Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 550
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 1 335
Хаха, функционалните нарушения се провокирали от стрес... Аз сега установих нещо интересно... Отдавна знам, че консумацията на глутен предизвиква симптоми при мен, но не съм го спряла напълно заради разбутване на цикъла и овулацията (правя периодични почивки, следвани от няколко дни "набавяне").
Но какво забелязах, въпреки заключенията, че проблемът ми е "от нерви". 3 дни заради важно гостуване и други обстоятелства бях под огромен стрес, напрежение по-точно. Глутен консумирах. Имах характерните симптоми, но в смекчен вариант. Викам си да не би организма ми да е започнал да "свиква"... Според лекарите глутена няма как да е причината, правила съм всякакви изследвания в тази насока. Но след като мина напрежението, падна адреналина - и се появиха с пълна сила, както обикновено.
Излиза, че при мен стреса потиска симптомите на СРДЧ...

# 1 336
Правих ЯМР с контраст на абдомен. Т. е. стомах, черен дроб, жлъчка, панкреас, бъбреци, яйчниците, над бъбреци, матка

# 1 337
Ако някой иска да пробва Трифала на Органик Индия имам от два дни отворена опаковка. Изпих 4 хапчета но не е моето нещо. Не, че е скъпа, но не е и без пари. 37 е в ремедиум - подарявам я.
Едва ли някой ще я иска, но пък ако я иска да ми пише. Ще я изпратя. За София мога да я предам някъде по линията на метрото.
Пазя до края на другата седмица, после заминава в коша.

# 1 338
Какво усещаш от нея? Аз нищо. Ни по-често ходене до тоалетна, ни запек, ни разтройство. Едно нищо. Поредните пари на вятъра. После четох че на прах с топла вода уж по-ефикасна била. Но не съм вземала.

# 1 339
Имам колики но не съм сигурна, че е от нея, защото усещането е като при овулация. Всичко ми е болезнено. Но пък и гърдите са ми напрегнати и може наистина да не са от нея коликите.
Иначе нито разстройство нито ходене до тоалетна. Забелязах обаче, че ме дразни на кожата. Аз съм с атопичен дерматит и новите неща винаги ги преценявам спрямо това, как ми реагира кожата. Та няма да я пия.

# 1 340
  • София
Здравейте, изчетох темите и все отлагах да пиша, мислейки, че нещата ще се оправят от самосебе си, но уви. Ще започна с това, че последните 4 години, откакто минах на безглутенов режим заради Хашимото (и без захар и без млечни от крава) не съм имала никакви проблеми с червата. Оперирана съм като дете от спукан апендицит с перитонит и имам много страствания, които често са ми създавали проблеми като блокаж на червата и липса на чревна проходимост. Стигала съм не веднъж до болница, където с коктейл от спазмолитици венозно са оправяли нещата.
В началото на дек. изкарах уж Ковид с антибиотик (уж, защото с три отр. теста, но мъжът ми с (+). Мина само със силен гърлобол и лека Т. Пих пробиотик синкванон (не съвсем редовно), но не получих разстройство. По същото време (в края на боледуването) пътувах и в чужбина.
Та 4 дни след спирането на АБ-ка (на 8.12. започнаха болки долу ниско в корема. Ходих, на АГ, на гастро - всичко на ехографа изглежда нормално. В последствие болките преминаха основно отдясно до хълбока. И на 20 получих първото разстройство. После 2 дни нищо и на 23.12. сутринта нормално, следобед почти на “вода”. Тогава след спазмите направих поредното запушване  (не ми се беше случвало 3 години), но с инжекция но-шпа и бусколизин нещата се пооправиха, най-вероятно частично. И от там нататък на всеки два дни се повтаря схемата сутрин нормално - следобед - не. Започнах да пия ентерол, дуспаталин близо две седмици, синкванон, иберогаст…уж започна да се вижда някаква “светлина в тунела с последните 3 нормални посещения до ВЦ. Вчера само прескочих и днес отново се върнах в изходно положение (на вода, но пак с усещането, че само малка част е излязла). Иритаколин взимах 2-3 дни и реших, че доста запича.
Вече не знам какво да ям и пия. Sad. Леката болка вдясно си е ежедневие вече повече от две седмици.
Другото, което ме притеснява е липсата на газове и добра перисталтика, които да придвижват чревното съдържимо или са съвсем оскъдни. Ходенето до тоалетна също НЕ е придружено с газове и съответно е в малки количества.
Гастрото ми каза, че е два ли има връзка с Ковида и антибиотика. По -скоро механично от страстванията може да имало притискане/прищипване. Изследвания не съм пускала. На 46 съм. правила съм две колоноскопии -последната преди 8 години заради фамилна обремененост, като и двете бяха чисти. Т.е. закъсняла съм да я потретя вече 3 години и направо съм в ужас и жесток филм.Sad. Насрочих я за следващата сряда, но не знам как ще доживея от притеснение, предвид и статията, която беше пусната малко по-назад от съфорумка.😔
Ще се радвам на всяко споделено мнение или съвет как да подходя. Не съм пробвала още оризовата вода и хуска.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 15:29 от Skiorche

