Фентъзи и фантастика - 23

• 38 675
  • 708
  •   1
Отговори
# 285
Сравнително наскоро попитах дали някой е чел “Историята на твоя живот и други разкази” от Тед Чанг-  тази сутрин Антон Биров направи по Дарик едно достатъчно представително ревю на книгата, така че получих отговор на въпроса си, а пък ако и някой друг иска да научи повече за нея - може да го потърси. Лично мен този сборник с разкази още повече ме заинтригува, само трябва да му намеря време за четене (че имам и още доста други набелязани неща).

# 286
Прочетох " Синът на вещицата". Хареса ми историята, добре написана книга.

# 287
Аелис Барутните магове са яка епика. Ако си въобразяваш, че нещата в първа книга са епични във втора стават още по-епични.* На мен много ми харесаха. Светът е в огромни мащаби, сравним е с Малазана или Колелото. Действието се развива на два континента, намесени са и богове. Тук обаче за разлика от Малазана ми харесват нещата. Боговете рядко се бият директно със смъртните, има си централни герои, а самият Маклелън е последовател на Сандърнсън и се е учил от Мъглороден (та затуй Сандърсън такива похвали му раздава) и на мен като фен на Сандърсън и маговете на Маклелън ми харесаха.

Доколкото знам трилогията има и продължение - втора трилогия - но не е преведена, а и няма за кога. Издателство MBG фалира, книгите им се разпродават за по 5 лева  в супермаркети, където са нахвърляни книги. Все пак трилогията може да се смята за завършена, втората трилогия е години напред в бъдещето и се върти около Таниел, Влора и техните познати.

Лично на мен Тамас много ми хареса. Навява асоциации най-вече с Наполеон Бонапарт и донякъде - с Оливър Кромуел.

*онези хрътки по петите ни....скоро ще открият че имат работа с лъвове.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 16:37 от Лорд Сняг

# 288
  • Пазарджик/Лондон
Лорд Сняг, аз ги чета на английски та се надявам да мога да се насладя и на втората трилогия. Като ги изчета ще подхвана Мъглероден.

# 289
Аз ги подхванах тези Барутни магове преди години, но нещо не се разбрах с тях. Много средновековна ми се стори обстановката и явно не бях в настроение да чета нещо подобно.

# 290
Средновековие едва ли е точната дума, по-скоро късен Ренесанс. За прототип на фелдмаршал Тамас спокойно може да приемем полковник/генерал Наполеон Бонапарт.

# 291
Не споря, отдавна беше, като се опитах да я чета. Явно не ѝ беше момента.

# 292
Най-после дочетох Артемида, бях я зарязала преди време, че главната нещо ме дразнеше...нататък обаче ме грабна, напомни малко за любимият Майлс Hug

# 293
Ха, тъкмо навреме - днес стартират проекта Артемида 1 и се чудех Анди Уеър дали е имал информация за нея, когато е писал книгата? Не съм я чела още, но я имам предвид за някой ден.

# 294
В другата тема прочетох само лоши отзиви за нея и затова я пропуснах. Затова пък Проектът Аве Мария е хубава.

# 295
За нея казват, че му е най-слабата, но пък понеже ми харесаха и “Марсианецът”, и “Проектът…” имам въпреки това намерение (но заради това- отложено във времето) да я прочета.
След трилогията на Лиу Цъсин и “Безсмъртната смърт” на мен обаче и “Проектът “Аве Мария” ми бледнее.

# 296
Прочетох първите две книги от трилогията на Р.Ф.Хуанг "Войната на маковете". Харесаха ми, повече втората. Главната героиня ми напомня на Мия от "Нивганощ", не е от най-положителните герои, но аз такива ги харесвам. Много се чудех дали да не започна веднага и последната от трилогията, но реших да вмъкна една хорър книга между тях. Сега чета "Удавниците" на  Дженифър Макмеън.

# 297
А на мен, понеже не ми остава време да напиша едно пространствено ревю за книгите на Лиу Цъсин, само ще кажа, че съм изключително впечатлена и ми харесаха, с изключение на това, че малко в повече ми идва величаенето на китайската култура (не е много натрапчиво, мисля, ни няма и как да не се усети), а сега временно се върнах към класическата, стара българска фантастика с разкази на Светослав Славчев (които почти прочетох, с изкл.на един разказ, между другите книги, на друга тематика).

# 298
  • Вестерос
Аз съм на втората книга за Сянка и кост. Не съм впечатлена, сериалът е по-интересен.

# 299
Дали случайно има някъде да си сваля Трите тела и прочие, и Аве Мария?

Общи условия

Активация на акаунт