Малформация цепка на небцето

• 110 989
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Да дам отчет:
1/ Подадох документи в ТЕЛК - казаха да чакам писмо най-рано през септември, понеже тогава се връщали от отпуска. По мои груби сметки докато минем, докато излезе решението, после докато ни направят социална оценка, че да подадем документи в социалните...ще дойде време за операцията  smile3555 Майната му де, каквото стане, АКО стане  Simple Smile
2/ Започнахме да се захранваме - с оризова каша, която за момента се приема добре. Педи предложи първо да въведем кашите като най-неутрални, после зеленчуци, после месо, а плодовите пюрета да ги оставим последни, за да не й дразнят. Смятам, че тази схема е добра за нашия случай, виждам, че и firebird това е препоръчала  newsm10

# 616
firebird,благодаря за съветите.ще те потърся в скайп.

# 617
  • Анкх-Морпорк
g-bone, дори да мине операцията, вие имате право да си получите помощите, да не вземете да се откажете... Явете се на ТЕЛК, а после си отивате с документите в социалните, там няма нужда да водите детето. Досадно е, наистина, но за детето е, тепърва предстоят логопеди и какво ли не, има си нужда от средства. Успех с яденето, ще свикне!

# 618
Да си призная аз вземах помощи и след като ни мина операцията. Първо защото не бях си дочела закона, че 100% са до операция. Но въпреки това той се издава за 3 години. ПОсле си мислех че като не си подновя документите при социалните ще ми ги спрат, а се оказа че те важат със срока на ТЕЛК.
Ако ти го издадат овреме, мини през всички останали процедури и да не ти пука. От социалните няма да дойдат да надничат в устата на детето.
Принципно след операцията пак се полага някакъв процент, но на нас при преоценката ми дадоха 20%, които за нищо не ми връшат работа. А разходите си вървят и до днес, въпреки че е на 8 години.

# 619
Здравейте Дами Simple Smile Не щадете усилия и подавайте документи в социалните служби. Ние полуихме 100 проц. за 1 година и по 80 за следващите две. От няколко месеца няма право на помощи, но пък и 3 операции са минали..

Исках да ви кажа, е вече има национален регистър за пациентите с вродени лицеви аномалии: http://dfa-bg.org/

# 620
Ровейки в нет-а попаднах на интересен магазин за биберони и бутилки за деца с цепки, пише че  и извън UK се доставят http://shop.clapa.com/feeding_equipment.php

# 621
  • Варна
Здравейте!
Ние най-накрая си получихме писмото от ТЕЛК. Писали са, че искат да направим консултация с лицево-челюстен хирург И медико-генетичен консулт + съответните изследвания. За консултацията с лицево-челюстен съм съгласна, ама някой може ли да ми обясни тоя медико-генетичен консулт за какво им е? На мен ми се струва абсолютно излишен тоя консулт, да не говорим пък за генетични изследвания...

# 622
  • Анкх-Морпорк
Искат епикриза и от генетик, надали ще ви правят ген. изследвания, защото не могат нищо да намерят.
Преди години, когато моят син беше бебе, в Пловдив ни питаха искаме ли да участваме в изследване - давахме кръв родители и деца, попълвахме една огромна анкета,  и после в чужбина правиха проучване и накрая ни съобщиха, че не са намерили сходство между отделните семейства. Т.е. случаите са много индивидуални.

Просто отидете на кой да е генетик, кажете му за какво ви е, ще ви напише нещо и толкоз.

# 623
  • Варна
Тя луда работа...да ги питаш пък за тях какво значение има генетично ли е или не, само се чудят какви простотии да измислят. Да не говорим пък, че всичко това се плаща.

# 624
Някой някъде е написал, че трябва и такъв документ и никой не си прави труда да мисли после... Очевидно и преди това не са помислили особено, защото наситина няма никаква разлика дали е генетично или не. На времето на мен ми казаха само, че не може да се определи с точност причината, но за в бъдеще има много по-голяма вероятност да се случи с децата на сина ми.
Иначе още от родиния дом ми бяха препоръчали такова иследване, но аз така и не го направих. Не са ми го искали от ТЕЛК-а.

# 625
Генетични изследвания се назначават от генетик , след консултация, ако прецени той. Лично моя син е с цепка и с генет. проблем , което доста рядко срещано. Тоест цепката е част от множество малформации. Моя съвет е да минете консултация с генетик, не толкова заради ТЕЛК-а , колкото за да сте спокойни че няма нищо друго!
Аз да ви попитам пък за въпросната консултация с ЛЧХ - при какъв хирург ходите? Какъв документ представяте че ще предстоят операции?

# 626
  • Варна
И в нашата епикриза от родилнито пише, че се препоръчва медико-генетичен консулт, но бяхме решили, че няма нужда да го правим. Аз предполагам, че именно заради това, че го има написано в епикризата ни го искат.
veni-b, нещо не схванах въпросът ти. За консултацията с ЛЧХ - при лицево-челюстен хирург. Ние вече сме ходили, но "неофиациално", тъй като нямаме документ от прегледа и ще трябва да го повторим. Иначе сме ходили и при проф. Анастасов, но и от там нямаме никакъв официален документ. А документ, че предстоят операции не ни искат.

# 627
Не знам някъде да искат документ, че предстои операция. Освен ако не става въпрос за финансиране на самата операция по някаква програма. Обикновено след операция се дава епикриза.
Иначе и ние ходим при Анастасов в Пловдив и ми е давал етапна епикриза на контролните прегледи след операцията. Предполагам може да издадат и за диагноза преди операцията, но те повечето деца си я имат диагнозата още от родилното.

# 628
Да , всъщност етапна епикриза се казва документа.

# 629
  • Варна
Още като ходихме до Пловдив питах проф. Анастасов дали може да ми издаде някакъв документ и тогава ми обясни, че епикриза могат да ни дадат само ако са лекували детето. А от тези безплатни консултации в петък не издавали документ, защото един вид не се води преглед, а по-скоро среща с детето и семейството /поне аз доколкото разбрах/. Отидохме при ЛЧХ, който ни беше преглеждал във Варна и той ни издаде една бележка, в която е написана диагнозата и от долу пише, че ни насочва към хирургично лечение. Ходихме и на генетичен консулт, пуснахме хромозомни изследвания и към края на месеца ще ни се обадят да си вземем заключението.

Общи условия

Активация на акаунт