Нашите орхидеи – тема 38

• 34 109
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
  • Мадрид / София
Трябва им малко топличко ( около 20 градуса) за да се развият по-бързо. Иначе се бавят.

# 211
Аз лично съветвам всички начинаещи да поливат по календар. Това е най-добрия вариант да се предотврати чреполиване.
Аз  самата поливам календарно. От мързел. Всичко поливам заедно. Нямам оплакващи се. Дори вандите търпеливо чакат заедно с всички.

Още не знам какво ще поръчам, набелязала съм няколко фаленопсиса, но се навивам все повече на катлеите - особено като разглеждам
Катлеите са супер различни. Като за начало си вземи хибрид. Спокойно виреят при мен на североизточен перваз където зимата пада до 17 градуса. Цъфтят си. Сега едната ми изхранва втори цветонос на същото място в неотоплен еркер където нощем температурите падат под 18градуса
 За катлеите   по-важна е светлината. Има катлеи които изискват по 12 часа светлина. Ако не я получават то развиват булбите две години. Така че не вземай видовки или засукани капризки. Вземи олекотен хибрид и задължително цъфтежен размер. Аз имам хибрид от хоуммакс. Отне ми две години да ги цъфна, макар че някои доброжекателки бяха се изказали че аз никога няма да мога да цъфна катлея с моя начин на отглеждане. . Една друга хибридка имам от чужбина от изложение  - тя цъфна след половин година. Като имам представа как се гледат катлеи по принцип, вече мога да гледам към по-капризни кросове. Но трябва да кажа че цветът на катлеите е ужасно нетраен. Между 2 и3 седмици. Ще потърся снимки.  

Хоуммакската

Виенчанката

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 00:53 от _re_ge

# 212
  • Бургас
Добър вечер 🤗

Малко красотичка. Жълтозеленката, много съм Хепи, че я цъффам за първа година това е най близкия и цвят

Шаренка с голяма устна напълнила целия ред от 11-12цвята и бебчо към нея и розовка

Имам една Катлея от Хоуммскс какъв цвят е още не знам трета година ще почне при мен и не успявам да я цъфна, явно не е много светло и топло при мен, защото и цветоносите тая година бавно вървят, но пък имам нов и ще има цвят и лятото при мен 😀.
Аз си пиша коя кога поливам горе долу като по календар, всяка сутрин гледам в тефтера да не пропусна някоя, общо взето на групи поливам и не винаги задължително по дата и график.
Утре ще сме в София с мъжа по медицински причини искаше ми се да намина през орхидеи.бг на място, но в сайта им много беден избор. Дали всичко публикуват или е възможно да има повече цветя на място?

# 213
  • София
Може и да има резон това с календарното поливане, което аз също ползвам. Но за първи орхидеи пак бих препоръчала да се гледат корените. Трябваше ми време-опит докато стигна до оптималното поливане при моите условия. Със сигурност се различават схемите у дома и в ателието, въпреки че са в един град.

# 214
Може и да има резон това с календарното поливане, което аз също ползвам. Но за първи орхидеи пак бих препоръчала да се гледат корените. Трябваше ми време-опит докато стигна до оптималното поливане при моите условия. Със сигурност се различават схемите у дома и в ателието, въпреки че са в един град.

Ами начинаещите имат такъв ентусиазъм за поливане че никога не изчакват на пълното просъхване. Винаги е преди и никога след - правилото - ако се двоумим дали е за поливане - изчакваме още два три дена -  никога не се спазва. Заблудата че орхидеите тънат във вода е повсеместно.
 колко орхидеи сме виждали умрели от пресушаване при начинаещи... Но групите са пълни с зов за помощ при изгнили тотално корени. Затова един режим  е най - умното решение първата година две. После вече могат да си позволят еквилибристики.

Добър вечер 🤗
Имам една Катлея от Хоуммскс какъв цвят е още не знам трета година ще почне при мен и не успявам да я цъфна, явно не е много светло и топло при мен, защото и цветоносите тая година бавно вървят, но пък имам нов и ще има цвят и лятото при мен 😀.

