Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 154
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Тези хора не са по хотелите, а в бежанския център. Зорът е хотелиерите да имат приход. Съмнявам се да са приели бежанци в базата си от чисто съчувствие, а са  знаели, че ще поискат държавата да плати разходите. Направили са сметката още първия ден.

# 46
  • гр. Варна
Няма начин да е за първи път, под една или друга форма.
"Сирийските майки", дето сме ги връщали, тоест хората от центровете за чужденци, бежанци и т.н., също струват някакви пари, издръжката им струва. Със сигурност по-малко от 40 на ден, разбира се, най-малкото защото са организирани, готови центрове, по-лоши условия от хотелски, централизирани поръчки за храна, постоянно наети служители.
Бежанските лагери бяха изградени по европрограми(милиони лв), по евростандарти. Издръжката им се субсидира и с европари. > https://asylum.bg/bg/bg3-4

Скрит текст:
https://asylum.bg/bg/bg-4/bg4-1
И сега, за хотелиерите >

Цитат
В Казанлък протестират жители, които са против настаняването на бежанци в полицейската школа в града. На 20 октомври 2013 г. протестиращите блокират прохода „Шипка“.
Според социологическо проучване на „Сова Харис“, публикувано на 8 декември 2013 г. 62,2% от анкетираните казват, че не искат още бежанци в България, 15% са съгласни с приемането на бежанците, а 22,7% не могат да преценят
Според мен, не-повече от 400 човека ще подадат документи за статут.

# 47
Ами ето! 40 лв за един месец, не пожизнено.

Хай, аз от някои мои познати се изненадах покрая тази война. Ако не ги познавах лично, щях да помисля, че са тролове някакви...

# 48
  • Terra incognita
Последните 2г Фейсбук стана много гнусно място, където всеки полуграмотен се чувства длъжен да излее своята порция помия, или да сподели такава, защото няма капацитета да сътвори своя. То не бе пандемия, маски, ваксини, избори, войни, бежанци, цена на олиото и хляба, снежни топки навръх 3- ти март. Ама какво ли не.
Факт, че интелигентните мълчат, за да не бъдат оплискани.

# 49
Мислех си нези крещящи и подражаващи, да се включат в пора, дали в къщи не са притискани ,без да имат думата, та намират поле да се накрещят?
Нормалните наистина се пазят в тяхна среда, защото не могат да издържат на нападките и глупостите.
 В такива групи не виждам нормални мнения или са  много редки, кратки.

# 50
  • Най-красивата страна
Няма никаква логика някои наши сънародници да се сравняват с бежанците.Искали да са бежанци,искали и те да живеят в хотели,искали пари...Много простотия,злоба и завист.Сравняваха украинските майки и деца с афганистанските бежанци в Харманли.Срамота!
Едно е да си в собствената си държава,да имаш дом,да имаш работа,децата ти да имат дрехи,храна.

Съвсем друго е да изгубиш всичко-защото има и такива бежанци,чиито жилища вече са разрушени.Да попаднеш в чужда държава,където не познаваш никого,да нямаш покрив над главата си,да нямаш с какво да си нахраниш детето...Едно е да видиш тези хора по телевизията,но на живо е покъртително.
Искат да се върнат,да.Ако има къде да се върнат.
Тези,които имат роднини или познати в Турция,Гърция или западна Европа-заминаха .
Но има много,които няма къде да отидат.

# 51
  • Пловдив
Не само, че не е основателно, но е грозно и срамно. Учудвам се до дъното, до което са стигнали някои хора-имам предвид множество публикации във фейсбук. Още по-грозно и нечовешко е когато тези коментари идват от жени и майки.

Съвсем вярно. И не мога да оправдая тези хора, но ги разбирам. Все пак нека си спомним пирамидата на Маслоу - за да може човек да мисли за възвишени и благородни неща, първо трябва да е задоволил първичните си потребности. А който не ги е задоволил е нормално да се озлоби, че някой друг получава, а не той. Бих казала, че всяка нация има такива индивиди, но у нас може и да са повече - завистта и алчността са си доста типични за нашенци.
Тая теория не я цитирай като някаква аксиома,с която да оправдаваме факта,че много българи са злобни и завистливи.Аз такова гледане в чуждата паничка,каквото има в България-никъде другаде не съм виждал.

Това е точно така с пирамидата на потребностите, защото колкото повече си гладен, толкова по-трудно ще си благороден.

# 52
  • Най-красивата страна
Има и такива ,които хич не са гладни,ама пак плюят.
Пример-писах за една такава девойка,която излъга в една от групите ,че е приютила бежанци и си поиска храна,дрехи ,че и пари.И след като беше разконспирирана си изля всичката злоба -защо на бежанците хората дават,а на нея не.
А на профила и се мъдреха снимки-тя с гаджето си по заведения и на почивка,млади,добре облечени хора.
Това е дъното според мен.