# 1 341
Къде боли при раздразнено дебело черво? Мен ме боли ниско долу вдясно-болка която се проявява от време на време-болката е като бодежи и парене.

# 1 342
  • София
След като изчетох двете теми виждам, че болките са навсякъде из корема. Могат да бъдат раздразнени както тънките , така и дебелото черво. Мен ме боли също вдясно - може да е ниско долу, по-често до кокала в средата и най-рядко към ребрата.
Долу вдясно е мястото, където тънкото черво се свързва с дебелото.
Диагнозата СРЧ се поставя трудно и след месеци наблюдение.
Виждам, че няма особена активност в темата. Дано всички да са си решили проблемите с червата и новата година да донесе здраве и спокойствие!

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 18:46 от Skiorche

# 1 343
Аз по време на лечение на хеликобактер с антибиотици получих болки в дясно,почна сякаш от бъбрека,после тръгна надолу,в последствие на ляво и после по целия корем се въртеше.При натиск ме болеше целия корем много.Така десетина дни,докато ги пиех си мислех,че е от тях и просто ми дразнят червата.Приключих,но болките не изчезнаха.Почна се обикаляне по гинеколог, гастроентеролог,нефролог,уролог,ямр два пъти и нищо никой не откриваше.Почнах температура да поддържам от рода на 37,2,3 рядко падаше на 36,9,цял месец.Отидох на хирург и той реши,че ще ме приемат в хирургично отделение за наблюдение.Изкарах пет дни там,вливаха ми антибиотици и система.Всеки ден идваха различни хирурзи и ме натискаха по корема,те нищо не напипваха,а аз не издържах от болка.На петия ден дойде един хирург и каза,че според него не е хирургично,че нищо ми нямало.Изписаха ме и си тръгнах с болките,без подобрения.Дори започнах да губя чувствителност в краката и ръцете,мисля от антибиока.Още в болницата се появиха кашави изхождания.А след няколко дни вече,след изписването получих и брутално разстройство,с болки, температура и т.н.Личния си ми изписа смекта и ентерол и ме прати да си лекувам нервите.И аз понеже толкова се бях отчаяла,все се ровех да чета и така стигнах до бактерията клостридиум дефициле, изследвах се и двата токсина излязоха положителни.И сега все още си преминавам през ада, отново с антибиотици и не му виждам края.Отслабвам, температура и т.н.В крайна сметка не съм сигурна дали я получих по време на лечението на хеликобактер или в болницата.Не знам,дали тя е главния виновник или освен нея,има и друг проблем.Но и аз имам поставена диагноза от октомври СРЧ и хроничен гастрит.Но болки в корема никога не съм имала,освен една,която се появяваше,когато ми се ходи до тоалетна по голяма нужда и киселини,слуз от време на време и кръв,която се оказа от вътрешни хемороиди.

# 1 344
Skiorche, може дисбактериоза да има след АБ. Не се шашкай предварително.
Вярно, много неща може да са, но някак сме програмирани да мислим все за най-лошото.
Колоноскопията надявам се ще покаже причината.
Идват ми наум разни неща, но все пак не сме доктори и не е редно да предполагаме какво може да е, а ти да се притесняваш.
Вируси, дори да не е Ковид, може да разбутат червата, но с прием на АБ най-вече се случва.
Липсата на газове е защото няма прием на фибри (предполагам). С болен корем, поне аз, ям препечен бял стар хляб, варени или печени картофи с кората, която после беля. Така ден, два. После заливам и изкисвам хубаво сирене във вряла вода за няколко минути и после включвам и варено бяло пилешко месо. Общо взето ям едно и също. Сок от компот кайсии. Това са храните и напитките, които ям и от които нямам болки, докато се нормализират нещата.
При всеки е различно. Има хора, на които не им понасят картофи, ядат ориз. Има такива, на които им понасят много добре банани.
Когато стомахът е зле, забравяш режими и действаш до оздравяване. Ако не искаш глутен и млечни, караш на картофи, ориз и пробваш печена ябълка, варено пилешко филе. Но червата искат фибри, а разстроените черва искат индивидуално поносими храни.
За пробиотик не мога да дам съвет. От години не бях пила. Тая есен пих 5 дена Пробиен и после спрях.
Предпочитам за стомах да си пия чайове, мастиха, гастритол и подобни и вече каквото е дал доктор.

