Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 49

• 22 514
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Чела съм пък за племе дето било вегани и ядяли само  плодове и ядки. И били здрави. Колко е вярно не знам. Леля ми използваше този довод като бях малка, че да съм слаба и здрава трябва да наблягам на плодове и всякакви неща от растителен произход.
Книгата я имам, още не съм я почнала. То и във филмите си казват почти същите неща.
Ти като оправиш книгите - свиркай.
Елора, според мен всичко идва от многото храна, а не до толкова от хранителният състав. Племената нямат пълни хладилници, на всяка крачка фаст фууд, баничарници, денонщни магазини пълни със солети, шоколад и вафли. племената най-вероятно се хранят 1-път дневно. Или два пъти... това съм си мислила в годините лутане. Проблемите са в многото храна, която поглъщане. За нас е истинско изпитание на волята ( поне за мен , дори не си го представям за сега) , да вечерям в 20 часа и след това да ям , на следващият ден в 20 часа....

# 406
Долче, споделям рецептите с удоволствие:

1. Сирене по шопски - сирене, 2 яйца, масло и доматен сос (може и кашкавал). Слагам всичко в гювечето и пускам на микровълновата за 5 минути. Обаче боцкам жълтъка да се разтече, защото иначе гърми 😀

2. Пиле Жулиен - 1 бр.пил.филе, 1 пак.гъби, кис.краставички и сметана 250мл. Нарязвам ги на кубчета, защото ми е по-лесно. Запичам всичко без сметаната и разбърквам (преди правех в тиган, но сега в мултикукър. Накрая вече всичко като е готово слагам сметаната и бъркам да се сгъсти. Стават 3 порции.

Ние редовно си правим тези рецепти, защото са бързи

П.с. Днес на обяд хапнах последната порция пиле, а довечера ще правя свински пържоли. И от тях ще имаме и за утре на обяд.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 14:33 от Jupiter sea

# 407
Какво е това моцарелено тесто? Каква пица правиш? Я да си кажеш всичко.
Моцарела от лидл настъргана продават. Слагаш 100 грама, 50 гр крема сирене и го разтопяваш за минута и малко в микровълновата. После разбъркваш и като леко изстине слагаш 1 яйце и 50 гр бадемово брашно(може и малко повече да иска тестото, аз днес сложих още 2 супени лъжици) и бакпулвер и го разбъркваш на тесто. После с мокри ръце слагаш върху хартия за печене и го оформяш. Печеш до златисто и после вече си гарнираш с каквото искаш и запичаш пак.

Ей сега направих тази “пица” и се “наподух”/както казва детето/ много. Става с размер на малка пица, която не можах да изям, тлъстичка е. Но детето опита и каза и на тях да направя 😀

# 408
Чела съм пък за племе дето било вегани и ядяли само  плодове и ядки. И били здрави. Колко е вярно не знам. Леля ми използваше този довод като бях малка, че да съм слаба и здрава трябва да наблягам на плодове и всякакви неща от растителен произход.
Книгата я имам, още не съм я почнала. То и във филмите си казват почти същите неща.
Ти като оправиш книгите - свиркай.
Елора, според мен всичко идва от многото храна, а не до толкова от хранителният състав. Племената нямат пълни хладилници, на всяка крачка фаст фууд, баничарници, денонщни магазини пълни със солети, шоколад и вафли. племената най-вероятно се хранят 1-път дневно. Или два пъти... това съм си мислила в годините лутане. Проблемите са в многото храна, която поглъщане. За нас е истинско изпитание на волята ( поне за мен , дори не си го представям за сега) , да вечерям в 20 часа и след това да ям , на следващият ден в 20 часа....
Така е. А и тези племена са нон стоп в движение. Май някакво африканско племе. Със сигурност не седят в офиса или пред телевизора.
Дебелите хора не осъзнават, че ядат много. И аз съм била така.
Затова и трябваше да мина на често и малко хранене, въпреки, че не е за ир, но беше начин да си свия стомаха. Даже въпреки, че имаше В, свалих за месец 10 кила. Но под В, визирам леща. Примерно съм сготвила леща и цял ден чопвам през час и половина по 2 лъжици и резен домат. Или огретен с тиквички, яйца и сирене и чопвам по-малко.
И плодови дни. Въпреки, че беше грешка, ме научи на дисциплина. Ама добре че толерирам плодове. Мен не плодовете са ме съборили.
И в един момент си дадох сметка как на моменти съм прекалявала.

