Нашите орхидеи – тема 38

• 34 168
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Ооооо, Рени, страхотни катлеи Heart Eyes
Как ги насочваш да растат в саксията? При мен стърчат навън, няма как да ги поливам, налага се да ги пръскам почти всеки ден, иначе не успяват да се развият и да цъфтят....

# 241
  • София
Споделям си една мултифлорка, която много ме радва. Почти нова е - от есента ми е и цъфти на разклонение на стар цветонос.

Редактрам, защото не виждах снимката.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 22:24 от Raya

# 242
Най-после една от пъпките започна да се отваря. Снимката не е хубава, защото не бях подготвена:

Тази беше боядисана в синьо, дадоха ми я миналия осми март. Ще има и цикламови точки (малко).
Днес поръчах една жълта. Почти всичко, което бях набелязала през студените седмици изчезна, реших, че ако не я взема и тя ще се разпродаде...

# 243
  • burgas
Днес размествам разцъфтелите красавици да са ми по-близо до погледа-дано не се "разсърдят" и да хвърлят цветовете:heart_eyes
Това мини ми е много сладко

# 244
Тази Белушка  има неприятно пожълтяване на едното листо. Другите листа имат много лек жълт кант и петънца. Какъв може да е проблема и как да действам?

# 245
Жълният кант май не е проблем, а е част от нормалния външен вид на листата на някои орхита. За пожълтяващия връх, може да е смърт за това листо, а може да е част от по-голям проблем. Иначе орхидеята как изглежда - корени, другите листа в страни от жълтия катн?

# 246
На мен ми изглежда дехидратирана. Тя направо е излязла от субстрата и корените са прекалено сухи.
Бих допълнила отгоре с кори и накиснала хубаво за де се посъживи.
Аз не чакам така да изсъхнат корените като бобени шушулки. Simple Smile

# 247
Скрит текст:
Жълният кант май не е проблем, а е част от нормалния външен вид на листата на някои орхита. За пожълтяващия връх, може да е смърт за това листо, а може да е част от по-голям проблем. Иначе орхидеята как изглежда - корени, другите листа в страни от жълтия катн?

Другите листа изглеждат добре, плътни са, "отгледа" успешно и отвори всичките си 17 цветчета.

Скрит текст:
На мен ми изглежда дехидратирана. Тя направо е излязла от субстрата и корените са прекалено сухи.
Бих допълнила отгоре с кори и накиснала хубаво за де се посъживи.
Аз не чакам така да изсъхнат корените като бобени шушулки. Simple Smile

Възможно е и да съм прекалила с времето между поливанията. Ще допълня и поливам по-често.
А жълтия връх на листото да го третирам ли с нещо, за да избегна задълбочаване?

# 248
Според мен, това листо ще пожълтее и изсъхне напълно. Следи дали ще се появи на друго и внимавай с поливането.
Аз имам една орха на която й пожълтяха и опадаха 2 листа и 2 започнаха да се дехидратират. Оказа се проблем с корените - бяха започнали да гният. Пресадих я и сега изглежда че се закрепи. Сега гледам много внимателно кога й е време за поливане. Гледам да не изсъхва напълно, но и да не прекалявам с поливките.

# 249
Според мен, това листо ще пожълтее и изсъхне напълно. Следи дали ще се появи на друго и внимавай с поливането.
Аз имам една орха на която й пожълтяха и опадаха 2 листа и 2 започнаха да се дехидратират. Оказа се проблем с корените - бяха започнали да гният. Пресадих я и сега изглежда че се закрепи. Сега гледам много внимателно кога й е време за поливане. Гледам да не изсъхва напълно, но и да не прекалявам с поливките.

Трудно ми е да намеря точно баланса между преполиването и засушаването. Сякаш повече ги засушавам. От страх да не ги удавя и загният от преполиване.

# 250
И на мен да ти кажа Joy
Аз гледам и дали има кондез по саксията отвътре, освен цвета на корените както и в какво състояние са листата. Ако започнат да се дехидратират или жълтеят - вадя да видя какво става с корените. Обикновено там има проблем при мен. Пробвам разни варианти и стискам палци да уцеля общо взето - карам по интуиция.

# 251
  • София
Днес бил ден на орхидеите. Simple Smile

# 252
Лиодорото ме изненада - онова нещо, което мислех, че е кейки, се превръща в пъпка и май ще са повече от една (може би ще се разклонява още, не мога да позная за сега):

# 253
Лиодорото ме изненада - онова нещо, което мислех, че е кейки, се превръща в пъпка и май ще са повече от една (може би ще се разклонява още, не мога да позная за сега):

По този начин се случва т. Н удължаване на цветоноси!

Днес бил ден на орхидеите. Simple Smile

И аз това разбрах, ама то на мен ми е всеки ден ден на орхидеите, но то с толкова бройки сама съм си го причинила.

Много благодаря! Това значи ли, че междувидовите хибриди с брасада, лаелия и т.н. също са малко по-сговорчиви? Досега ги мислех за сложни, защото няма как да знам от кой родител кое качество е наследено.
Не знам също, дали ги кръстосват за по-лесно отглеждане, или за по-впечатляващ цвят...
Най- често част от родителите да за по - голяма непретенциозност и устойчивост, но част са за красота. Напълно си права че катлеените кросове с лаелия, брасия и пр. са кръстосани с тази цел. Поначало видовите катлеи са много красиви за разлика от някои орхидеите дето не са хич красиви натурално. Брасии брасади са точно устойчиви подложки. Както на бадема се ашладисва/калемосва праскова. Аз имам един дендробиум фаленопсис, на който така нещо му превъртя и му изби подложката ( връщане към корените)... е няма нищо атрактивно в цялата работа.

Ооооо, Рени, страхотни катлеи Heart Eyes
Как ги насочваш да растат в саксията? При мен стърчат навън, няма как да ги поливам, налага се да ги пръскам почти всеки ден, иначе не успяват да се развият и да цъфтят....
Вещичке нямам заслуга в тази работа.. Някак си новите издънки все се въртят в саксията. Нищо за сега не излиза навън.

# 254
Орхидеята, която поръчах, е изгнила и в понеделник ще я връщам. Само ми развали настроението.

Общи условия

Активация на акаунт