много жалко, защото е уникален цвят, но нямам късмет. И напоследък често попадам на болни растения, което е много тъжно.

# 124
  • Мадрид / София
Можеш да пробваш все пак с фунгицид. На другите листа има ли гниещи петна? Или е само на едно листо? Засегнатото листо от най-долните ли е или е ново листо?

# 125
Имах една, която ми подариха с такива листа, оказа се измръзнала. Пресадих я веднага щом прецъфтя и доста дълго нямаше никакво развитие, но изведнъж, като почна да вади корени и нови листа ❤ вече е супер. А и първото й поливане при мен отложих с около седмица, може и малко повече да е било и не държах, колкото обикновено, а листата й изобщо не съм мокрила само ги забърсвам със суха кърпа. Дано и при вас да е така и да се оправи.

# 126
Да си покажа новата придобивка. Подари ми я отново щерката. Дано успея да я отгледам. Simple Smile

# 127
  • София
Момичета, благодаря ви за съветите. Има още две засегнати листа, не са нито нови, нито най-стари, средни са. Мислех си дали да ги отстраня или изрежа засегнатото или няма смисъл. Ше останат още 2-3 незасегнати поне до този момент листа.

# 128
  • София
Ако не третираш спешно с препарат, скоро ще паднат сами. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс за оцеляване.

# 129
Здравейте , момичета!

Вижте, какво листо ми изби върху цветоноса. Не ми се е случвало досега . Какво означава и какво трябва да направя. Точно тази орхидея в момента е в подем.
Хубава седмица!

# 130
  • София
merian64, изглежда като измръзване. Изрежете засегнатите места или целите листа, ако не може частично. Посипете разразите с активен въглен. Поливайте много по малко по-често и не я дръжте на висока температура. Има голям шанс, ако петната не са стигнали до шийката.

ananas, честито! Имате си кейки/детка. Гледате си растението както до сега. Когато кейкито развие три корена, по около 5 см и три листенца, можете да го отчупите или отрежете и засадите в малка саксийка.

# 131
Здравейте, кога се пресажда камбрия и в каква почва?

# 132
  • Мадрид / София
Здравейте, кога се пресажда камбрия и в каква почва?
Когато вече няма място в саксията и булбите започнат да растат извън нея.
Субстрата е дребни кори, камъчета тип бяла мозайка и щипка сфагнум за задържане на влагата.

# 133
Уф, нещо се случва с новата ми орхидея. Sad  Моля за помощ. Паднаха две-три пъпки и се стече някакъв сок, който засъхна (малко е лепкав)
Ето снимки

Тези цветове са като изсъхнали

Ето как изглеждат корените. Не съм я поливала, защото според мен беше достатъчно полята, когато ми я подариха на осми март

Предварително благодаря!

# 134
  • Мадрид / София
Fortuna, нормално е при промяна на местоположението и микроклимата да засуши пъпки. Тях можеш да ги махнеш. Като прецъфти, обезателно я извади от субстрата да видиш дали е с така наречената "тапа", която се маха внимателно и да видиш състоянието на корените. За момента ѝ се порадвай на цветовете.

Общи условия

Активация на акаунт