# 53
  • Варна
Точно това забелязвам - баш тия, които не са хич гладни, плюят, злобеят и се възмущават.

# 54
  • Пловдив
Има и такива ,които хич не са гладни,ама пак плюят.
Пример-писах за една такава девойка,която излъга в една от групите ,че е приютила бежанци и си поиска храна,дрехи ,че и пари.И след като беше разконспирирана си изля всичката злоба -защо на бежанците хората дават,а на нея не.
А на профила и се мъдреха снимки-тя с гаджето си по заведения и на почивка,млади,добре облечени хора.
Това е дъното според мен.

Измамница. Колко хора ще направят пари покрай бежанците.

# 55
Е, това вече е наистина дъното, че и дълбае. Хотелиерите поне ще отбият номера някак.

# 56
  • гр. Варна
Сравняваха украинските майки и деца с афганистанските бежанци в Харманли.Срамота!

Някой е сравнявал украински майки с деца със сирийски майки с деца? По какъв признак?
Сирийските майки с деца първоначално бяха настанени в лагера в Овча купел, а които имаха финансова възможност си наеха квартири.
За украинците има решение на Съвета на Европейския съюз за временна закрила.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32 … D0382&from=EN
Видове закрила>
Скрит текст:
https://www.aref.government.bg/bg/node/29

# 57
  • София
То се знаеше, че хотелиерите ще видят възможност да спасят бизнеса си с настаняване на бежанци и искане на подкрепа от държавата. Няма лошо, така е устроен човек, че винаги търси начин да се спаси. Аз лично нямам проблем с тези 40лв/ на ден, но няма как да го обясниш на майка, която събира пари за операция на болното си дете и не се знае, дали то ще оцелее (наскоро присъствах на подобно събитие), или на пенсионер, който яде огризки от кофите.
Понеже помагам на няколко БГ семейства от години с каквото мога, повярвайте ми има БГ семейства с болни деца, гладни, без дрехи, без превръзки, отчаяни и съсипани от живота. И няма как да обясниш на тези хора, че бягащите от войната са нуждаещи се повече от тях. Те просто не го проумяват.

Затова разбирам и двете страни и не се възмущават нито от едните, нито от другите. Да не дава Господ да ни стига нито едното, нито другото.

# 58
  • Пловдив
Миссенс, сигурно има. На тях трябва да им се помага. За операциите има кампании за събиране на пари, събират се криво-ляво. За другите, които са само без работа и доход, би следвало да има разни, колкото и да е, социални услуги. Не казвам, че са адекватни за всички, казвам, че би следвало. Колежка наскоро помагаше, уреждаше лечението на болна жена (по-скоро настаняване в болница и изследвания, отколкото сериозно финансиране, но пак си иска тичане и грижа) с рак на матката, дълго време недиагностициран заради безхаберие на личния лекар, поне според колежката. Жена без финанси и явно неоправна, живееща с дъщеря си, младо момиче, наскоро завършило гимназия и неработещо май. Почина жената, за съжаление. Има такива случаи, но все пак не са толкова много, колкото ги изкарваме. И да, колкото и да са, редно е да се намери помощ, а не винаги им се помага адекватно, но начини има.

Но аз за пръв път научих за тия 40 лв. от меме във Фейсбук: "Поклон пред щедростта на българската държава, 40 лв. на ден за украинец, 40 лева на месец детски". Майка ти стара, държавата ли да ти гледа детето (на тоя, който е направил мемето)?! В този смисъл и написах коментар в профила на човека - личен познат, колега, с дете и работещ, който го беше споделил от профила на някой друг. Той не коментира, не знам дали е съгласен.

# 59
  • София
Магдена, има кампании, но не се събират така лесно големи суми. Ето днес чета нов призив за момчето от Перник. Още 380 000 евро!!!!! им трябват. Работещи родители и пак не могат да я съберат, а тук става дума за живот на дете. И не само за това дете.

Скрит текст:
Ако някой иска и има възможност да помогне. https://zapernik.com/2022/02/27/138213/borbata-prodalzhava-stivi … enie-v-germaniya/

В този ред на мисли разбирам и двете страни.

Помощ се събира, 40лв/ ден се дават, безплатни мед. прегледи, частните училища отвориха врати за украински деца. Всичко това е чудесно. Предостави се и списък с работни места и днес чета, че бежанците не проявявали интерес към работните места. Няма лошо, не им се работи като сервитьори, бармани, чистачи, но това предлага БГ на този етап.

https://www.youtube.com/watch?v=S2n1yHnLIDo

Бедността и мизерията кара хората да изпитват чувства, за които дори не са подозирали. Затова не бързам да съдя този и онзи. Всеки гледа явно от собствената си камбанария.

п.с. аз детски не съм получавала никога и сега разбирам, че са 40лв/дете, ама това е друга тема.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 13:31 от missence

Общи условия

Активация на акаунт