Нашите орхидеи – тема 38

• 33 408
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Amiamo, не знам името, но някой ден ще си я взема. Все не стигам до нея, но много ми е на сърце.
Честита! Да е здрава и цъфтелива!

# 511
  • София
Amiamo, не знам името, но някой ден ще си я взема. Все не стигам до нея, но много ми е на сърце.
Честита! Да е здрава и цъфтелива!

Благодаря!
Има още една пъпчица. Дано да я отвори. Цветовете са едри. Не исках цикламена, но тази беше най-хубавата.

# 512
Добро утро 😍

# 513
# 514
  • Мадрид / София
Прелестно е! Има ли си име?

# 515
Да, има си. dor. pulcherrima x asc.miniatum.
Цветчетата са долу горе по 1 см:-)
Цъфти ми за пръв път, купувала съм го без цвят преди 2 години някъде..

# 516
Да, затвърждавам си мнението, че при всеки условията за отглеждане са различни. Добре, че днес разрових Паф Пинокио, трябвало е още като видях, че почват да жълтеят листата, но е нещо ново и се уча. Та положението е трагично

Всички корени са изгнили. По средата имаше гъба както и много сфагнум. Дори неполиван над две седмици субстрата беше мокър вътре. Сега го посадих като най отдолу сложих камъчета и имах субстрат за Камбриеви от него сложих. Ако му е писано ще оцелее.🙏

Да подчертая че корените на пафиопедилумите са много по-различни от каквото очаквате да видите. Тъмнокафяви, леко като съсухрени, много власесети и доста тънки. Дано не сте отрязали стари но работещи корени. Имам някъде снимка, сега ще потърся.
Намерих. Това са здрави корени на възрастно растение

Сега, трябва да посадите в много малка саксийка. Субстратът да не са само кори защото много бързо просъхва. Полива се проливане, обилно но по края на саксията, не в близост до розетката. Може с накисване но за кратко, до 5 минути и да е потопена само долната половина до 2/3 на саксията. Ако не е само кори, влагата ще се придвижи нагоре. Определено иска да бъде проливано по-често. Да не е мокро, но да е овлажнено растението, субстрата имам предвид. На светло обича, но без пряка слънчева. Това за полусянка не го четете. Термина сянка шолусянка често не бива разбиран правилно. Източно североизточно изложение. Не торете за сега, много му горят корените от тор. Много са бавни пафовете, заредете се с търпение.
Отново апелирам - от където и да сте купили растението - след покупката правете цялостна ревизия колкото и добре да ви изглежда. Може за оранжерията сфагнум под дупето да било идеално решение. За домашно отглеждане води до преовлажняване.
.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 10:30 от _re_ge

# 517
.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 12:00 от E714

# 518
  • тук и там
Идвам да се похваля с нова красота. Днес е денят на майката тук, и ММ току-що ме изненада с една орхидея. Пак розАвка, но този път по-наситена, и по-скоро лилавее..Няма ме много по цветовете.
Ето я

За съжаление, едно клонче със 6 още не отворени пъпки беше счупено и го махнах и изгвърлих. Явно ММ не е внимавал и го счупил при транспортирането до вкъщи..Но въпреки това съм много доволна- красавица е.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 12:10 от Кайсия

# 519
  • Пловдив

Едната ми орхидея пуска нови коренчета - трябва ли да правя нещо?

# 520
  • Бургас
Реге имам и друг Паф и съм виждала корените, едни такива мъхести, влакнести нищо общо с тези на Фалчетата. Когато взех да махам гъбата без особенно голямо усилие всичко падна, нищо не съм дърпала, просто са изгнили дори не можах да ги видя в гъбата и сфагнума. За другите препоръки, ще спазвам, да не мокря розетката, да поливам по крайчеца на саксията или с накисване за кратко.

# 521
  • София

Едната ми орхидея пуска нови коренчета - трябва ли да правя нещо?

Нищо не правиш, гледаш си я по същия нсчин.

# 522
  • Мадрид / София
Да, има си. dor. pulcherrima x asc.miniatum.
Цветчетата са долу горе по 1 см:-)
Цъфти ми за пръв път, купувала съм го без цвят преди 2 години някъде..
Имам Doritis pulcherrima var marmorata, но е младо растение. Едва сега почна да вади листенце. За цвят ще почакам.

# 523
Здравейте!
Синът ми реши да отглежда орхидея. Добре, обаче си няма представа как да си гледа цветето. Взе цветето по Коледа, тогава имаше 4 цвята, които увяхнаха и оттогава не е цъфтяло. Листата са добре, само едно увяхна, има 2 въздушни корена, по-дългият увяхна, а късия не е излязъл извън саксията. Затова искам да питам няколко въпроса .
Въпросите са следните:
1. Колко често трябва да полива цветето сега?
2. През кои части на годината и с  каква честота трябва да го тори?
3. Във връзка с първите 2 въпроса - от 1 седмица го полива и тори веднъж седмично, като според инструкциите на човека от агроаптеката разрежда 1 капачка тор в 1,5 литра вода и изсипва шишето в саксията. Полива и тори едновременно. Това правилно ли е?
4. От 1 седмица живеем в нов апартамент и цветето е в стая със северно изложение, далече от прозореца. Преди стоеше в стая със западно изложение и пак далече от прозореца. Може да бъде в стая с южно изложение. Кое е по-добро - стая със северно или южно изложение, и дали е по-добре да бъде близо или далече от прозореца?
Благодаря!

# 524
  • Мадрид / София
Ън, ако говорим за фалаенопсис, което е най-вероятно, цъфти (като общо) веднъж в годината. Може и на няколко години веднъж или пък няколко пъти в една година. Много зависи от условията ви в къщи. Светлината трябва да е 40% , сянката 60% (за фалчетата), по-скоро сух субстрат отколкото мокър. Поливат се на 15-20 дни (пак зависи от специфичните ви условия). В зависимост от температурите в къщи, изложението може да е различно. Ако е много топло (над 26-27*С към 30*С) може да е добре на север, но с повечко светлина. Ако ли пък е хладно у вас, на южен прозорец ще е добре, но внимателно със слънцето (да не е пряко, че ще ги изгори). Тоест правилото е полусянка 60%.

Общи условия

Активация на акаунт