Нашите орхидеи – тема 38

• 33 421
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • тук и там
И там ще пробвам. Благодаря на всички за коментарите!

# 451
Скрит текст:
Или им е топло, или им е тъмно.На малкото стаята е северна , на прозореца им е идеално.
Имам още три  северни прозореца, но там пък има радиатори под прозорците и пак им е топло.(през зимата), а дригото помещение  със северен прозорец е баня.
Местих ги къде ли не- не им е окей, защото  другите стаи са юг, (или може би -югозапад-, не мога да определя точно) и цял следобед много им пече.
Малката съм я сложила в хола, сега е на сянка,но следобед я понапича. Нарочно е в ъгъла,да не е на праяка слънчева светлина .Като пекне-напича по-скоро долните растения пряко. До обяд и е тъмно , от обяд до към 16 ч и е много светло и слънчево, после пак и е тъмно.
Ми гледам,че още не цъфнали пъпки-съхнат. Явно не и е окей. Иначе от към корени-здравичка изглежда.
Сега съм правила снимката,сутрин и е тъмно както казах.
Скрит текст:

С другите ми орхидеи в другите стаи(които са всички юг), по същият начин. Започва да им капе цвета, и още не разтворени пъпки да вехнат.

Давайте идеи-къде да ги местя?
Сложи им тънко перде или някакъв параван, който да обира "излишното" слънце.

# 452
Кайсия, мястото което си снимала според мен има два проблема.
1. Студено е по няколко причини.
На пода по принцип е по-студено, никога не оставям саксия директно на пода. Освен това, при всяко отваряне на вратата лъхва хладен въздух директно в орхито. Освен това е до външна стена и прозорец, няма перде което да я изолира от студа.
2. Тъмно е. По-добре я сложи навътре в стаята, но да е пред прозореца, а не в тъмен ъгъл.

Моите фалчета също повечето са на южен прозорец, само че са на 50см до метър от прозореца и освен това имам тънко перде. Нощем има и дебело перде - изолира допълнително от студа. Точно над орхитата ми е едната таванна лампа с 3 ЛЕД крушки, т. е. вечер и сутрин получават малко допълнителна светлина.
На втори ред зад фаленопсисите, на още по-тъмно ми стоят топлолюбивите пафчета.

# 453
Phloxx и на мен това ми мина през ума.Но,имам приятелка,нейната орхидея е на пода целогодишно,пред прозорец без перде и прозорецът се отваря постоянно,дори и зимата,т.к. са пушачи.Е тая орхидея не спира да цъфти.Нито тор е виждала,нито грижи.Забравих да спомена,че живее в Холандия,там влажността е постоянна
За мен,най-важното е много светлина и мнооого влажност.Убедих се в това,след като преместих 4 нещастни орхи в банята.Raya,Rege Flowers Hibiscus не съм сигурна коя от двете даде тоя съвет

# 454
  • тук и там
Ще я преместя. То сега не върви парното, та има още един северен прозорец , и то голям.Вече на есен ще я мисля-когато пуснем радиаторите.
Тази врата не я отварям почти, имам и друг вход към терасата и него ползвам-та не е е от отварянето на вратата. Влажност  би трябвало да има-в Белгия съм .

# 455
Двете ми нови придобивки .
Много, много им се радвам 😍🤩😍🥰

За сега се отказвам от пресаждането,  което бях планувала за две от орхидеите ми, така че ако някой иска малко по- големи саксии за орхидеи(прозрачни/ бели), да ми пише на лични 🙂

# 456
То сега не върви парното, та има още един северен прозорец , и то голям.Вече на есен ще я мисля-когато пуснем радиаторите.
Фалчетата обичат на топличко. Евентуално ако много се загрява перваза, можеш да я сложиш върху изолираща подложка - разпенена пластмаса, стиропор или нещо подобно. Аз нямам радиатори и первазите са ледено студени зимата, затова всички орхи са зад пердето на по-тъмно Confused но май свикнаха.

# 457
На перваза Т при мен е 16-17 гдаруса най-нска и фалчетата се чувстват добре. За по-ниски не гарантирам.
Няма течение, освен ако вън не духа силен вятър, тогава се усеща движение на възсуха. Няма оплаквания обаче.

Моето Phymatidium tillandsioides най-после започна да отваря цветчетата. Очевидно цветоносът се развива, като цяло, бавно в сравнение с други орхита. Отне месец и една седмица откакто видях цветоноса, до отварянето на първото цветче.

# 458
Не помня коя дама се оплака, че искала цветен тетраспис, а и се паднал бял. Аз пък исках бял, а ето какво съм си избрала на онче-бонче от цяла полянка с млади растения Grinning

# 459
Аз:-) чаках да е има поне едно червено листенце Simple Smile нищо!
Сега пак се е наканил-удължава цветонос - сменила съм мястото и чакам с тръпка😂

# 460
Phloxx,
Разкошно е Heart Eyes Толкова нежен цвят!
Ся ако кажеш, че е и ароматна, съвсем ше се гътна.

# 461
Импала, казвам Grinning
Онзи ден беше пъпка, а вчера вече напълно разтворено. Естествено, веднага си наврях носа в него Grinning
Някъде съм чела, че тетрасписите не миришели много прекрасно, но този си е с нормален сладичък орхидеен аромат.

# 462
# 463
Импала Grinning

Секъндче, а ти къде и как я гледаше за бял цвят?
Моята е на южен прозорец, но навътре в стаята и зад тънко перде, не е много светло. Не е студувала, цяла зима беше на 22-23°С. Поливам само проточно, даже като ме мързи да ги разнасям само им ливвам вода върху корите, но са в широки релефни подложки и веднага се оттича. По-скоро сухи са, отколкото удавени, но има достатъчно въздушна влага.

# 464
  • Бургас
Поглезих се с две орхидеи, едната подарък от децата, че имам повод.
Едно мини взех го от Хоуммакс. И тази красота от децата беше в онзи ужасен субстрат , който дори и месец без поливане не изсъхва. Миналата година една орхидея уморих в него и сега веднага я пресадих тази.

Общи условия

Активация на акаунт