Изчакай си колоноскопията. После ще действаш. Дотогава ограничения с храната, която усещаш, че не ти действа добре.

# 1 345
Скиорче, не че препоръчвам, ама пробвала ли си биогая капсули за добро чревно здраве? Течната част като водичка много обезводнява.

Фибри като не приемам и аз имам проблеми със запека. Отдавна се чудя хуск противопоказен ли е?

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 22:33 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 1 346
  • София
Sea, ужасни преживявания си имала и рабирам, че още ще ги влачиш. Правила ли си колоноскопия? От там ли разбра за кърващите хемороиди?
Merelenda, мерси за съветите. Въпросът е, че аз не мога да разбера кои храни ме дразнят и дали изобщо ме дразнят. По Коледа и Нова година ядох доста храни с кисело зеле - сарми, капама. Не след всички имаше разстройство. Последните дни ядох оризови макарони с козе сирене на закуска, на обяд супа от сьомга със зеленчуци (картоф, морков, лук, чушка). Вчера не разбрах защо така не успях да посетя ВЦ. Реших, че даже съм се запекла след 2-3 нормални изхождания и снощи ядохме суши (пак го избрах заради ориза). Сутринта просто без болки нещата се завърнаха:(. Вчера док. ми каза да не взимам ензимил, защото панкреасът си бил ОК. Спрях го и не знам дали заради него се получи това. Гледам да не взимам дегазин, но сега взех. Вечерях сега напук зелена салата и печени кюфтета на фурна. Почти съм убедена, че утре няма да ги изкарам:(, а чак след ден-два.
За газовете и друг път съм пазила диета, но не ми се е случвало поне като имам разстройство, такива да липсват. Чудя се утре дали да взема хуск сутринта.
Чайове пих много - и жълт кантарион имаме събран, мащерка, джоджен. Не знам вече какво да взема. Активен въглен?
Някой пил ли е мотилиум за засилване на перисталтиката?
Биогайа не съм пила. Освен и това да пробвам. Докато не мине колоноскопията май няма смисъл да си правя повече експерименти. Вече съм много зле психически и до сряда ще превътя съвсем.😔

# 1 347
  • София
Интересна книга започнах да чета: Черво с чар на Джулия Ендерс. Още съм в началото, но научих някои полезни неща. Има я в рулит книгата.

# 1 348
Скиорче, успокой се. Hug
Най-вероятно е последица от КОВИД. Не, че е хубаво, но да се надяваме, че е временно. Майка ми е с тежък запек от май месец. Тогава за пръв път го изкара.
Засега с Лактулоза се поддържа.
Аз съм като теб, даже с две операции. След спукания апендикс и локален перитонит имах пълен блокаж и се наложи втора операция след първата. Много сраствания имам, като една топка ми е там. Първите години беше кошмар. Все треперех да не стигна до трета операция. Вече 20 години минаха, но си имам проблеми. Като усетя, че ми се раздуват тънките черва, от тези сраствания се получава нещо като тапа, започвам много интензивно да си натискам корема точно на това място. Докато усетя раздвижване на червата. Механично им помагам. Може да пробваш.
Успех ти желая с колоноскопията! Няма да е нещо страшно, сигурна съм.

# 1 349
Как се усеща този "блокаж"? Skiorche пише, че хем е имала блокаж, хем спазми - двете не са ли противоположни неща? Вярно, че спазмите могат да са реакция от препълване на червата, но блокаж сам по себе си не е ли липса на дори нормалните съкращения на мускулатурата на червата?
Чудя се при мен дали е блокаж? Имам голямо издуване на корема, което е твърдо. Нямам позиви за дефекация, нямам къркорене, нищо... Имам газове, които не могат да се освободят. Но дори и освобождаването им, или изхождане по голяма (все е по малко) - няма значително спадане на корема. Фибрите никога не са ми помагали, напротив - проблемът става още по-голям. Много течности също повлияват отрицателно. Нямам операции, нито констатирани някога здравословни проблеми. Но дали е блокаж моето... Не е класически запек, защото обикновено нямам твърди и/или сухи изпражнения, имала съм и слуз, и течност (не диария, направо вода, почти прозрачна), а коремът ми твърд, издут и без усещане за движение, къркорене или подобни...

Общи условия

Активация на акаунт