Нашите орхидеи – тема 38

• 33 601
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Хм, сега намерих стара снимка на тази орхидея (но не знам дали е с цъфтежа от магазина или домашния) и листата си розовеят по ръбовете още тогава. Естествено, не са сухи и розовото е най-вече по ръба, не на цялото листо...

# 181
  • Варна
pppqqq, възможно е цветето да е изгоряло от слънцето. По- високо е и грее по- силно. Имам същия дендробиум, само за 3 дни стана на зебра. Започнах да засенчвам. Simple Smile
Ето го изгорен и розовеещ.
Скрит текст:

Листата с тен на щори.
Скрит текст:

Иначе цъфти. Хубаво, че цветовете не са изгорели от слънцето.

# 182
  • Мадрид / София
Аз бих махнала изцяло листото с розовото, макар ако е фузариум няма да му помогне. Ако е възможно, направи снимки/видео на растението на естествена свтлина за да се види добре реалния цвят на листата. Имам едно съмнение, но искам да видя реалния цвят на листата.

# 183
Ето го - този прозорец не е много слънчев и специално този радиатор не се пуска силно:

В саксията е изникнал някакъв магданоз, чудех се дали да го махна, всъщност ми е все едно, ако не пречи.

# 184
  • Мадрид / София
Махни повреденото листо и наблюдавай дали няма да се появи такова оцветяване на друго място ( корени например). Може и да е слънчево изгаряне. Тъмно розово по дължината по ръба на листата е нормално за този дендробиум, тъй като цветовете са  тъмно розово червени.

# 185
Здравейте!
Бих помолила за разяснение, ще прилача и снимки.
Въпросът ми е - цветонос ли е това на снимките или корен? Нещо ми е трудно да различа!
Благодаря предварително!
Две различни орхидеи са на снимките.

# 186
  • София
Здравейте, и двете са корени.

# 187
Коренчета, да. Цветоносите са със сплеснати връхчета.

# 188
  • Мадрид / София
И двете са корени.

И да използвам поста да дам снимка на различни видове щитоносни "въшки".

От ляво на дясно:
Горе - Оребрена и Памуклийка
Среда - Кафява и Мека
Долу - Восъчна и Щитова

Ако ги видите да може да ги разпознаете. 😃

# 189
  • София

И да използвам поста да дам снимка на различни видове щитоносни "въшки".

От ляво на дясно:
Горе - Оребрена и Памуклийка
Среда - Кафява и Мека
Долу - Восъчна и Щитова

Ако ги видите да може да ги разпознаете. 😃

Горе в дясно е цитрусова въшка. На Дългоопашатата власиста въшка/Pseudococcus longispinus казват “памуклийка”. Тази е от личния ми архив 😁

# 190
Видях едно такова бяло нещо на лиодорото и го убих, предполагам, че няма как да е само едно, но не виждам други...
Скрит текст:
Иначе имам папатаци (летящи), но те са тук от преди орхидеите, няма какво да се направи по въпроса... Не съм забелязала да вредят по някакъв начин, макар че кацат по тях и по/между корите (май се размножават в саксиите на растенията, но не им се отразява).
Сега гледам в Гугъл - пише, че папатаците са нещо като комарите и хапят. Моите не хапят, малки са като точки и летят. Не са в някакви много забележими количества, но ако човек се вгледа покрай саксиите, или ако пие вино, си проличава, че има доста.

# 191
Много благодаря!

# 192
  • София
pppqqq, тези “папатаци” са най-вероятно Сциаридни мухи. Размножават се като снасят яйцата в почвата/корите. Самите мухички не са опасни, но ларвите могат да изгризат младите коренчета. Ларвата представлява малко около 1 см. червейче, с прозрачно тяло. Можете да си уловите някое на резен от ябълка. Оставете резена за една нощ върху корите и на сутринта погледнете долната страна. Обикновено има вилоскачки /не са трипси/, прозрачни червейчета /ларвите/, почвени акари като мънички топченца и вероятно някой и друг хищник.Веднъж намерих псевдоскорпион - много му се израдвах. Сциаридните мухички се нуждаят от влажен субстрат, за да се размножават. Засушаването решава проблема. Ако няма как да се засуши, то поливане с Моспилан също върши работа, както и всеки спрей срещу летящи инсекти.

# 193
Sealove, най-лесно ще разпознаваш дали е корен по местоположението. Цветоносите избиват винаги между листата. Ако имаш орхидея с 6 листа и цветоносът е бил между първо и второ (отдолу нагоре), следващия ще е между второ и трето. Мисля и че би трябвало да редуват страните, но за това не съм сигурна. Цветонос не избива на едно и също място два пъти. Корените избиват по-често от стеблото, по-рядко между листа. Изключение за цветоноса е само терминалния(централен), който спира развитието на орхидеите. Това важи за фаленопсис.

# 194
И моята красотичка цъфна 😘

Общи условия

Активация на акаунт