Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 212 077
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 1 035
Здравейте!
Дали някой има оплаквания като болка в краката, бързо преуморяване след лека разходка?

# 1 036
Здравейте, при някой има ли и циститни оплаквания? Напоследък имам постоянни болки ниско в корема, по-често в ляво+ постоянна болка която сякаш идва от пикочния мехур. Сякаш възпалението тръгва от червата към мехура. Чувството е като натъртено.

# 1 037
Здравейте, някой да се е сблъсквал със зелени изпражнения. Без други оплаквания, само 2-3 дни преди това за един ден температура 37.5 и общо неразположение.

# 1 038
Здравейте, някой да се е сблъсквал със зелени изпражнения. Без други оплаквания, само 2-3 дни преди това за един ден температура 37.5 и общо неразположение.
Мож би е в следствие на някаква бактериална инфекция, ако е имало температура.

# 1 039
Имаше такъв летен вирус и аз го изкарах.

# 1 040
Здравейте, при някой има ли и циститни оплаквания? Напоследък имам постоянни болки ниско в корема, по-често в ляво+ постоянна болка която сякаш идва от пикочния мехур. Сякаш възпалението тръгва от червата към мехура. Чувството е като натъртено.

Направете си изследване стандартно за урина (седимент + ОХИ) - струва 3-5лв във всяка една лаборатория. Ако в резултатите излезе, че има бактерии, пускате нова урина, този път стерилна.

# 1 041
А защо не направо стерилна? Иначе ще излязат бактерии при всички положения...

# 1 042
А защо не направо стерилна? Иначе ще излязат бактерии при всички положения...

Защото е по-евтино и не е сигурчно, че ще има "бактерии при всички положения". Ако пък питащата иска, да, може директно да си направи стерилна урина с антибиограма.

Много важно е да се направи тоалет и правилно вземане на урина без контаминация на пробата, за да не се получи фалшиво-позитивен резултат.

Главният заподозрян - Е.Коли инфекция.

# 1 043
За първи път пиша тук.

От малък бях склонен към запичане. Според майка ми защото ям суха храна, а не готвени манджи.

В края на 40-те съм и от 5-6г взех по-често да получавам по-сериозни запеци - с усещане за подуване на стомаха, газове и пр. Това, което ми помагаше са едни капсули, които са смес от псилиум хъск, семена от чия и май още нещо. Тогава живеех извън БГ.

Покрай пандемията се върнах в БГ и за награда лепнах Ковид. Мина бързо, но след това като, че ли проблемите станаха по-сериозни. Запеците станаха почти перманентни. Прекаравам по 2-3 часа на ден в тоалетната. Изхождам се, но на малки порции. Все имам усещането, че не съм се доизходил. В общи линии така е всеки ден.

От началото на годината започнах по-внимателно да следя храненето. Установих, че тестото почти винаги ми дава страшен запек. Някои видове хляб не го правят. Има хляб на една бутикова фирма (забравих и името - беше нещо френско), ако не се лъжа има лимец или някакво друго растение защото цветът е малко по-кафяв - от него май не съм имал проблем. Също един-два пъти съм ял соден хляб и не съм забелязвал проблеми. Иначе всичкото друго тесто ми създава страшен запек. А аз по принцип обичам тестени храни. Слава богу, спагетите не ми създават този проблем та поне от тях не се налага да се лишавам.

Другото, което видях, че създава проблем са бобът и червеното цвекло. И двете ме подуват ужасно. Броколи също не ми понася. Карфиолът май също.

Отделно имам проблем с млечните храни. Млякото ми докарва диария, а кашкавалът ме запича. Явно имам проблем с лактозата. Слава богу, киселото мляко до сега не ми е създавало проблем.

Аз по принцип не съм голям любител на месото, но покрай тези проблеми минах на доста по-месна храна. Слава богу, понася ми добре. Яйцата също са ОК.

Внимавам много с зеленчуците. Знам, че морковите са ОК. Грахът също. За други не съм 100% сигурен. Картофите май са ОК ако са варени.

Това, което ми помага е, че пия всеки ден псилиум хуск. От скоро пия и гуарова гума на прах. Това си е сгъстителя E412, който го има в много други продукти. Като, че ли помага макар и не чак толкова колкото псилиума. Засега режима ми е, че взимам всеки ден веднъж псилиум и веднъж гуарова гума.

Също много добър ефект има кивито - ям го заедно с обвивката. В началото ефектът на кивито бе поразителен - ям и до 30 минути съм в тоалетната и ходенето по нужда е що-годе успешно. Сега пак има ефект, но може би не толкова драстичен.

От около месец преди лягане взимам 2-3 супени лъжици от смес от ябълково пюре, сок от сини сливи и овесени ядки. Съотношението на съставките е 1:1:1. Май има ефект.

Гледам също да пия повече вода през деня.

