В момента чета ... 75

• 42 244
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
На мен ми харесват книгите за Страйк. Има някои гадости в тях, особено в последната, но иначе са добри криминални романи.
За мен е недостатък, че са прекалено обемни - Тревожна кръв е около 1000 страници. Четох я на четец и мислех, че не ги отброява правилно, но после разбрах, че и книжното тяло е огромно. Да беше някакъв друг жанр, а не детективски роман, нямаше да ми изглежда странно.

П.п. има и сериал, горе-долу добре направен - ако някой иска да добие впечатление от сюжетите и атмосферата.

# 496
  • София
Аз бавно, но славно напредвам с първата за Корморан Страйк. Не е зле, но можеше и по-кратичка да бъде без да загуби нищо. Поредиците винаги чета в хронолотичен ред  защото ми е приятно да следя развитието на героите.

# 497
Ами аз взех првата , която четеца ми предложи и започнах с нещ. Може би именно това не ми харесва, както казахте бавна е. И описателна. Не знам. Аз бих погледнала сериала. За книгите ще продължа с тази и дано не ми се задълбочи антипатията .

# 498
Голям почитател съм на Роулинг. За мен е един от най-добрите живи автори и го казвам, след като съм прочела всички нейни книги. Освен невероятното въображение, тя има и изключителен стил. Обичам криминална литература и се радвам, че пише и в този жанр. Сериалът е приятен, актьорите са идеални за ролите си.

В момента чета доста историческа литература за Медичите, но не съм попаднала все още на нещо, което горещо да препоръчам.  Гледам успоредно и сериала, но не е исторически достоверен (упоменато е, че много от събитията са плод на фантазия). Амбицията им е впечатляваща, но още повече това, което са направили за града си.

Взех от библиотеката “ Употреба на света” на Бувие - книга, която е антикварна рядкост и от години искам да прочета и “Мистерията Моцарт” на Филип Солерс (съпруг на Юлия Кръстева). Моцарт за мен е един от гениите, раждали се някога, обожавам музиката му и се надявам книгата да ми допадне. Четох, че се базира на силна документална страна.

# 499
Tsugumi_,
Би ли споделила кои книги за Медичите четеш? Темата ми е доста интересна.
В момента се завърнах към Кен Фолет и чета Устои в пламъци.Изчела съм останалите от поредицата : Устоите на земята, Свят без край и Вечерта и Утрото.

Иначе и аз подкрепям горните мнения, книгите за Корморан Страйк са чудесни.
Може би наистина твърде обемни, но и на мен ми харесва надграждането на отношенията между Корморан и Робин.
Някой успя ли вече да прочете Работилница за кукли и да сподели впечатленията си?

# 500
  • Варна
Чета @Смъртоносно бяло@ от авторката на Хари Потър. Първата криминална книга , която чета от нея. Ами не ми харесва лично на мен. Има още няколко от поредицата . Някой чел ли ги е ? По-добри ли са ?
Първо,
трябваше да почнеш от първата, тази е четвъртата Simple Smile Има развитие в личния живот на главните герои, а той е широко застъпен и просто не е същото, ако хванеш директно четвъртата книга от поредицата.
И второ - ако не ти харесва може би просто не е твоята книга. Аз много ги харесвам всичките, може би първата ми беше една идея по-скучна. Всяка следваща ми харесва все повече.

# 501
Let.it.be. , с удоволствие, но имай предивд, че ползвам литература на италиански език. Ще ти дам линкове от амазон, за да ти е по-лесно:
Всекидневният живот във Флоренция по времето на Медичи - има много книги на такава тематика за различни исторически епохи, дават картина по съсловия и отделни отрасли и групи;
две книги за заговора, които не съм започнала още: La congiura и La congiura;
Lorenzo de' Medici - тази, може би, е най-добрата;
I Medici - тази е преведена и на български език, има я в библиотеката; отзивите не са много добри, чета я все още, но не съм особено възхитена, въпреки че е усеща страст и авторът е писал много за Италия;
The Death - за Савонарола и Медичи;
четох книга и за Катерина, но не я откривам, струва ми се, че има и на български език. Чета и доста монографии и свързани теми с това време, не само с личностите. За съжаление, не всички съм отбелязала, а и чета доста неща едновременно. Ако те интересува още нещо, насреща съм. Мисля, че почти всичко може да се намери и на английски език по автор.
Добавям и за жените от фамилията, която е интересна за четене: Le donne .

