Икономическата криза в следствие на войната

• 17 083
  • 301
  •   1
Отговори
# 45
При мен вече се усещат промени, като изключим, че масово германците около мен умряха от страх да не се стигне до атомно оръжие, цените на някои продукти се повишиха, а също и снабдяването на самите продукти се наруши.
Икономически тепърва ще има трусове особено когато пазарите на суровини и финансовите борси се преструктурират.
Зависи как ще се регулират новите договорености, с доставчици и цените.

# 46
Има западняци, които помнят годините след ВСВ. Които изобщо, ама изобщо не са разглезени!
Родени и израстнали в много мизерни години. Възпитани са на дисциплина, на лишения и на скромност.
Точно с тях си говоря тези дни.
Имам близка приятелка, немкиня. Никога не се е качавала на самолет. От западна Германия е.
Има и такива,но предвид напредването на годините,са все по-малко.Младите там,да не говорим и милионите новогерманци,наистина са разглезени и изискват само да получават.Тук също младите след 2000г. вървят по този път.Не без помощта на родителите си.....но това е до манталитет.
В Германия са се повишили цените на някои стоки,тук на всичко,което се сетиш.

# 47
А да намалят  социалните помощи, в размер  и във време, изглежда няма как да стане, ще се вдигнат на протест. Но да ги замразят  е достатъчно, цените са нагоре, обезценяват се сумите. И още ще е така.
 Защото както да изглежда, целта е запада заради тях. Лежиш, двама с деца и  си готов изхранен.
Който работи се оправя някак.

# 48
Аз от голям оптимист, в последните две години станах песимист. Запада ще има сътресения, но в Бг ще е повече от сътресение. То и преди войната ни беше сложно с цените, при двама работещи.
Снощи, анонс в късните новини: " Булгаргаз иска вдигане на цената на газа с 60%", Ами спрях телевизора, аман вече, а то тепърва предстои......

# 49
Мен ме притеснява бъдещата безработица. С тази инфлация вече имаме претенции за по-високи заплати и единственото ни предимство за чуждите фирми (аутсорсинг) - ниската цена на труда - вече не е фактор. Когато започвах работа преди 4 години бях с много хубава заплата - от гледна точка на покупателна способност. Сега вече не мога да си позволя същите неща. А за тези години работодателят ми е увеличил заплата с над 500 лв. Хората около мен, работещи в чужди фирми, също го забелязват - лека-полека ни заменят с филипинци, аржентинци, виетнамци. Сега съм бременна. Притеснявам се дали фирмата изобщо ще съществува след 2 години, дали няма да решат да закрият българския офис и да не мога да се възползвам от втората си година. От половин година ако някой напусне при нас, не търсят нов човек. А много искам да си гледам детето максимално дълго. После ще си намеря ли изобщо хубава работа, ако това се проточи.
За цените на хранителните стоки не се притеснявам чак толкова много. Така или иначе пазаря основно промоционални стоки. Полуфабрикати и готови храни (тип бисквити, салати) не купувам, готвя си основно. Изключение са ми месото от транжорната и плод-зеленчука. Но вече започнах и месо да си вземам от Лудълските шкафчета за намалени храни, и плодове и зеленчуци да оглеждам в суперите. Не ми се струват особено пресни, но това е положението. Имаме голям килер - ориз, леща, овесени ядки, просо, консерви, зехтин, козметика, прах за пране, тоалетна хартия - има ли хубава промоция (аз го разбирам като - 40/50%) вземам си винаги - килерна култура му викаме. Правим си и зимнина с моите родители - лютеница, печен пипер и патладжан, сладка, ракия и вино. Ще се оправим с храната, но с работата и сметките - не знам.

# 50
Чух да прогнозират двуцифрено число инфлация в Англия, а в България вече го и наближава. Дугото дочуто е ограничение за количествата гориво което може да заредиш за неосновните потребители - пак за Англия. Изобщо положението изглежда доста зле.

# 51
  • пустинята Гоби
Чакайте сега, майчинството ако не бъркам се изплаща от държавата, така че съществуването на фирмата не би следвало да попречи на ползването му втората година.

# 52
Трябва да си на ТД, за да излезеш отпуск за гледане на малко дете, както се води всъщност "майчинството". Ако няма фирма, няма ТД, няма отпуск.

# 53
  • пустинята Гоби
Т.е., ако фирмата приключи по време на майчинството, спират обезщетението?

# 54
  • Пловдив
Май е достатъчно към началото на майчинството да си била в трудово правоотношение, после и да спре да съществува фирмата, ти си го получаваш - някакви такива бледи спомени имам от едно време, но не може да се разчита на тях. Мога да потърся, но няма смисъл, ще има някой друг, който да знае.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 10:42 от Магдена

# 55
Да, за началото на майчинството, но то се дели на две години. Ако през първата година фирмата фалира/закрие се, няма как да излезе втора. За втората година се.подава наново пред работодател. Ако няма работодател, няма от кого да искаш втора година отпуск. Вече ако е подала за втората година преди закриването, си продължава. Ама много се отклонихме от темата.

Аз се притеснявам, че не се знае какво ще стане и човек не смее да си планира някакви неща. Не мога да запазя места за лятната ваканция, защото не знам какво ще се случи с летния сезон на морето. Май ще пропуснем морето това лято или ще е нещо в последния момент организирано.

# 56
  • София /Абсурдистан
Ние редовно ходим на почивка като организирам в последен момент по ред причини  и не е имало проблем. Места има, предлагане бол. За тази година, обаче, не се знае цените какви ще са. Гледам, че има много предлагане, цените са  горе долу малко по- високи от миналогодишните за ранно записване. За по-късно никой не знае.

# 57
Като няма руснаци, предполагам, че цените ще паднат, защото няма да има много клиенти и ще гледат да привлекат малкото останали българи и румънци, склонни да платят за бг черноморието.

# 58
  • пустинята Гоби
Малкото останали българи и румънци ли? Заради ковида ходя на българското Черноморие последните години. Такъв фраш е че човек не може да почива спокойно. Предполагам, че липсата се усеща в курорти като Албена, което ме кара да се ориентирам натам тази година. Проблема е че не харесвам ол инклузива им, а там ако не си на такъв почти няма къде да се храниш.

# 59
  • СИ
Малкото останали българи и румънци ли? Заради ковида ходя на българското Черноморие последните години. Такъв фраш е че човек не може да почива спокойно. Предполагам, че липсата се усеща в курорти като Албена, което ме кара да се ориентирам натам тази година. Проблема е че не харесвам ол инклузива им, а там ако не си на такъв почти няма къде да се храниш.

Албена беше място за почивка "мечта"...! Но преди повече от 20 години. Сега е западащо място. Точно с навлизането на ол инклузива там, започна пропадането. И някаква странна политика насочена към продажба на едро на западноевропейски туроператори и зверски цени за българи. Казвам го, защото имам много познати, които работеха там. Продават леглото на ТУИ за 7-8-9 евро с храната...! На мен ми искат за гола стая 200 лева. Разправии с паркинг и прочие. Мерси...! Чантите и към Гърция и Турция. И така над 10 години. Който иска да си трови нервите по Албена или Златните.

Общи условия

Активация на акаунт