# 409
Grinning Споко, като се информирам малко повече да има нещо смислено за питане. 😉 Ся няма смисъл да ви занимавам с простотии и драмите ми.
Аз първоначално четох 3 седмици ударно, всеки ден, часове - по 3-4 часа сигурно, записах се тук и пишех веднъж на седмица да речем, докато се поразмърдаха нещата и поразбрах, иначе наистина няма смисъл, че се преповтаря едно и също.

Гледайте сега захарта ми:

Снощи 5.1 - на втория час, сутринта около 9 ч. на гладно - 5.9, току-що /още на гладно, фаствам, че ми призля като видях сутрешната/ - 4.8. Явно съм със синдрома на зазоряването.

Да се похваля, във Фантастико намерих сьомговите обрезки, за които умирам. Метнах ги във фрайъра и днес ще се черпя с омега 3. А снощи вече така ми се бяха прияли, че ММ ходи до Берьозка вечерта в 8 специално за това - техните обаче са пушени и ги избягвам.

И днес ми върви много леко фастът, както и предишния път, както бях писала преди няколко дни. Пу пу, стискайте палци, че много ми се беше закучила работата по едно време, сега като че ли се пораздвижиха нещата. Леко ми е и не ми е гладно, направо хвърча. Абе явно си е трябвало време да мине, добре, че устисках!

Коралче, това е в началото /да ти е трудно 24-часов фаст/. Първият път едва устисках до 16 ч. Но аз започнах много ударно, според книгата на Фънг, през ден, много ми беше трудно, но пък резултатите ми на първия месец бяха отлични, КЗ беше паднала до 5,2 /от 6,2/. С фастовете започваш постепенно. Часът, в който си свикнала да хапваш за първи път, го изместваш - с час, после с два, и така докарваш до 16 ч. После до 17... става, но не изведнъж. При мен гладът намалява постепенно и в даден момент започва да става лесно и поносимо да фастваш и да се храниш с по-малки количества. Не става отведнъж обаче.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 14:45 от Минерва

# 410
  • София

Коралче, това е в началото /да ти е трудно 24-часов фаст/. Първият път едва устисках до 16 ч. Но аз започнах много ударно, според книгата на Фънг, през ден, много ми беше трудно, но пък резултатите ми на първия месец бяха отлични, КЗ беше паднала до 5,2 /от 6,2/. С фастовете започваш постепенно. Часът, в който си свикнала да хапваш за първи път, го изместваш - с час, после с два, и така докарваш до 16 ч. После до 17... става, но не изведнъж. При мен гладът намалява постепенно и в даден момент започва да става лесно и поносимо да фастваш и да се храниш с по-малки количества. Не става отведнъж обаче.
Минерва, ще опитам, но искам малко да си свия стомаха, защото и аз много ядях до миналата седмица. Моята кръвна захар не е висока, инсулина е. Аз със закуската нямам проблем, обядвам към 12:30, тези дни ям в 16 кисело мляко и после вечерям към 20 часа. мисля постепенно да махна следобедната закуска. Просто сега ми е трудно и ако не съм яла като се прибера от работа, отварям хладилника и започвам да ям преди вечерята и после сядам и вечерям. Събота и неделя ми е истински кошмар. тогава огладнявам към 9-10, после към 11, към 13-14 обядваме, към 16 следобедна закуска, към 19 вечеря и после може да изям и някоя ябълка... и всички тези хапвания, са ми били въглехидратни... намислила съм да не оставам вкъщи събота и неделя, за да не си го причинявам. В понеделник ще ходя на ендокринолог   - Д-р Хедер в Надежда. Някой има ли отзиви за нея? Гинеколожката ми каза, че била много строга към хората с наднормано тегло, за това реших при нея. Аз имам да свалям минимум 20 кг.

