Нашите орхидеи – тема 38

• 33 406
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте!
Синът ми реши да отглежда орхидея. Добре, обаче си няма представа как да си гледа цветето. Взе цветето по Коледа, тогава имаше 4 цвята, които увяхнаха и оттогава не е цъфтяло. Листата са добре, само едно увяхна, има 2 въздушни корена, по-дългият увяхна, а късия не е излязъл извън саксията. Затова искам да питам няколко въпроса .
Въпросите са следните:
1. Колко често трябва да полива цветето сега?
2. През кои части на годината и с  каква честота трябва да го тори?
3. Във връзка с първите 2 въпроса - от 1 седмица го полива и тори веднъж седмично, като според инструкциите на човека от агроаптеката разрежда 1 капачка тор в 1,5 литра вода и изсипва шишето в саксията. Полива и тори едновременно. Това правилно ли е?
4. От 1 седмица живеем в нов апартамент и цветето е в стая със северно изложение, далече от прозореца. Преди стоеше в стая със западно изложение и пак далече от прозореца. Може да бъде в стая с южно изложение. Кое е по-добро - стая със северно или южно изложение, и дали е по-добре да бъде близо или далече от прозореца?
Благодаря!

Може ли да Видим снимка на цветето - листа, корени. И да ни кажете на каква географска ширина живеете - в бг, по на север, по на юг. Каква ви е средната целогодишна въздушна влажност. Ако сте от бг от къде имате цветето.

Питам защото не в въпрос да ви кажем как ние отглеждамр цветята си, а да намерим за вашето цвете най-подходяшия режим.

И наистина тези цветя не цъфтят целогодишно. Не знам защо повечето начинаещи много често  смятат че орхидеите цъфтят постоянно. Няма цвете, което да цъфти постоянно.

# 526
  • Пловдив
Моята беше цъфнала и аха да й отрежа пръчката реших, че ще подрежа само изсъхналите цветове. Мина някакво време, разклони се и отново направи пъпки и цъфна. Купувам почти умрели орхидеи от един магазин в града. Тази, която купих миналата година я чакам до месец може би да цъфне. Тази, която купих наскоро, я наторих, понапълних с дървесина и се надявам да й предстоят "щастливи" дни в дома ни. Не разбирам вериги магазини, с щанд за цветя и да оставят растения в такова окаяно състояние.
Чудя се за работа да взема една, но не знам дали ще оцелее, почти няма естествена светлина, лятото, особено, когато почиваме температурите стигат завидни висоти.

# 527
полива и тори веднъж седмично, като според инструкциите на човека от агроаптеката разрежда 1 капачка тор в 1,5 литра вода и изсипва шишето в саксията. Полива и тори едновременно. Това правилно ли е?

Ако правилно разбирам, че всяка седмица едно растение получава 1,5л.вода, получили сте безумен съвет. Ще го удавите.
За другото съм съгласна с Рени, зависи от условията у вас, но принципно в южна стая е по-добре, отколкото в северна. И вече зависи колко далече от прозореца ще стои.

# 528
  • Варна
И торене всяка седмица е безумно, и то в такава силна концентрация. Не знам какъв е тоя тор, но моите ги торя 1-2 пъти годишно, и то сипвам тор на дъното на капачката в трилитрова лейка Laughing

# 529
  • Бургас
Привет момичета. Поставиха мв пред свършен факт и ми подариха това цвете. Това орхидея ли е? Blush
Скрит текст:

# 530
  • Мадрид / София
Не, това е жасмин.

# 531
  • Бургас
Благодаря! Hug Надявам се и гледането му да не е много сложно! Сега ще поърся информация.

# 532
  • Мадрид / София
Влез в  темата "Нашите цветя". Момичетата там отглеждат жасмини и ще те посъветват,аз не съм отглеждала никога.

# 533
Също се води жасмин, но вида е Стeфанотис.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 20:52 от second

# 534
Привет момичета. Поставиха мв пред свършен факт и ми подариха това цвете. Това орхидея ли е? Blush
Скрит текст:

Това е Стефанотис, наричан още мадгаскарски жасмин. Гледа се леко, леко зацъфтява, ароматен. Виещл, лесно се размножава с резници.

# 535
  • Бургас
....Гледа се леко, леко зацъфтява, ароматен....
Ето това много ми хареса Simple Smile  Благодарности за отзивчивостта.

# 536
Дами, нахлувам в темата с въпрос- едната ми орхидея изкарва нови пръчки, но на едната пръчка излиза нещо като листенце. Потърсих в гугъл какво точно е това, но нищо не ми излиза. Нормално ли е да има такова листенце, тъй като при никоя друга орхидея не съм имала подобно нещо.
Скрит текст:

# 537
Мисля, че се наричаше прилистник.
Развиват се понякога такива малки листенца по "възелчетата" на цветоносите. Не влияят негативно на нищо - цветоносът си продължава напред, развива и отваря пъпки.
Нормално е, макар да се случва рядко. Не съм чела да е признак на нещо.

# 538
На майка ми едната орхидея има от няколко месеца такова листенце.
Жената си я гледа както обикновено, каза, че няма за какво да се притеснява.

# 539
  • Мадрид / София
И на моя орхидея на цветоноса излезнаха такива листенца. Даже питах тук преди време. Нищо притеснително, цветоноса си продължава растежа нормално.

Мойто притеснение е, че трябва да осъствам за две седмици и няма да има кой да ми полива малките орхи. Не знам дали ще оцелеят. До сега като ме е нямало винаги е имало щети. Но някои миниатюри май ще си ги взема. Толкова средства и чакане за да ги имам и сега да идат зян, някак не ми се иска.

Общи условия

Активация на акаунт