Нашите орхидеи – тема 38

• 33 607
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
Wassermellon веднага те оборвам Simple Smile с най-добри чувства!

# 196
А ако си поръчам две орхидеи от един сайт, в отделни кашони ли ще ги сложат и два пъти ли трябва да плащам доставка? Взех да се замислям, защото времето се затопля...
Още не знам какво ще поръчам, набелязала съм няколко фаленопсиса, но се навивам все повече на катлеите - особено като разглеждам Инстаграм:
Скрит текст:

# 197
  • Мадрид / София
Идват заедно в един кашон.
Катлеите искат топло. Попрочети за условията на отглеждане на катлеите и го сравни с твоите условия. Ако са различни условията просто не си задлужава да купуваш, защото ще ти бъде трудно с отглеждането, че и цъфтеж може да не видиш.

# 198
Здравейте, вчера забелязах в малки части около 1 корен бял мухъл, който се е появил в последните 2 седмици. Това  ми е единствената орхидея, подарък ми е от есента. Преди около 2 месеца прецъфтя, като изрязах прецъфтялата част и разредих поливането от веднъж в седмицата на 2 седмици. Друго в грижата не съм променила. Достатъчно ли ще е да сменя субстрата и да почистя корените с нещо. Четох, че се използва фунгицид - разтвор. Бихте ли дали съвет как да я спася 😥

# 199
  • Мадрид / София
Смени субстрата, ако има изгнили корени ги изрежи, дезинфекцирай режещия инструмент преди да режеш (най-добре на силен пламък до червено и после веднага се изстудява със студена вода), а после и отрязаното място се дезинфекцира с 3% кислородна вода. Намали поливането на 3 седмици веднъж. Фалеанопсисите (големите) им е по-добре да са на сухо отколкото постоянно влажни. Това не важи за минитата и някои други видови фалеанопсиси.

# 200
  • София
Фалчетата, че и никое растение не се полива по календар. Полива се спрямо условията, спрямо развитието на растението и спрямо неговите конкретни нужди. Специално фаленопсисисте се поливат при сребристи корени.

# 201
Смени субстрата, ако има изгнили корени ги изрежи, дезинфекцирай режещия инструмент преди да режеш (най-добре на силен пламък до червено и после веднага се изстудява със студена вода), а после и отрязаното място се дезинфекцира с 3% кислородна вода. Намали поливането на 3 седмици веднъж. Фалеанопсисите (големите) им е по-добре да са на сухо отколкото постоянно влажни. Това не важи за минитата и някои други видови фалеанопсиси.

Благодаря за отговора 😊 а субстрата трябва ли да се обработи по някакъв начин предварително? Поливах я на посивели корени, всъщност този път бяха все още зелени а не е поливана от 2. Ще разредя. А кога пак да започна по-често?

# 202
  • Мадрид / София
Субстрата може да го накиснеш за 1 ден ако корите съдържат все още танини. Ако са чисти пак не пречи. Така се напояват и държат влага за по-дълго.
Кога да поливаш - зависи от твоите специфични условия в къщи. Но щом мухлясва, значи му идва в повече влагата. По-добре сухо (сребристи корени) от колкото влажно и преполято.

# 203
  • София
pppqqq, от български сайт ли искаш да поръчваш или от чужбина?

# 204
От български, защото предпочитам да плащам с наложен платеж.

# 205
  • София
Бях чела или на сайта на орхидеи.бг или на плантс.бг, че до 3 растения влизат в един кашон. Но сега не я намирам тази информация. Обаче 3 броя пък се мачкали в кашона. Това от пазарували хора го четох. За два броя може би е оптимално добре.

# 206
  • тук и там
И аз пак да се запиша в темата.Някои знаят че си нямам идея от отглеждането на орхидеи,но иначе купувам и се мъча с тях. Миналият път показвах една орхидея,която отглеждам като маруля вече над година  и половина без да се случва нищо-само от време на време по някое листо се показва.Местих я на сто места, май най-накрая си намери точното място. Та има някакво раздвижване. Показвам-да ми кажете какво е това .

На тази същата,и се цепят листата обаче-просто излизат много изпънати и сами се цепят .

Та какво да очаквам?

Имам още три "марули", освен тази...Да се надявам,че и при тях ще започне да се случва нещо..
За сега -виждам че по едно ново листо и едно коренче са пуснали. Това имам предвид.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 15:51 от Kassia

# 207
  • Мадрид / София
Честито, имаш си цветонос!

# 208
  • тук и там
Ехааа! Много съм щастлива! Значи след две години, е решила вече да ме зарадва! Нищо няма да променям в грижите, да не взема да я прецакам.

Благодаря! Ще се похваля непременно, ако има положително развитие.Това ми е първата орхидея, която показва някакви признаци на живот!

# 209
След 2-3 месеца ще е готов Simple Smile Моите от преди НГ още не са цъфнали. От три само единият изглежда така, сякаш може всеки момент да отвори цвят.

Общи условия

Активация на акаунт