# 411

Минерва, ще опитам, но искам малко да си свия стомаха, защото и аз много ядях до миналата седмица. Моята кръвна захар не е висока, инсулина е. Аз със закуската нямам проблем, обядвам към 12:30, тези дни ям в 16 кисело мляко и после вечерям към 20 часа. мисля постепенно да махна следобедната закуска. Просто сега ми е трудно и ако не съм яла като се прибера от работа, отварям хладилника и започвам да ям преди вечерята и после сядам и вечерям. Събота и неделя ми е истински кошмар. тогава огладнявам към 9-10, после към 11, към 13-14 обядваме, към 16 следобедна закуска, към 19 вечеря и после може да изям и някоя ябълка... и всички тези хапвания, са ми били въглехидратни... намислила съм да не оставам вкъщи събота и неделя, за да не си го причинявам. В понеделник ще ходя на ендокринолог   - Д-р Хедер в Надежда. Някой има ли отзиви за нея? Гинеколожката ми каза, че била много строга към хората с наднормано тегло, за това реших при нея. Аз имам да свалям минимум 20 кг.
И аз имам толкова за сваляне. Хедер лекува друг мой проблем, за сега е ок.

# 412
Минерва, така се опъваше на фастове преди. Колко пъти ти досаждах Joy
Не можела...
Сега видя, че е готино даже.
На мен ми дойде и ми е едно гладно, ама е леко още и ще си изкарам. Рибата ми се размразява сега.
А защо червената чушка да е по-въглехидратна?
То може, ама не мисля, че може да се сравни с картоф, ориз или дори печен лук.

Коралче, опитай чат пат да пропуснеш вечерята.
Също и за няколко дни да ядеш нввмх, но 5-7 пъти. Буквално ти говоря за 2 лъжици храна.
Но трябва да си вкъщи.
Това хранене може да е за бебета, но помага за свиване на стомаха.
За ир не се препоръчва и като цяло за възрастни, то си е нон стоп отделяне на хормони. Ама ако нв не е страшно.
И е за няколко дни. Странно е само първия ден.

# 413
  • София

И аз имам толкова за сваляне. Хедер лекува друг мой проблем, за сега е ок.
То и аз имам друг проблем - Хашимото и бях с ТСХ 8 в началото на януари. Пия еуторокс от 45 дни и е паднало на 2,8, сигурно ще падне и още и ще трябва да се намали дозата... Но мен това Хашимото не ме притеснява. А и там няма какво да направя. Но за въглехидратите съм  100% сигурна, че много зле ми се отразяват. Проблемитеми с цикъла, май са по скоро заради ИР, от колкото заради високото ТСХ... А може и да комплекс от двете.
Елора, благодаря за съвета, може и да пробвам, сега събота и неделя, а и понеделник, заради лекаря съм взела отпуск.

# 414
Да питам, тези фастове, които правите, нали са заради килограмите за сваляне. Имат ли друга роля? Питам, защото аз килограми нямам, дълги години даже се опитвах да кача малко. Едва миналата година успях да стигна 60 на ръст 176 и успешно ги задържах (преди се въртях все около 54-56кг). За контролиране само на ИР - само режим, нали?

# 415
Щитовидната също причинява проблеми с цикъла, не само ир.

Да питам, тези фастове, които правите, нали са заради килограмите за сваляне. Имат ли друга роля? Питам, защото аз килограми нямам, дълги години даже се опитвах да кача малко. Едва миналата година успях да стигна 60 на ръст 176 и успешно ги задържах (преди се въртях все около 54-56кг). За контролиране само на ИР - само режим, нали?

