Нашите орхидеи – тема 38

• 33 405
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
И аз тук с молба за помощ и съвет. Пафче Пинокио взех го от немски сайт напъпило да цъфти, но нито един цвят не се разви а покафеняха и окапаха и листата пожълтяха и покафеняха, но имам три нови растения. Нормално ли е това за Паф Пинокио или някъде бъркам?!

Как поливате и на колко време торите и как, с накисване? Аз поливам проточно от чешмата на около 10-14дни като ми се стори сух отгоре субстрата го пръскам. Ама дали е правилно?!

# 496
  • Варна
Аз поливам на чешмата, но доста по-често от 14 дни, като разръчкам отгоре корите и ми се стори сухо поливам - може би на 5-6 дни някъде. Първия си паф преди години уморих точно от неполиване, от зор да не го преполея... просто изсъхна. За другото не знам, може би е нормално от стреса да опадат пъпките. Новите издънки изглеждат добре, за старите листа... Да каже някой по-опитен.

# 497
  • Мадрид / София
За пафчетата: новите издънки са хубави. Старото растение не се реже, не се премахва. Служи за изхранване на новите растения. Старото растение повече няма да цъфти, ще цъфтят новите, така че грижи се за тях. И аз поливам отгоре на няколко дни, да не остава много сухо.

За фалеанопсиса: аз бих изчистила мъртвите корени и после бих пръскала останалите корени с дезинфектант ( кислородна вода 3%) и бих го оставила да постои на въздух без да е в кори. Чак след това бих го сложила в субстрат от кори и др.добавки.

# 498
Майче, за пафчето ще ти кажа какво работи при мен и какво бих направила на твое място.
Този цветонос е много млад и може да цъфти още много пъти.

Субстратът изобщо не ми се струва подходяш, прекалено едър изглежда. Извади го, махни най- едрите парчета (горе-долу половината обем) и допълни с кокосови влакна, сфагнум ако имаш, и дребни камъчета. Това е земна орхидея, корените не искат въздух!

Като я засаждаш най-добре вземи по-широка саксия, с тези две бебета много скоро ще и стане тясно, а те не обичат честото пресаждане.
Зариваш много добре в субстрата, никаква част от корените да не остава отгоре, но и листата да не са зарити. То си се вижда на растението, докъде му е подземната част.
Около корените уплътняваш субстрата добре, да няма големи дупки.
Саксията няма нужда да е прозрачна, но аз ползвам такава, за да контролирам какво се случва вътре.

Никога не трябва да попада вода между листата, внимавай при поливане и никога  не ги пръскай с вода.
Субстратът не трябва просъхва напълно, но и да не прогизва. Винаги да е леко влажен, но не оставяй вода на дъното на кашпата. Можеш да го пръскаш отгоре като почне да засъхва, но само субстрата, не листата!

В никакъв случай не ги слагай на директно слънце, обичат по-сенчесто, особено лятото. И да не е на студено, далеч от стъклото и от студени стени през зимата, да не е на студено течение и т.н.

# 499
  • София
Ех, ако бялото съвършенство беше поне 10 пъти по-голямшко...

Да се фукна и аз - днес се сдобих:

От къде е купена тази орхидея?

Вчера гледах в Кауфланд имаше интересни орхидеи, даже си избрах една и после се отказах.

# 500
  • тук и там
Моята розАвката се наложи да я пресадя(само преди няколко поста се "хвалех" че не пресаждам орхидеи,защото като пресадя-загиват). Ми не знам какво направих, как я хванах-но остана в ръцете ми, а пръста се разпиля навсякъде.Та я пресадих, имам субстрат за орхидеи -дано след това пресаждане оцелее!!! Имаше тази танпон или гъбичка-онова дето го слагат  ,махнах го като я пресадих.
Виждали сте я, но да я фотна за всеки случай, че може и да и е последната снимка ...предвид предишният ми опит с пресаждането.Confused

# 501
  • Бургас
Много е красива розАвката. Ако корените са здрави (предполагам си ги огледала) ще се чувства още по добре без гъбата.

# 502
  • тук и там
Не бяха  много добре корените. Има и здрави обаче -дано оцелее!

# 503
  • Варна

...
Как поливате и на колко време торите и как, с накисване? Аз поливам проточно от чешмата на около 10-14дни като ми се стори сух отгоре субстрата го пръскам. Ама дали е правилно?!

Аз поливам веднъж седмично или на 10 дни- проточно. Не пръскам с вода. В кашпи са 2-те ми пафчета. Зимата бяха на около 18 градуса, сега са на терасата. Колкото градуса е на вън, толкова е при тях. Пръскам с тор- 1-2 пъти месечно. Нищо особено не правя.

Мая, концентрирай се върху новите растежи. Старият сам ще изгние. Simple Smile

Малко снимки, усъвършенствам се в снимането. Joy
Онцито.

Жълтуша.

Други 2.

Тази гадинка за 1 година ( от миналата пролет) засуши 4 цветоноса, но най- накрая отвори. Ще досадя с нея отново по някое време.Bowtie

# 504
  • София
Amiamo, от Кауфланд е. Имаше по-тъмни такива. Тази беше най-пастелната, но може да са по-стари цветовете. Има само една неотворена пъпка, която ще чакам, за да видя какво точно съм си взела.

# 505
  • Бургас
Да, затвърждавам си мнението, че при всеки условията за отглеждане са различни. Добре, че днес разрових Паф Пинокио, трябвало е още като видях, че почват да жълтеят листата, но е нещо ново и се уча. Та положението е трагично

Всички корени са изгнили. По средата имаше гъба както и много сфагнум. Дори неполиван над две седмици субстрата беше мокър вътре. Сега го посадих като най отдолу сложих камъчета и имах субстрат за Камбриеви от него сложих. Ако му е писано ще оцелее.🙏

# 506
Ужас, досега не съм виждала паф в гъба. То няма никаква логика в това...
Би ли споделила откъде го купи, за да знам да не поглеждам там?

# 507
  • София
Днес си купих ето този Фалаенопсис:

Това са  реалните цветове.

Някой да знае име?! Simple Smile

# 508
  • Бургас
Ужас, досега не съм виждала паф в гъба. То няма никаква логика в това...
Би ли споделила откъде го купи, за да знам да не поглеждам там?
От тук я взех https://www.orchideen-wichmann.de
Заедно с едно онци, което върви добре и една Милтония, но тя хич не е добре едвам крета. Нея два пъти я рових няма гъба, но и корени няма и листата на новите булби загниват както са зелени.

# 509
Странно, от там съм поръчвала много пъти, не съм имала оплаквания. Даже най-хубавите ми и здрави пафчета са от тях, и никога не е имало гъба в корените. Даже и на фалчетата нямат гъби, директно по корени са в корите.
Ако е било полято преди изпращане и после му е било студено в кашона, точно така пожълтяват листата и засъхват пъпките. Вихман уж ги опаковат добре, но до мен стигат за два дни, твоето сигурно доста време е попътувало.

Стискам палци да се оправи твоето, сега като е на топличко. Бебчетата изглеждат добре, ще си пуснат коренчета. Първият ми паф беше с половин корен. Като почнах да се грижа правилно за него, много бързо се възстанови.

Общи условия

Активация на акаунт