Нашите орхидеи – тема 38

• 33 426
  • 743
  •   1
Отговори
# 435

И моето ли е Равело 🙂
Бледа е , вече е пред плецъфтяване.
Единия цветонос отдавна замина.
Това е орхидеята с най- траен цвят и тай- често цъфтяща , и есен и ранна пролет ми цъфти.
Имам двечки , другата ми е по- новичка, младичка 😁

# 436
  • тук и там
Aз до сега не съм имала орхидея с име. А съм купувала доста, но на никоя не и пише името-пише си само орхидея, и евентуално -Phalaenopsis, нали те бяха най-разпространените..
На тази също нищо не пише.
.

При мен проблемът е ,че вървят само  в една стая от цялата къща- и то в детската(на момче).Сега съм наслагала 4 там, тази розовичката не и е добре и на нея в хола, та се чудя да я местя ли и нея в детската.
Къде ли не ги местих, само там им харесва. Поне да беше в стаята на момичето, пък то -точно в "мъжката" детска им харесва..Нямам и място вече по перваза..

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 16:27 от Кайсия

# 437
  • Бургас
И в детската на дъщеря ми поставих първо една орхидея - Торино, после още една жълтурка и деленка от Милтония Сънсет. Наскоро и една теменужка се кипри там, че старата подарък на мъжа ми котката и разказа играта и умря. Обаче щерката мрънка кога ще ги махна от стаята и. Тъй, че ако не мрънка синковеца няма проблем 🤗

# 438

И моето ли е Равело 🙂
Бледа е , вече е пред плецъфтяване.
Единия цветонос отдавна замина.
Това е орхидеята с най- траен цвят и тай- често цъфтяща , и есен и ранна пролет ми цъфти.
Имам двечки , другата ми е по- новичка, младичка 😁
Това май не е Равело. Равелото е с бял фон и оранжеви черти. Леко белезникави по-към средата. Аз имам такава имам И Равело.
Но нека Рая се произнесе.

# 439
Кайсия, кажи какво не им харесва в другите стаи да измислим решение, бива ли така да се лишаваш от орхидеи Grinning  Grinning Grinning
Ако светлината е проблем, момичетата в темата са доказали, че и на изкуствено осветление виреят прекрасно. Ако е нещо друго - все ще намерим подходящите видове орхи за твоите условия, няма да се предаваш толкова бързо Sunglasses

Много красоти сте показали, браво-браво! У нас само пафчетата цъфтят непрекъснато, другите за се заинатили нещо.

# 440
  • София
Жълтата красавица трябва да е Калейдоскоп. Разкошно жълта с червени жилки. Около носа е розова, а точно над него има бяла хоризонтална черта.

# 441
  • тук и там
Или им е топло, или им е тъмно.На малкото стаята е северна , на прозореца им е идеално.
Имам още три  северни прозореца, но там пък има радиатори под прозорците и пак им е топло.(през зимата), а дригото помещение  със северен прозорец е баня.
Местих ги къде ли не- не им е окей, защото  другите стаи са юг, (или може би -югозапад-, не мога да определя точно) и цял следобед много им пече.
Малката съм я сложила в хола, сега е на сянка,но следобед я понапича. Нарочно е в ъгъла,да не е на праяка слънчева светлина .Като пекне-напича по-скоро долните растения пряко. До обяд и е тъмно , от обяд до към 16 ч и е много светло и слънчево, после пак и е тъмно.
Ми гледам,че още не цъфнали пъпки-съхнат. Явно не и е окей. Иначе от към корени-здравичка изглежда.
Сега съм правила снимката,сутрин и е тъмно както казах.
Скрит текст:

С другите ми орхидеи в другите стаи(които са всички юг), по същият начин. Започва да им капе цвета, и още не разтворени пъпки да вехнат.

Давайте идеи-къде да ги местя?

# 442
Според мен е от недостатъчна влажност, а не от мястото.

# 443
  • тук и там
Аз съм в Белгия, би трябвало да е с по-висока влажност въздуха,ама знам ли..
Не им е добре  на южното изложение и това е.

# 444
  • София
Пъпките съхнат най-много от недостатъчно светлина. За съжаление осветяването няма акумулативен ефект и 3-4 часа силна светлина не се равнява на 12 часа слаба.
Аз бих сложила матиращо фолио на стъклото и бих преместила растението пред него. Пак може да е недостатъчно осветяването като времетраене, но ще е много по-добре от сега.
Друг вариант е да си ги изместите във вътрешността на стаята и да ги осветявате по 10-12 часа с лампи.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 15:05 от Raya

# 445
  • Варна
И на мен ми се вижда много тъмен този ъгъл, затова и съхнат пъпките.
Сдобих се с неофинетия Laughing Попаднах на една благотворителна разпродажба във ФБ, прочетох надве-натри как се гледа и я взех. Дано да я отгледам, четох, че е много непретенциозна към температурите и я изнесох на затворена източна тераса, където само рано сутрин има пряко слънце (в момента от 6:30 докъм 8:30), но пък е светло. Ще видим.

# 446
  • тук и там
Няма да слагам матиращо фолио на прозорците. Ще я пробвам пак в някоя от южните стаи, и в краен случай-пак в стаята на малкото ще отиде..
На първо време дръпнах цветарника по-напред и я  сложих най-отдолу,така ще е и най-близо до прозореца и светлината.
Ей сега започна вече да се мести светлината, и се вижда че не е тъмно. След малко ще стане още по-светло(едва 9,30 сутринта е при нас).
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 10:37 от Кайсия

# 447
Има и нещо друго- според мен твърде честата смяна на място не е ок. От моите наблюдения им трябват поне 2-3 мес за да се види ефект, ако мястото не е прекалено екстремно де( Ако е някакъв 50 градусов пек нон стоп и такива хипотези)

# 448
  • тук и там
Ами работата е там,че им окапва цвета и им съхнат новите пъпки. Обикновено ги местя ,като им окапи цвета чак..Но тогава пък трябва да ги чакам с години да цъфнат пак. Иначе -листа, корени-изглеждат добре. Искам от самото начало да и намеря място-хем да ме радва, хем да и е добре и на нея.

# 449
  • Варна
А на шкафа до телевизора?

Общи условия

Активация на акаунт