Фентъзи и фантастика - 23

• 38 656
  • 708
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
Естествено, че Винету си е класическа поредица. Това, че у нас се слага друг привкус... 😉

И на мен от Хрониките на Амбър ми харесват всичките книги. ♥️

# 361
не беше с лош привкус - според мен
беше по-скоро "всяко поколение има своите книги"
предполагам, че е обсъждано у дома

пп много повече харесвах "синовете на великата мечка"

# 362
  • В полите на Пирин планина
И двете индиански поредици харесвам. Simple Smile
Винету "у нас", т.е. в България я свързват с Бойко Борисов. Simple Smile))
Това коментирах.

# 363
Аз пък харесвах най-вече Оцеола и  книгите на Майн Рид. и последният Мохикан. При Карл Май твърде много се дават описания на местности, и твърде много внимание на християнската идея се обръща. Освен това навсякъде са добрите са немци, а лошите - американци.
Скрит текст:
и  трилогията Сатана и Юда Искариотски ми бе харесала, както и Горският призрак

# 364
В Читанка са качили цялата поредица Лабиринта. Първата е хубава, втората става, натам качеството пада стремително.

# 365
пп много повече харесвах "синовете на великата мечка"
"Синовете на Великата мечка" е невероятна. Много е силна. Препрочитах я непрекъснато. Книгите на Карл Май ми приличаха на комикс. Шаблон до шаблон. Една като прочетеш и все едно си чел всичките. И героите ми бяха безлични. Всички съм ги чела, защото поглъщах огромни количества книги, но за мен дори и тогава нямаха никакви достойнства.
В "Синовете на Великата мечка" има идея, има развитие на характерите. Няма бяло и черно, с изключение на Червения Джим. Дори и той обаче не е абсолютният злодей. Преследва си своите цели, така както си ги разбира.

# 366
Прочетох "Книгата на Коли", сега чета втората "Изпитанията на Коли". Приятни са книгите. Постапокалиптичен свят в който хората са вече малцинство, живеят в малки села и разполагат с някакви остатъци от техтиката на стария свят за защита.

# 367
В Читанка са качили цялата поредица Лабиринта. Първата е хубава, втората става, натам качеството пада стремително.

Тази поредица така и не ми тръгна...

# 368
На мен първата и втората ми харесаха много. При третата имах някакви проблеми. Не помня вече какво точно не ми допадна, но цялостно не беше това, което очаквах като край на поредицата. Останалите две книги, едната май е нещо като предистория, не съм ги чела.

# 369
Аз също не харесвам края. Жалко е, че нещо толкова обещаващо се прецака така.

# 370
Аз със самият финал/епилог бях Ок. Нещо в самия ритъм на повествованието в третата книга ме дразнеше, сякаш спрях да я усещам. Първата четох с голям интерес, въпреки че бях гледала филма и бях наясно какво става. Началото на втората книга пък беше просто брилянтно - от една страна мистерии, не разбирах изобщо какво става, от друга страна много добре беше предаден страхът и ужасът на героите от неизвестността и нещата, които се случваха около тях. След това също беше добре, въпреки тинейджърските драми, които взеха да се вихрят. Тях ги преживях. Продължавах с нетърпение да чета и разплитам нишките на историята. И след това при "Последния кандидат" нещо се прекъсна. Имаше няколко силни сцени, но сякаш всички се обезличиха. Просто очаквах повече.

# 371
Изчетох цялата трилогия на Лабиринта - без прелюдиите. Стори ми се скучна и предсказуема.

Като изключим първата ситуация- напускането на езерняците на дома им - останалото бяха повтарящи се ситуации (излизаш от една опасност, за да те напъхат в друга)., като имаш минимални подсказки за решението

Подразних се адско много на Тереза,
Скрит текст:
че бе готова да постави живота на Томас на карта, само защото й казали, че от другата страна всичко ще е наред
. Те разбира се никога не лъжат и не преувеличават.
И, не лъжата на Бренда е несъпоставима с тази на Терена.
Скрит текст:
Бренда излъга, но тайно работеше срещу Зло. Тереза доста сляпо им се подчинивяше. ОСвен това Бренда не е заплашвала Томас че ще го убие- има сериозна разлика. Тереза ясно показа, че слага себе си пред всички останали.
Появата на Плъха ми се видя клиширана, а края - банален.
Третата част( търчане от една точка на града към друга без ясна цел) ми се стори буквално аматьорска.

Самият Томас бе един от малкото читави герои, но сюжета е пълна дупка.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 09:37 от Лорд Сняг

# 372
Аз пък не харесвам Бренда, Томас трябваше да си спомни, вместо това остана с момиче, което го лъга до самия край.

Между другото,
Скрит текст:
в прикуала се разкрива, че "добрата" шефка е заразявала хора нарочно, за да не пречат на плановете й. И това е представено като едва ли не оправдано - направо се отвратих, ако авторът наистина е с такъв морал! Mask

# 373
Пропуснала съм, струва ми се да отбележа, че прочетох цялата трилогия на Лиу Цъсин, която като замисъл е доста добра, много теми за размисъл включва, но като философски идеи - не бих подкрепила съвсем всичките. След нея прочетох и на Светослав Славчев “Следа към Вега-Орион”, която доста по-оптимистично настроение ми създаде. Отправила съм поглед и към “Градът” на Клифърд Саймък, но преди това искам да прочета една книга в друг жанр, която не знам дали ще успея да съчетая с неговата, тъй като изисква повече фокусиране върху текста.

# 374
Това за финала за мен бе очаквано.
Скрит текст:
Че "добрата" шефка заразява хора нарочно. Още от началото на част стана ясно, че има фракции в "Зло". "Дългата ръка" по никакъв начин не ми станаха по-симпатичти от "Зло", щом нямаха проблеми с убиването и отвличането.
Що се отнася до Ева Пейдж, очаквах че тя ще излезе майка на Бренда затова само на нея Бренда има доверие. Тук сбърках, но познах че Ева Пейдж си има собствени тайни.
Впрочем нещо в стила на докладите ме караше да предполагам, че ги пише жена. Мъж би писал по-иначе (според мен) - с повече конкретика.

Не мисля че Томас трябваше да има доверие на хора, които бяха склонни да манипулират и измъчват. Видя се накрая, че ако бе послушал Тереза и се бе подложил на операцията  във втората част
Скрит текст:
още щеше да умре, защото изскаха мозъка му.

Ситуацията с Бренда и  Тереза бе доста различна
Скрит текст:
. Тереза на практика сама се напъха при  Томас, непрестанно печелеше доверието му, а накрая бе готова да рискува живота му, само защото ЗЛО й бяха казали, че всичко ще е наред. И това при положение, че нито Хариет, нито Соня имаха желание да го трепят, т.е. нямаше проблем да се възпротивят на ЗЛО.  Всъщност дори в ЗЛО казаха, че Т. е прекалено послушна и затова не е идеалният кандидат.Що се отнася до Бренда там на практика  тя в нито един момент не се опита да го убие. За финала - не мисля, че и самата Бренда знаеше всичко, каквото правеше Ева Пейдж.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 10:13 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт