Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 159
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 60
  • Terra incognita
Моите наблюдения са, че хората които живеят по- скромно са по- склонни към благотворителност, дето се казва и хляба са готови да разделят с някой в беда.
Онези, дето пищят обикновено са хора, които работят и живеят нормално. Обаче смятат, че все някой им е длъжен, я държавата, я по- богатият. Защо онзи има това, пък аз го нямам. Защо държавата не дава 40лв на ден на моето дете, пък на украинците дава. Абсурдни въпроси и разсъждения. Миналата седмица щяха да се избият по безнзиностанциите заради слухове.
Плюят по премиера, че не е проруски настроен, възвеличават диктатора, после пискат, че олиото е 6лв. и плюят правителството.

# 61
  • София
VickyTaylor, в живота няма само една гледна точка т.е. твоята. Има много гледни точки и много мнения.

За политика пък изобщо не ми се говори.
Скрит текст:
За едни премиерът е добър, за други- е трагедия. Едни са проруски настроени, други- проамерикански. За едни има руски диктатор, за други- американски. Така, че свят широк. Аз съм се научила да не бъда крайна и да приемам всеки такъв, какъвто е.

# 62
  • Terra incognita
Естествено, че моята гледна точка не е меродавна и не тропам по масата да се приеме.
Това мисля, това споделям. Едни са на това мнение, други не. Нали за това е дискусията.
Апропо, не съм почитател на премиера. За мен е твърде неподготвен.

# 63
  • София
Аз умишлено не влизам вече в спорове "ЗА" и "ПРОТИВ", защото ги намирам за непродуктивни. Преценявам, дали имам желание и възможност да помогна на някого, дали каузата ми е близка и т.н., помагам и не коментирам. Ако преценя, че не е по силите ми или не желая, просто подминавам. Няма как да променя мнението на хората и те моето. Затова се опитвам и да не съдя. Не съдя тези, които се възмущават, не съдя и бежанците. Всички те имат една обща цел "спасение"- кой от война, кой от мизерия, кой от болест и т.н.

Според мен правим всичко, което ни е по силите. БГ не е богата държава и може да предложи такава сума, такива работни места и помощ в натура (в повечето случаи). Вчера слушах една госпожа с призив да се помага повече с пари, защото трябвало да се плащат сметки, а хората идвали с чанти с дрехи и консумативи. Били благодарни, ама все пак предпочитали пари. Да, то е ясно, ама вероятно тези с дрехите, нямат възможности за кеш.

Леко започват да се изкривяват нещата с помощите и това не ми харесва, но както писахте по-горе, все ще се намерят и такива, които ще се облагодетелстват, няма начин.

Моите наблюдения са, че хората които живеят по- скромно са по- склонни към благотворителност, дето се казва и хляба са готови да разделят с някой в беда.
Скрит текст:
Онези, дето пищят обикновено са хора, които работят и живеят нормално. Обаче смятат, че все някой им е длъжен, я държавата, я по- богатият. Защо онзи има това, пък аз го нямам. Защо държавата не дава 40лв на ден на моето дете, пък на украинците дава. Абсурдни въпроси и разсъждения. Миналата седмица щяха да се избият по безнзиностанциите заради слухове.
Плюят по премиера, че не е проруски настроен, възвеличават диктатора, после пискат, че олиото е 6лв. и плюят правителството.
Моите наблюдения са точно обратните. Обикновено срещам постове на агресия от хора, които останаха без работа и препитание покрай пандемията, и явно при сегашната ситуация не им издържат нервите. Така си обяснявам възмущението из соц. мрежи, но може би греша.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 13:46 от missence

# 64
Според мен темата е некоректно зададена, защото 40 лв на ден не се дават на бежанец. Трябваше да бъде примерно  - основателно ли е възмущението хотелиери да прибират по 40 лв на ден от настаняване на бежанци, което не е туристическа услуга, а се плаща от бюджета? Отговорите на анкетата щяха да са други сигурно. Аз още не съм гласувала в нея по тази причина.

# 65
  • Най-красивата страна
Сирийските майки с деца спомена някой назад в темата.
Повечето бежанци тогава изобщо не бяха майки с деца,а цели групи млади,здрави мъже.Да не говорим,че те не минаваха през КПП ,като украинките,ами чрез каналджии незаконно влизаха на наша територия.Защо?Документи нямаха,но пък имаха пари и телефони...Не съм чула някой да е изявил желание да работи..
Разбунтуваха се в Харманли ,изпотрошиха лагера,хвърляха камъни по полицаите.
А,да .И не бяха сирийски бежанци,ами бяха от Афганистан...
Те да не би да не получаваха някаква издръжка от държавата?
Кой ги храни в лагера?

Не,не мога в никакъв случай да ги сравнявам с бежанците от Украйна,които са основно майки и деца,минават законно през границата,имат документи и искат да работят докато са тук.Обаче те имат някакво образование и професия за разлика от афганите.

За сирийците-имаме в квартала едно семейство от Сирия с три деца.Нямаше съсед ,който да не пожела да им помогне.
Но те си влязоха легално в страната и работят хората.

По принцип повечето българи са готови да помагат .
Аз лично бих помогнала с каквото мога  на майка с дете в беда.
Без значение дали са от Сирия или Украйна.

Ама на млади,здрави и агресивни мъже-не!

# 66
Ох, успокоих се, че не само аз виждам огромна разлика между сирийските „майки с деца” и тези от Украйна. Абсурдо е да се сравяват тумби млади момчета и мъже с украинските майки с деца...

Някой беше питал защо не настаняват украинките при „сирийците” в бежанския лагер...

# 67
  • Terra incognita
Няма как да бъдат приети еднакво. Това са различни култури. Украинците са по- близо до нас и езиково, и всякак.

# 68
  • София
Скрит текст:
Повечето бежанци тогава изобщо не бяха майки с деца,а цели групи млади,здрави мъже.Да не говорим,че те не минаваха през КПП ,като украинките,ами чрез каналджии незаконно влизаха на наша територия.Защо?Документи нямаха,но пък имаха пари и телефони...Не съм чула някой да е изявил желание да работи..
А,да .И не бяха сирийски бежанци,ами бяха от Афганистан...
Кой ги храни в лагера?

Не,не мога в никакъв случай да ги сравнявам с бежанците от Украйна,които са основно майки и деца,минават законно през границата,
имат документи и искат да работят докато са тук.Обаче те имат някакво образование и професия за разлика
Скрит текст:
от афганите.

За сирийците-имаме в квартала едно семейство от Сирия с три деца.Нямаше съсед ,който да не пожела да им помогне.
Но те си влязоха легално в страната и работят хората.

По принцип повечето българи са готови да помагат .
Аз лично бих помогнала с каквото мога  на майка с дете в беда.
Без значение дали са от Сирия или Украйна.

Ама на млади,здрави и агресивни мъже-не!
Ами оказва се, че това, което те искат да работят, не съвпада с това, което БГ предлага. Реално погледнато малко хора в нашата страна работят това, за което са учили. Надявам се, че няма да ми се наложи, но ако трябва да изхранвам децата и съм бежанка, бих работила всичко на първо време, пък после ще му мисля.

Те здравите и млади мъже се промъкват покрай украинците. Даваха ги в Полша, разбрали за войната и веднага хукнали към лагерите за украинци.

# 69
  • гр. Варна
Скрит текст:
А,да .И не бяха сирийски бежанци,ами бяха от Афганистан..
.
Кой ги храни в лагера?

https://jenite.bg/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0 … l#google_vignette
https://balkanec.bg/da-pomognem-na-detsata-i-maykite-bezhantsi-o … siriya-16503.html
И информация от форума> https://www.bg-mamma.com/?topic=739656
Доста здрави и млади мъже украинци виждам в луксозни автомобили. Мизата им за напускане на Украйна била 5 000$.
А плащанията на хотелиерите ще бъде за избрани такива, но колко ли украинци ще си подадат документи за защита?

# 70
Въпросът с изхранването е доста сложен. Те не са у тях си, че да им трябва само някой лев за хляб. Трябва и наем да плащат. Според мен е нормално да не искат да се хващат на каква да е работа. А пък особено в заведения и хотели във време на ковид - дето не се знае дали няма да затворят пак утре .
Някои възмутени от възмутените звучат като нахални потомствени мамини глезльовци с осигурено от-до. Такива сякаш за пръв път чуват за сънародници без пари и не вярват, че има такива хора.

# 71
  • София
pkol, един от центровете за помощ във Варна е в спортната зала в града и масово граждани са нащракали снимки на скъпи украински автомобили, които чакат пред залата за помощи.
Иначе се чу и за повече от 5 000$/ мъж във възраст за мобилизация, но и тях не ги виня. Не припознават тази война като тяхна или изпитват страх, нямат желание да се сражават или им се живее извън военната зона. Всеки има своя причина.

Скрит текст:
Въпросът с изхранването е доста сложен. Те не са у тях си, че да им трябва само някой лев за хляб. Трябва и наем да плащат. Според мен е нормално да не искат да се хващат на каква да е работа. А пък особено в заведения и хотели във време на ковид - дето не се знае дали няма да затворят пак утре .
Някои възмутени от възмутените звучат като нахални потомствени мамини глезльовци с осигурено от-до. Такива сякаш за пръв път чуват за сънародници без пари и не вярват, че има такива хора.
Hands Plus1

# 72
Тези със скъпите украински коли може да са отишли да помогнат. Ние видяхме такава като ходихме в центъра във Варна, ама си помислих, че са там да помагат, а не да взимат. Ама явно аз съм будала, веднага търся доброто в хората.

# 73
  • Варна
А тези със скъпите коли, с колко вещи са тръгнали? Малко дрехи и толкова.  В момента няма къде да си обменят гривните, това че са със скъпи коли нищо не значи.

# 74
А моите впечатления са, че богатите си мълчат, когато дават, защото на другите все им се вижда малко.

Освен това е много обидно, че хотелите ще получат помощи, а толкова хора предложиха безвъзмездна помощ и за тях - нищо. Поне бизнесите ще си изперат парите, че тези две години видяха голяма мъка.

Скрит текст:
Иначе в Австрия се наблюдава нещо интересно, но не зная подробности, защото не съм прочела още текста на закона. Не е задължително да се регистрират като бежанци, а просто с легален престой и право на работа. Пак има помощи, разбира се, но са под някаква друга форма.

Общи условия

Активация на акаунт