Естествено, че не е само заради килограми, а регулират хормоните.
Килограмите ти ми изглеждат супер на това тегло. Но ниско тегло не е гаранция за нищо.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1335020

https://www.belchohristov.com/fasting/

https://lifestore.bg/blog/10-te-naj-vazhni-predimstva-pri-prakti … ermittent-fasting

Аз като си сваля останалите 6-7 кила, ще си продължа с фастинга. Той си има ползи.
Така както след работен ден имаш нужда от почивка, така и тялото има нужда да си почине от храна.

# 416
Аз като цяло не се храня често, тъй че явно тези фастове ги правя несъзнателно. Често през деня не ми остава време, а и не закусвам. Единствено значи продължавам да променям храната. Махнах от менюто ориз, картофи, тестено/хляб и захар, като единствената ми захар е в кафето, което е два пъти на ден. Не мога да пия кафе, нито чай без захар, варианта е да го спра изцяло. Чакам си магданоза в градината да порасне, че да го почна и него.

# 417
Не съм съгласна, че се пълнее само от много храна и, че (едва ли не) няма никакво значение какъв е съставът на храната. Аз например мога да качвам кг и от много малко количество въглехидрати (или поне да ми се стопира отслабването). Особено като бях с ТСХ над 4, уж "в норма", с Т3 и Т4 на дъното+ ниския феритин и желязо...😬 Не съм съгласна и с това, че всички дебели хора всъщност ядат по много, а просто не го осъзнават...Не съм била и от хората, които изпитват "вълчи глад", обаче имах проблем с чувството за ситост. В смисъл, и малко да съм яла, и много, усещане за ситост просто липсваше през по-голямата част от живота ми...🤪 Което не означава, че ако съм яла много не съм го осъзнавала. Напротив, осъзнавах и кога ям повече, и кога по-малко. Даже съм имала периоди, когато ми е било и по странен начин приятно да изпитвам глад...Понеже до голяма степен се бях научила да ям по навик- т. е. обичайните нискокалорични и нискомазнинни (и, уви, така препоръчвани от диетолози и специалисти) 4-5-6 леки хранения на ден! 😷🤕😴
А съставът на храната е важен. Сега...може и при цял ден работа на полето+ 1 хранене дневно с боклуци и много вгх  човек да не качи и грам...Но това  е значи, че за тялото на този човек е ок да се наяде с вафли, козунак и кока кола (примерно). 🙂
Елора, хайде...честито! 😁
Скрит текст:
Моето приложение днес пък ми изписа "Цикълът започна!", а моят МЦ още никакъв го няма...🤣 Но вече ми се появиха обичайните 2-3 мини пъпчици и по-добре 2-3 малки, отколкото 1 "тлъста" ☺ Малко ще ми обърка фаста този МЦ, днес съм на 2 кафета със сметана и много вода, 1 айрян и 5 маслини. Довечера ще ям супа. Не е съвсем истински фаст, но заради предстоящия МЦ миналия месец имах на моменти прималяващи усещания и по-добре да карам така. Пак ще има някакъв ефект.

# 418
Нещо сме се синхронизирали, и на мен ми дойде днес. Досега съм на вода с малко сол, иска ми се да изкарам целия лунен фаст, може и да успея, че имам крампи от Ц и никак не ми се яде.

# 419
Ха ха, от Луната ще да е...голямо синхронизиране наистина 😃😅 Аз миналия месец изобщо не разбрах да имам МЦ, още по-леко от друг беше. Само на моменти едно завиване на свят /при по-рязко движение/, но и доста активна бях точно в онези дни...Затова не ми се иска да експериментирам само на вода...

Общи условия

Активация на акаунт