Икономическата криза в следствие на войната

• 17 129
  • 301
  •   1
Отговори
# 90
  • пустинята Гоби
Аз имам ипотечен кредит в момента, но силно се съмнявам, че банките сега ще позволят да го изплатя с половин заплата, ако инфлацията хвръкне. Може и да сте улучили някакъв такъв момент в смутните 90 години, но сега банковата система не е същата, та не лежете на тази кълка.

Вила с градина е добре да се купува в момента, особено ако смятате да гледате зеленчуци и плодове. Така човек ще може да си осигурява сам храна, ако настане някаква криза с продуктите.

# 91
  • София /Абсурдистан
И ние търсим подходяща къща. Наистина иначе инфлацията ще изяде парите.
Банките вече са си вързали гащите, няма да се оставят да стане това, което преди беше. За съжаление.

# 92
  • гр.Пловдив
Ън, чудесно мнение ,много хора се надяват на това,което ти излагаш и звучи много окуражително за болшинството със заеми !

Темата е много полезна и интересна ,ще се радвам на повече мнения!

# 93
Ън, чудесно мнение ,много хора се надяват на това,което ти излагаш и звучи много окуражително за болшинството със заеми !

Темата е много полезна и интересна ,ще се радвам на повече мнения!

Аз разказвам това, което лично ми се случи преди доста години и на мои близки. Дали обаче сега ще е пак така, нямам идея. Ако вече са се усетили банките, може и да не стане. Всеки трябва да си има и плав Б, че и план В, иначе може да глътне вода. Ние ще теглим евентуално след внимателно обмисляне и преценка.

# 94
  • пустинята Гоби
И ние търсим подходяща къща. Наистина иначе инфлацията ще изяде парите.
Банките вече са си вързали гащите, няма да се оставят да стане това, което преди беше. За съжаление.
Твоят случай е друг. С пари в брой нямаш друг избор освен да инвестираш, защото парите наистина се топят с всеки изминал ден в последно време и то не само покрай войната.

# 95
  • София /Абсурдистан
Ще има и кредит също, още не знам колко ще трябва да трябва да се доплаща за разни неща. А и не намирам нищо прилично. Също така смятам, че брокерите са много изтрещяли, нямам нерви вече.

# 96
Ако имах достатъчно пари за самоучастие и прилична работа, бих взела сега ипотечен заем. Казвам хипотетично, аз жилище си имам. Но ако човек има нужда от жилище и седи да чака да дойдат спокойните години - ще дочака пенсия, но не и спокойни години. Погледнете само през какво сме преминали и преминаваме и кажете от коя до коя година е било спокойно! А хората си купуват жилища, изплащат си ипотеки и това е. Само да е живот и здраве.

# 97
Да ,аз агитирам синове, не искат бе, ще има ипотека известна , но има и собствени. Не щат.

# 98
аз бих изчакала.

# 99
  • Пловдив
Аз не бих влизала в заеми по принцип, ако не се налага, но всеки сам си преценя. Wink

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 15:58 от Магдена

# 100
Четох една статия от някакъв финансов консултант по повод инфлация , инвестиции и т.н преди войната беше, та според него не било разумно да се инвестира( с цел инвестиция) в имот, ако не си сигурен, че след три години ще има на кого да го продадеш.
А преди два дни коментираха, че лихвите ще се вдигат, за кредите зле, но за депозитите щяло да бъде ок.
В тези смутни времена бих изчакала. Цените са доста високи в момента. Не знам дали ще паднат, но мисля че ще има поне някакво наместване на пазара с имотите.
С наемите във Варна поне нещата не са ок. Покрай Ковид и слабите туристически сезони, дистанционното обучение на студентите, градът се изпразни. Сега пък война, по централни улици има много празни търговски помещения, където до 2020г. беше абсурдно да видиш.

# 101
Поне единия може за две-три години да си изплати недостигащото. Защото нали ,трябва и обзавеждане и други разходи ,ремонт евентуално.
Но не е женен и не знае  къде ще  е.Та си спи тука, при мен, ходи си на работа, мълчи. Веднага може да се върне на работата си в Швеция.

Нямам думата ,казах два-три пъти ,стига.

# 102
  • пустинята Гоби
Цените на имотите падат от 5 години, пък реално все растат. Но война не е имало. Аз купих имот точно преди пандемията и в началото си казвах, ех минах се, после се оказа, че е точно обратното. Та акъл не бих давала, освен този - ако е за лично ползване и имате финанси - действайте!

# 103
Поне единия може за две-три години да си изплати недостигащото. Защото нали ,трябва и обзавеждане и други разходи ,ремонт евентуално.
Но не е женен и не знае  къде ще  е.Та си спи тука, при мен, ходи си на работа, мълчи. Веднага може да се върне на работата си в Швеция.

Нямам думата ,казах два-три пъти ,стига.

Хахаха, Ами то така е по -лесно. Ти пък защо го караш момчето да се тормози, при мама е най- хубаво.

# 104
  • München, Deutschland
Какво мислите за теглене на ипотечен кредит в тези времена на инфалция, война и несигурност? Тъкмо човек малко да покаже главата на повърхността и хоп сабята е на "стенд бай" готова да ти я отсече...

Присъединявам се към мнението на Ефибуш от по-горе да се фиксира лихвата. Тогава каквито и лихви да се вдигат и падат, не ви касае. Разбрах, че вече го има и в България, преди години не го е имало като възможност.

Общи условия

Активация на акаунт