Нашите орхидеи – тема 38

• 33 437
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • София
За кейкитата - отделяла съм много в годините. Понякога не правят 3 корена. Стоят си с два или дори с един и нарастват на листа. Отделяла съм с един, но си е рисково. Веднъж точно засадих кейкито в корите и докато забождах подпорката, то се килна и пречупи корена в основата. Този корен изсъхна. После го чаках почти година да пусне нови. Един по-скорошен случай - отделям кейкито с отчупване от цветоноса. Имаше два корена по вече над 12 см., едно голямо листо и едно ню-ню. Как съм го хванала така некадърно, не знам, но в ръката ми останаха листата, а на цветоноса двата корена. Мислех, че няма да оживее, но все пак след 4-5 месеца стоене с листото във вода и счупеното нагоре кейкито изкара нови коренчета. Вчера го засадих в кори вече. Остатъка - корените на цветоноса не ги махнах. Така се ядосах на себе си, че си забраних да ги пипам. Преди няколко седмици видях, че на мястото на отчупените листа избива ново кейки. Корените са вече над 25 см.
Разбира се има и кейкита които се развиват по учебник. Удоволствие е да ги гледаш и садиш.
Ето ги корените с новото кейки:

# 391
  • Карлово
И аз се сещам, че някой беше писал за канап, но не смея. Откакто счупих един, вече цветоносите на фалчетата изобщо не ги докосвам.
Първи цвят за този сезон, ура!

И то цвят в какъв цвят!

# 392
Цитат
Кога се слага пръчка  и фибичка за да расте нагоре?

Аз на мойте в интерес на истината, доста като бяха им израснали цветоносите и вече цъфнали, чак тогава им сложих пръчки, шнолички и всичко.

Тук тази все още не й бях сложила пръчка.

# 393
  • София
Много е нежна. Името ѝ знаете ли го?

# 394
Много е нежна. Името ѝ знаете ли го?

Нямам представа, но в саксийката й седи това от ден 1, откакто е купена.

# 395
Прилича ми на Roma.

# 396
Кога се слага пръчка  и фибичка за да расте нагоре?
Слагат се когато цветоносът е 5-7 см. Той е все още мек и леко се направлява нагоре. Може да не се изправи веднага, тогава след седмица пръчката се преьабиса. Когато цветоносът порасне над десен санта той става по - плътен и счупването е много възможно. Има цветоноси твърди по принцип и не
Трябва да  изправят въобще, защото се чупят. Аз имам една такава  на която съм отбелязала на Саксията че не трябва да изправям.. Изправянеъо е въпрос на опит. Докато се науча имах по няколко прецакани цветоноса всеки сезон.

# 397
  • Мадрид / София
При мен този път цветоноса върви хоризонтално и не стана да го захващам за пръчка. Иначе ги изправям постепенно когато са още гъвкави.

# 398
  • София
andonovaa, благодаря. Phalaenopsis е името на вида на орхидеята. Всеки конкретен хибриден фаленопсис си има или собствено име или набор от числа и букви. Можете да погледнете самата саксия, ако не сте я сменили. Понякога е напечатано на нея с черно мастило.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 22:55 от Raya

# 399
  • Бургас
Ей това измислих и закрепих с триста зора за кейкито

# 400
Супер си го направила! У нас е пълно с кейкита, освен екуестриса и едно хибридче е пуснало. И аз мислех да им закрепвам чашки, благодаря за снимката Grinning

# 401
Малко красота и от мен:
Скрит текст:

# 402
  • тук и там
Тя тази с единият цветонос дето пусна,  пуска и коренчета май. Извинете ме за лаишките въпроси и въобще изказвания. Това са коренчета,нали?

# 403
  • Бургас
Кайсия, коренчета са всички.

# 404
  • тук и там
Благодаря! Flowers Hibiscus  И аз така си помислих,ама да питам все пак.
Явно е в някакъв активен период, пусна цветонос (1 само), пуска и корени,..Няма да сменям грижата, да не я повредя нещо..

Общи условия

Активация на акаунт