С този режим ако много внимавам успявам да изкарам само по час, час и половина на ден в тоалетната.

От няколко месеца редовно бягам по половин час всяка сутрин, така, че не е да нямам движение. Не съм забелязах някакъв силен ефект върху ходенето по голяма нужда.

Също от 2-3 месеца започнах да ползвам един TENS-IFT уред от немския амазон. В началото имаше страхотен ефект - слагам жиците, пускам тока и след 2 минути тичам в тоалетната. Сега май е по-слаб този ефект. Но пак гледам поне 2-3 пъти седмично да ползвам този уред.

Много често спя по под 6 часа на нощ. Така е от много време и не знам дали има връзка със запека.. След недоспиване по правило имам киселини. Всъщност киселините бяха много сериозен проблем и през нощта, но го реших с един наклонен матрак пак от немския амазон. Тази част дето е за главата е с около 15см по-висока от тази дето е за краката. Предполагам същия ефект може да се постигне и като поставите някакви предмети под горната част на леглото. В интернет хора описват как просто слагат книги отдолу за да повдигнат  горния край на леглото. Това, че горната част на тялото (не просто главата, а от диафрагмата нагоре) е на по-високо ме спасява от киселини през нощта.

От няколко дена реших да гладувам (по други причини) - и, боже мой, имах усещането, че съм друг човек. 5-10 минути в тоалетната на ден. Във всеки от тези дни съм отметнал много повече работа от обикновено. После се замислих - ами да, нормално е, имам по 2 допълнителни часа на ден. Ако има начин изобщо да не ям би било прекрасно.

След няколко дена глад в петък излязох с приятели и понеже имаше повод да черпя си поръчах от немай-къде и за себе си една шопска. И вчера мъките настанаха със страшна сила - за целия ден изкарах почти 3 часа в тоалетната. Май е лукът в шопската. Сиренето ме запича, но не толкова зле.

Извинявам се, че изписах цял роман. След мъченията вчера реших да потърся в българския интернет за СРДЧ и попаднах тук. Набързо попрехвърлих темата и си набелязах неща, които не съм пробвал (чай от копър, кантарион, пектин, мастиха и пр.) и реших да споделя това което съм пробвал.

Хубаво би било ако има някаква страница където всички тези индивидуални съвети са изброени и ако може хората да слагат плюс или минус в завимисимост от това дали им помага или не. Щото прелистването на цялата тема отнема доста време. То е ясно, че при всеки е различно и няма гаранция, ама така може да се ориентираме, кое е по-обнадеждаващо.

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 07:16 от N_ik

# 1 044
N_ik, всички "по-специални" хлябове са пълнозърнести, т.е. съдържат много повече фибри. Хуска ти помагал... Може би причината за запека ти е най-баналната... Първо се пробва това - как действа увеличаване на фибрите. От лук няма как да се получи запек, киселини да, но не и запек. Пробвай с класическите "фибри", мляно ленено семе и т. н.

Относно урината. Аз като ходих за профилактичните - в лабораторията ми дадоха чашка, не ми казаха че трябва да е стерилна (аз по принцип събирам някаква средна, и за другите неща е по-добре такава). И на "седимент" излязоха бактерии, но това е тяхна грешка, че не са съобразили, че има такъв показател (не знам защо са били така разширени изследванията, и кръвните бяха повече, ЛЛ не ми каза нищо също). Т.е. трябва да е в стерилен контейнер, за да е достоверен ориентира + или - за бактерии.

# 1 045
Също имам проблем с боб, карфиол и броколи, те образуват много газове. Варените картофи са добре. Суровия морков и банан пресен запичат, особено ориз и тестени изделия от бяло брашно. Пърнозърнести храни и по-течни, като супи е добре. Сутрин чаена лъжичка смляно ленено семе действа добре, във вода или кисело мляко. Аз лично ям по една активия всеки ден следобед. Може да пробвате комфортекс и дуспаталин.

# 1 046
Ядох вчера ананас. Днес изпражненията ми са светлокафяви. Възможно ли е от ананаса да са такива?

# 1 047
Светли са при липса на протеини от месото и при консумация на предимно млечни продукти.
При мен се случва, когато ям предимно картофи, ориз, млечни.
От самия ананас- не.
Иначе е много полезен при проблеми със стомах и черва, заради бромелаина.

# 1 048

Направете си изследване стандартно за урина (седимент + ОХИ) - струва 3-5лв във всяка една лаборатория. Ако в резултатите излезе, че има бактерии, пускате нова урина, този път стерилна.
Няма бактерии.

# 1 049

Няма бактерии.
Следва консултация с гастро/гинеколог/нефролог, нека ЛЛ да прецени. Занесете изследванията с урината, това ще помогне за уточняване на диагнозата и насоките.

Общи условия

Активация на акаунт