Утре ще сме в София с мъжа по медицински причини искаше ми се да намина през орхидеи.бг на място, но в сайта им много беден избор. Дали всичко публикуват или е възможно да има повече цветя на място?
Видях у фейса че продават бизнеса... Не знам как ще е заредено в тази ситуация.
Тази година всички цветоноси вървят бавно.
Катлеите от хоуммакс не при всички цъфтят още първата година. Ако обаче минат две години и цветето не цъфти  трябва да се смени нещо в отглеждането - светлина, температури, честота на поливане. Торенето не е опция. Аз рядко торя.
Аз при моята катлея след година и половина пускане на булби като замаЕна без жъфтеж, разбрах че трябва нещо да променя.. Промених следното
1. Сложих я директно на перваза от април до ноември, североизточен ерлерен - сутрин огрява слънце, нощем температурни разлики.
2. Направих изключение само за нея от юни до края на август да я проливам през 3-4 дена. И накисвам един път на две седмици.
Уточнявам че тези нешща изискваше само хоуммакската катлея. Виенчанката се вписа мълниносно в колектива и си чака  поливане с всички други.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 01:09 от _re_ge

# 215
Ренка, благодаря за хубавото обяснение за катлеите Purple Heart
Досега не съм ги и поглеждала, само като видя че искат по-ниски нощни температури, и спирам да чета нататък. Но сега като те прочетох, май имам подходящо място на източен перваз. Там гледам успешно нобиле и милтонопсис, огрява само сутрин и зимата е по-хладно.
Как да разпозная опростените хибриди? Толкова са много....

# 216
  • София
_re_ge,  забравила съм - права си.

# 217
  • Варна
Луковиците или каквито там се наричат на градинските орхидеи щели да дойдат чак догодина hahaha Направо ме застреляха тези хора. И сега се чудя какво да си купя и по-важното откъде. Навсякъде само фалчета, а аз не искам вече такива, защото нямам никакво място за тях. Трябва ми нещо, което мога да изнеса на терасата през лятото (откритата или закритата) и което търпи слънце поне за 2-3 часа дневно. Затова се навих за епидендрум - ми то никъде няма. Мъка.

# 218
Момичета,старите листа(най-малките) режете ли ги или чакате да пожълтеят?
Имам една маруля,от 3-4 години не е цъфтяла,само листа вади.Вече е с 11 и вади 12-тото.До колкото знам,нормално са с 5-6 до 7,та се чудя дали да не я подкастря отдолу

# 219
  • Варна
Как ще режеш здраво листо? Никакъв смисъл няма.

# 220
  • София
Листата на фалчетата се режат само при някакво заболяване. Живеят между 2 и 5 години. Броят на листата зависи от конкретния сорт - имам едни, които са с по две - вадят трето, изсъхва първото. Не се отразява на цъфтежа. Тайсуко Джаспър пък се мисли за ванда - има 16 листа. Ако бяха шаренки, цена нямаше да има 😂

# 221
  • София
Сега погледнах в гугъл. Тайсуко Джаспър е много красива орхидея!
От ароматните ли е?

# 222
  • София
Моята не е ароматна или поне аз не съм забелязала. Тази година още пасува, че беше в ъгъл на тъмно.

# 223
  • Мадрид / София
Момичета,старите листа(най-малките) режете ли ги или чакате да пожълтеят?
Имам една маруля,от 3-4 години не е цъфтяла,само листа вади.Вече е с 11 и вади 12-тото.До колкото знам,нормално са с 5-6 до 7,та се чудя дали да не я подкастря отдолу
Ако е здраво листо не се реже. Промени мястото и/или светлината и топлината. За да цъфтят фалчетата им е необходим период на ниски температури около 16 градуса.

# 224
Вчера не устоях пред тази нежност Heart Eyes

Миди е и е много сладка, мъничка и нежничка. Innocent

Общи условия

Активация на акаунт