Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 552
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 375
И аз от много години периодично имам някакви болки в корема, местещи се, коликообразни. И винаги ми казват СРДЧ (при варненските гастроентеролози). Прегледът се състоеше чрез опипване с ръка, ехография и кръвни изследвания - ПКК, липаза, алфа амилаза.
 Имам и хеликобактер, чрез кръвен тест установен, но не съм почнала лечение с антибиотици.. Преди 10 години лекувах рефлукс при д-р Манастирска. Успешно беше, но около 3 месеца пих инхибитори ИПП.
    Yellow Rose, къде ти правиха колоноскопията и кой лекар откри диагнозата?

# 376
Kristinia, д-р Албена Димитрова, тя ми направи гастро- и колоноскопията - но не взе материал за биопсия. Иначе нямах оплаквания след процедурите. За съжаление, не ми изписа нищо за киселини (което чета в интернет), а само Трибутин. Преди това бях при Кулова - не съм доволна, тя ми каза, че няма нужда от доп. изследвания и сакън да не даде направление за нещо. С ченгел й теглех думите и се разкарвах, докато разбера името на диагнозата й и какво всъщност да ям/ не ям. После като се появи оригването бях при Влаева - изписва ми два пъти лекарства, пари на вятъра, после чак ми назначи кръвни. Бяха добри и ме изгони с думите, че е стрес (буквално изгони, когато питах дали да си направя гастроскопия). При нея изгубих 2 месеца и не ми обърна сериозно внимание. Така че не знам дали да не се консултирам с още някой за лечението...

# 377
Някой имам ли е жълт цвят при забърсване по голяма нужда? Самите изпражнения не са жълти само при забърсване като жълта течност или ако е , , рядко, ,  от мн време често съм така,  в момента също...Извинявам се за гадния въпрос...

# 378
Има значение какво хапваш , може би наблягаш повече на картофи, тестени неща и  по -малко месо Thinking

# 379
Здравейте! Поради прием на много антибиотици след Ковид преди месец се започна с проблеми с червата. Направих скенер и се оказа дивертикулит. Четох доста и се оказва, че е често срещано състояние след определена възраст, а аз съм все още на 40. Sad Някой дали се е сблъсквал с този проблем? Мъчи ме и запек, а не съм имала с години. Благодаря ви

# 380
Здравейте! Поради прием на много антибиотици след Ковид преди месец се започна с проблеми с червата. Направих скенер и се оказа дивертикулит. Четох доста и се оказва, че е често срещано състояние след определена възраст, а аз съм все още на 40. Sad Някой дали се е сблъсквал с този проблем? Мъчи ме и запек, а не съм имала с години. Благодаря ви

Аз съм с дивертикули на дебелото черво.Ако се възпалят имам тежест,спазми и болки в корема.Спазмолитици се пият  при такива ситуации.

# 381
Акане само на слуз дали би могло да бъде раздразнено черво или друг проблем?
Ще запиша час за лекар, разбира се. Просто питам дали на някой с тази диагноза му се е случвало?

# 382
Случи ми се изпражнения + слуз. Бях се шашнала доста тогава, защото все свързвах слузта с болест на Крон,  улцерозен колит и онова другото, дето не искам да го споменавам . Каза докторът, че се случва и при синдром на раздразненото черво и има още десетки причини да се образува слуз (инфекции, хемороиди, фисури и т.н.), та наистина е добре една консултация. Понякога причините за образуването ѝ са безобидни, или от по-баналните. Не винаги най-лошото. Беше еднократно при мен.
Но - да. Само слуз може да се случи и при СРДЧ. Вече доктор трябва да потвърди, дали е от това, защото причините може да са много и различни.

# 383
Здравейте момичета отстраниха ми полипа ,но доктора каза ,че са сложили клипс ,който сам ще си падне след седмица.Изписа ми дорета и  спазмомен и каза да не дигам тежко две седмици и по -леко да я давам.Ама корема ми не спира да къркори и ври въпреки ,че каза тази седмица супа,кис.мляко и картофено пюре.От време на време ме срязва и придърпва .Случвало ли се е на някой от вас да слагат клипс и да го придърпвало и наболявало.И ми каза всяка година колоскопия .Каза ми храна без пържене и салати рендосвани ,а не нарязани. Препоръча ми моркови,ряпа и цвекло.

# 384
Случи ми се изпражнения + слуз. Бях се шашнала доста тогава, защото все свързвах слузта с болест на Крон,  улцерозен колит и онова другото, дето не искам да го споменавам . Каза докторът, че се случва и при синдром на раздразненото черво и има още десетки причини да се образува слуз (инфекции, хемороиди, фисури и т.н.), та наистина е добре една консултация. Понякога причините за образуването ѝ са безобидни, или от по-баналните. Не винаги най-лошото. Беше еднократно при мен.
Но - да. Само слуз може да се случи и при СРДЧ. Вече доктор трябва да потвърди, дали е от това, защото причините може да са много и различни.
Благодаря за споделеното!

