Фентъзи и фантастика - 23

• 38 677
  • 708
  •   1
Отговори
# 270
Ранд беше като фон за дарбите на дамите Simple Smile

# 271
Според мен това е метафора, за да се покаже колко е светло нещо.
Що се отнася до Красавицата и звяра напоследък най-различни книги на тази тема се въртят.

# 272
Тази книга е от списание Браво - списанието от два месеца излиза с различни книги на Егмонт (струва 6 лв). Книгата преразказва филма на Дисни, но е към 300 страници - т.е. нормален обем, като за такова нещо.

П.п. метафора е нещо друго, това е просто описание. Има опит за поетичен изказ, но е несполучлив.

# 273
Чудя се дали може да е некадърен превод

# 274
никой ли не е попадал на поетични изрази като "очи като езеро/небе", "устни червени като вишни" , "гарваночерна коса/коса с цвят на въглен", "лазурно небе", "най-бялото-бяло" и пр.

# 275
Но в случая те са си рози като рози. А наоколо вали сняг, защото местността е омагьосана (не помня във филма да е имало объркване на сезоните). И белите рози се открояват на фона на белия сняг, като африканско племе в черна нощ.

# 276
Не виждам защо не можеш да си го представиш. Белия сняг, често е мръсно бяло, освен ако не живееш на Антарктида. Обикновено в него има кални локви, следи от стъпки и пр.  В някои случаи снега е синкав. А рози по-бели от снега, са с ослепителна белота.
Африканско племе може да се откроява в черна нощ. Нощта често е ясна, дори когато е тъмно, няма да се бутнеш в дърво,, навън има звезди. А африканските народи са бетер черни като въглен.

# 277
Е книгата явно не грабва и така всеки детайл дразни Simple Smile

# 278
Мнозина автори днес си мислят, че са много интересни като пишат като във времето на Омир. Уви, да се пише с толкова много описания, често е дразнещо; изисква се голяма вещина. А за преводачите ни дума няма да отварям, че мога да напиша дисертация. Лично аз харесвам стила "Стайнбек". "Глад" на Алма Катсу бе с къси изречения.

# 279
  • Разпиляна във въображението
Прочетох "Змей закрилник" на Симона Панова. Изобщо не съм впечатлена. Не харесах никой от героите, а и историята. Разбирам "закрилниците" да бяха превърнали Видин в процъфтяващ град, а то в "северозападнал".

# 280
  • Пазарджик/Лондон
Много ми хареса първата книга за Барутните магове, ще поръчвам втората.

Прочетох и първата книга на "Аз, вещицата", но не е моето нещо. Нататък става ли по интересно?

# 281
"Аз, вещицата" се опитах да я чета.
Но хич не ме грабна.

# 282
Аз прочетох две и се отказах (при мисълта, че има още, се затормозих психически, затова реших да я зарежа). Прочетох какво става нататък в Уикипедия и се зарадвах, че съм се отказала - нищо не ми харесва. Всъщност, книгите ме отблъснаха от сериала Joy

# 283
Сериала е пооправил книгите
Първа книга става почти,нататък запада...

# 284
  • Пазарджик/Лондон
Първият сезон на сериала ми хареса, вторият не толкова. Благодаря ви за отговорите, няма да се мъча, ще си продължа с Барутните магове.

Общи условия

Активация на акаунт