Нашите орхидеи – тема 38

• 34 127
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря на всички Flowers Hibiscus
Сложих я на прозорец,ще видим дали ще я цъфна.Лошото е,че прозорците са ми югоизточни и югозападни,но се надявам до лятото да се раздвижи.Температурата нощно време е 15-17 градуса,явно не това е проблемът.
Имам една,която беше опитна.Пак така не искаше да пуска корени,не искаше да цъфтеше,една такава с кльопнали листа...ощраках и най-долните 2-3 листа,под тях имаше зародиши на много корени.Тръгнаха и цветето се съживи.Та затова се чудех дали да не ощракам и тази Grinning

# 226
Чкайте мееее, идвам и аз. Ама че късно виждам тая тема.
Да ви се похваля, навръх първа пролет, цъфна едната ми орхидея.

Тук тя позира, а аз се въртя с телефона покрай нея, докато пия кафе.

# 227
Ох, че е красиво това луничаво жълтурче!
Много са ми на сърце жълтушите. Yellow HeartYellow HeartYellow Heart
Що ли така!? Stuck Out Tongue Winking Eye

Моята жълта красавица отвори още едно цветче! Като цъфнат всички - общо 5 /от 25 Relieved окапали/ ще се похваля официално със снимка. Relieved
Та не се сетих по-рано да я преместя! Ама кой да знае....

# 228
Луковиците или каквито там се наричат на градинските орхидеи щели да дойдат чак догодина hahaha Направо ме застреляха тези хора. И сега се чудя какво да си купя и по-важното откъде. Навсякъде само фалчета, а аз не искам вече такива, защото нямам никакво място за тях. Трябва ми нещо, което мога да изнеса на терасата през лятото (откритата или закритата) и което търпи слънце поне за 2-3 часа дневно. Затова се навих за епидендрум - ми то никъде няма. Мъка.

Месечинке, епидендрум видях, че имат сега във florabg.eu

# 229
  • Варна
Аз го имам този, точно от тях го поръчах Simple Smile Ама искам още един. Във фб бяха пуснали един жълт. Чаках да го качат в сайта, щото бяха писали, че само оттам ще се поръчва вече. И докато чакам той свършил, без да го качат, оказа се, че пак приемат поръчки във фб...

# 230
Съвсем скоро ще се похваля и с една розовка, чакам сега трепетно тя да цъфне.
Въртя се покрай нея непрестанно, мониторирам състоянието й.

Тук една вметка - моите седят на южен прозорец, кисна гииии почти всяка седмица с тор за орхидеи от HomeMax. Тази от снимката.

Спрях да ги пръскам и почнах да ги къпя, буквално да ги къпя (една приятелка със завидно големи, кичести и наистина страхотни орхидеи ме посъветва да го правя).
Самото къпане представлява това да ги сложа под чешмата и да я пусна, така да намокря листата. Не знам дали има някакъв зашеметяващ ефект, ама като се сетя за нейните накичени с цветове орхидеи, направо тичам към мивката.

# 231
Ще ги прецакате с тоя тор всяка седмица!

# 232
И аз ги къпя. Пускам струята на "душ" и им правя дъжд в мивката. Smile Като не мързи ги водя и на баня, буквално. Строявам ги под душа и го пускам. Оставям ги да се къпят сами и след 5-10 мн. им спирам водата. Simple Smile Оставям ги да се изцедят, попивам между листата да не остане влага и ги връщам по местата.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 15:01 от Sysly

# 233
  • Мадрид / София
Не всеки тор е добър.
 Числата на амонячните и уреичните нитрати трябва да са минимални. Ако може под 1% (0,...) Останалите нитрати да са нитрити и да са повече от другите като проценти.

# 234
Ще ги прецакате с тоя тор всяка седмица!

Слагам по 2-3 капки на литър, за да е минимално количество и то само преди да цъфнат. Че иначе ще прецъфтят бързо.

# 235
  • Карлово

Моята жълта красавица отвори още едно цветче! Като цъфнат всички - общо 5 /от 25 Relieved окапали/ ще се похваля официално със снимка. Relieved
Позволено ли е местенето, когато цъфтят? Да не хвърлят цветове?

# 236

Позволено ли е местенето, когато цъфтят? Да не хвърлят цветове?
Ако са отворени пъпките вече, нищо им няма, дори може да се пресаждат.

# 237
  • Пловдив
Здравейте, и мини No 9 цъфна. Само едно още чакам да цъфне
Скрит текст:

# 238
Ренка, благодаря за хубавото обяснение за катлеите Purple Heart
Досега не съм ги и поглеждала, само като видя че искат по-ниски нощни температури, и спирам да чета нататък. Но сега като те прочетох, май имам подходящо място на източен перваз. Там гледам успешно нобиле и милтонопсис, огрява само сутрин и зимата е по-хладно.
Как да разпозная опростените хибриди? Толкова са много....
Колкото повече родители толкова по-добре.
Давам ти пример

https://www.bluenanta.com/display/information/100056790/?role=pu … amily=Orchidaceae

# 239
Много благодаря! Това значи ли, че междувидовите хибриди с брасада, лаелия и т.н. също са малко по-сговорчиви? Досега ги мислех за сложни, защото няма как да знам от кой родител кое качество е наследено.
Не знам също, дали ги кръстосват за по-лесно отглеждане, или за по-впечатляващ цвят...

Общи условия

Активация на акаунт