Нашите орхидеи – тема 38

• 33 402
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Ами.. южен прозорец малко навътре без перде.  После я смених на западен перваз, но и там излезе бял цвят. Не мога да кажа каква е температурата точно до прозореца и перваза, иначе в къщата държим към 23-23,5. Влажноста ни е ниска.

# 466
И аз преди 3 дни си взех две новички орхидеи, и едната ми е в такъв субстрат( за пръв път купувам орхидея с подобен )
Да я пресаждам ли, както е цъфнала 🙂
Днес я потопих във вода, изсъхнал беше  🤔
Иначе ето тази красота ме зарадва с отворен цвят най- накрая 😁

# 467
Аз бих пресадила, ако е в сбит субстрат, а не в кори. Може да изчакаш докато отвори повечето пъпки, но не бих бавила повече. Аз обаче обичам да пресаждам всичко ново, в субстрат койт опознавам и мога да контролирам.

# 468
Аз вече не бързам да пресаждам изцяло. Като я занеса вкъщи, изсипвам от саксията около половината, колкото  да мога да видя шийката и да изчопля гъбата, и запълвам с нови корички. Оставям я така да се адаптира и да свикне. По този начин не изпитва стрес и си запазва и пъпките, и цветовете и няма поражения. А аз не се притеснявам да поливам след като шийката вече е обезопасена, надолу не ме притеснява. И без това моите не ги оставям да изсъхват напълно никога. По-скоро "крачетата" им постоянно са мокрички.
То вярно, че орхидеите не са водни лилии, но и кактуси не са. Simple Smile На моите им харесва да са мокри.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 19:22 от Sysly

# 469
  • тук и там
Аз не пресаждам. Всички които се пробвах да пресадя-загинаха след това. Аз нямам и опит де, та най-вероятно е заради това. Купих си даже една торба със субстрат, сега слагам само отгоре от време на време ако се налага-но не пресаждам.

# 470
  • Бургас
И аз не пресаждам на всяка цена, но от този субстрат съм загубила 2-3 фалчета и две Камбриеви. Ако и хареса само в кори хареса, но предпочитам да я махна от това сбито чудо и кошничката посредата която никога няма да изсъхне. Този купешки цъфтеж е хубав, но по хубаво ми е като цъфнат в къщи, по голяма тръпка ми е.

# 471
  • Мадрид / София
Пресаждам веднага само мини фалчетата. Другите според случая. Зависи в какво състояние са.

# 472
В тази група сме хора от всички краища на света. И съответно орхидеите които купуваме са различни като произход и качество. Съответно да не се пресажда някъде по света сигурно е нормално, но в бг, с този торф, кошнички под дупето и удавени орхита пресаждането е повече от наложително.

# 473
  • София
Когато искаш да си различен, ама не си си формулирал точно желанието:

# 474
Тази се отвори днес (вчера започна, но не ставаше за снимка):

Май е трети домашен цъфтеж. Но й се свършиха псевдобулбите - вече няма да има откъде да изкара цветонос. Цикламовата с поизгорелите листа, също изкарва цветонос.
Тази вече е с три цветчета:

# 475
  • Мадрид / София
Тази се отвори днес (вчера започна, но не ставаше за снимка):

Май е трети домашен цъфтеж. Но й се свършиха псевдобулбите - вече няма да има откъде да изкара цветонос. Цикламовата с поизгорелите листа, също изкарва цветонос.
Тази вече е с три цветчета:

Защо смяташ, че няма да изкара нова булба? Мисля, че ще изкара, ти само си я обгрижвай както до сега и след цъфтежа би трябвало да изкара ново растенийце.

# 476
Струва ми се, че си стои все една и съща, само от време на време изкарва цветоноси. Но дано се развие!

# 477
  • Мадрид / София
Дай ѝ време. Адаптацията става бавно при орхидеите.

# 478
Още малко Phymatidium tillandsioides цъфки. За съжаление, макрото не ми се получава много добре поради липса на оборудване за толкова малки детайли.  

Скрит текст:

# 479
  • София
Ех, ако бялото съвършенство беше поне 10 пъти по-голямшко...

Да се фукна и аз - днес се сдобих:

Общи условия

Активация на акаунт