Подкрепям и аз, че за Корморан Страйк книгите трябва да се четат по хронологичен ред, защото има сюжетна линия, свързана с героите, а и с някои второстепенни.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 18:32 от Tsugumi_

# 502
  • Чукарландия
Аз пък обожавам дебелите книги! Да ги държа, да ги прелиствам, да чета - нирвана! Ако книгата е тъничка, хич не ми хваща окото... 🤣

# 503
Започнах “Les soeurs de Montmorts” на Жером Лубри - от любопитство не се удържах, въпреки че имам да чета и други книги. Още с първите страници  (само за толкова имах време) успя да ме заинтригува и ще продължа с нея. Още повече, че те съдържаха една интересна препратка, с която е озаглавена и първата част  “Нарисувай ми овца”.
Книгата се чете се лесно (засега) на френски и се радвам, че се спрях на нея. Дали ще я преведат на български и издадат - ще видим.
Книгата започва с едно пътуване към мястото, където се намират доказателствата - за да може да се увери в истиността на историята журналистка, на която е изпратен мейл от местна жителка - Ако ти кажа, че има призрак, ще повяраш ли?  А ако ти го покажа, тогава може би тогава ще се увериш? - това е основната идея, с която започва това пътуване. И една особена, различна книга, в която също пише “Нарисувай ми овца”.
Много ми е интересно какво ще се окаже свръхестественото в тази история, не съм почитател на истории с призраци, но тук мисля, че се крие нещо друго. (Дано имам достатъчно време по-бързо да успея да я прочета).

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 00:39 от fenyx

# 504
Разбрах сега че има връзка и че е поредица и ще започна от първата. Ще кажа има ли ефект поредността Simple Smile
Аз за дебели по принцип нямам нерви, но четеца не ми показва дебелината и може да издържам с него по-търпеливо до края.

# 505
  • София
Започнах "Камък, ножица, хартия". Върви интересно. Редуват се моменти на напрягане на сетивата с моменти на поемане на въздух като непрекъснато очакваш нещо да се случи.
Преди нея пробвах да чета " Как да говорим така, че детето да слуша" на Адел Фабер, но нещо ме изразни и я зарязах. Не е моето четиво.

# 506
  • Варна
ММ ми подари "Камък, ножица, хартия" за 8 март и наскоро я прочетох.  Може би имах твърде високи очаквания заради многото и все положителни отзиви. Без съмнение - напрегнат трилър, но..нещо не ми стигна, за да си кажа "уау, това е НАИСТИНА МНОГО добро".
Ако мога да съпоставям с книга от този жанр, прочетена през 2022г., то определено "Тайните убежища" ми хареса в пъти повече. И най-вероятно точно тя вдигна летвата, за да не успея (вероятно) да дооценя прочетеното.

# 507
Прочетох Вратата на Магда Сабо и не мога да опиша колко много не ми хареса. Хвърли ме в пълен смут и буквално всяка страница ме напрягаше. Трудно ми е да реша коя ме дразнеше повече - Емеренц или Магда.
За мен това е история за липсата на близост и доверие, за суетата и за егоцентризма - и всички те са разгледани в най-лошите им проявления.
Много исках да прочета книгата. Бях убедена, че ме очаква поредна изненада от Сабо, но в този случай просто бе неприятна.

# 508
  • Пловдив

"Кентърбърийски сестри" - Ким Райт
Хареса ми книгата, леко четиво, което ни показва, че всеки с всеки нещо ни обединява. Любов, тъга, страх, страст, мечти. В същността си всеки търси едно и също, просто пътищата и опита ни е различен.

# 509
  • Разпиляна във въображението
В момента чета "Злодей" от В. Е. Шуаб. Интересна идея. За момента ми харесва. Радвам се, че скоро излиза и втората част.

Общи условия

Активация на акаунт