Връщам се от гастроентеролг. Каза, че се случва слуз при запек, какъвто е моят случай.

# 385
Здравейте. Чета ви от известно време, но реших да, споделя моя проблем, пък може някой да е имал сходен проблем и да даде акъл. От години заради автоимунно заболяване не ям бели брашна, бързи ВХ, пакетирани и захар. Но.... Въпреки всичките ми старания, от около 4 г имам мн неприятни симптоми около цикъл и Ову. Може би е и от пременопаузата и нещо с нивата на хормоните, обаче е кошмар! В тези дни получавам позиви за дефекация, които не престават докато не се изпразнят червата, което е ужасно, защото понякога не мога да изляза час от тоалетната, а като бързаш и за работа, става мн весело. Изхожданията са нормални, тоест нямам разстройство, но е неконтролируемо изхождане. Като ден, два преди това имам газове и после почва това. Направо в чудо се видях. Ходих на Гастро, но той не се впечатли, каза само да намаля фибрите и симптоматични лекарства. На ехо всичко нормално, освен че впечатление правят газовете само. Не препоръча др изследвания(аз иначе отидох с набор изследвания на ПКК, Асат, Алат, хормони и тн). През останалите дни съм нормално, все едно не е било, но два пъти в месеца около тия дати се виждам в чудо... Имате ли идея защо се получава така и как мога да го предотвратя? Възможно ли е да имам нещо в червата, което се влияе от хормоните(ендометриозни лезии например)... Много се притеснявам. Спомням си, че сестра ми беше така в пременопауза та, после отшумя, но сега вече като и идва когато си иска, на единия цикъл е с разстройство, на другия запек...
Благодаря предварително на тези, които ще ме посъветват

# 386
Някой имам ли е жълт цвят при забърсване по голяма нужда? Самите изпражнения не са жълти само при забърсване като жълта течност или ако е , , рядко, ,  от мн време често съм така,  в момента също...Извинявам се за гадния въпрос...

Да, аз. Жълто като течност или дори като желе. Питах гастроентеролога си, защото имам един куп болести на храносмилателната система - автоимунни. Тя каза ,че не е от тях. Не знам от какво е.
Аз обаче имам и друг проблем - като ходя по голяма нужда когато съм в криза, мирише ужасно 2-3 дни. Не на разстройство, а на нещо гнило, развалено, задушаващо. След 2-3 дни обикновено спира да мирише така, но е ужасно.
Другото странно нещо е, че имам парене около ануса, което люти, все едно съм яла люта чушка. Продължава да пари около 1 час след като съм взела душ. Паренето е и по хранопровода, чак до гърлото. Бълбукането на червата, оригването, газовете са си по подразбиране. Боли много по цялото протежение на дебелото черво. Нито спазмомен помага, нито пробиотици, вече съм пробвала всички май....
Според гастрото съм отключила автоимунно и на червата.  Смята, че е улцерозен колит. Нямам кръв в изпражненията, но тя каза ,че може да протича и без кръв.
Направих си калпротектин и окултни кръвоизливи, всичко е наред. Гастрото обаче иска да ги повторя, защото не са от лаборатория в болница, а тя настоява да са оттам.
Кризата ми трае поне месец, ако не и повече. После един месец съм добре и пак почва. Загубих 10% от теглото си и сега тежа 35 кг, всичките ми дрехи се свличат.
ПП Ако има някой с Крон или улцерозен колит, на когото са познати тези оплаквания, нека се обади, моля! Най-странното е, че на практика разстройство почти няма, само 1-2 дни и спира след като взема една смекта. Обаче ужаса и болките остават....Sad
Много съм уморена и изтормозена. Сега ми е трета такава криза от май до сега. Тази вечер започнах да пия ципрофлоксацин, дано помогне да спре този ужас...Sad
На строга диета съм от 15 години, не е от храна или небрежно поведение от моя страна.
В пълно недоумение съм, защото от години съм на имуносупресия заради другите си автоимунни. Не разбирам ако съм отключила друго автоимунно защо е толкова агресивно, след като съм на силен имуносупресор, който взимат и болните от УК и Крон? Нали това е основното ни лекарство?
Имам чувството ,че може да е някоя бактерия, която се е загнездила в червата ми, защото съм с потиснат имунитет и не се маха или хронично възпаление на дебелото черво. Всичкия проблем е в него. На 21 .10. бях на контролен преглед и гастрото каза, че жлъчката, панкреаса и черния ми дроб са добре. Но аз се чувствам ужасно.

Последна редакция: ср, 02 ное 2022, 21:40 от Ън

# 387
  • под тепетата
Ън, аз съм с ХУХК от 15 години. Пия салофалк, като количеството зависи от състоянието. В момента съм в ремисия. При мен обаче , когато съм в криза има големи кръвоизливи. Последния път преди 2 години се наложи да влезна в болница, за да се овладее. Там ми слагаха и антибиотик. Слагам и свещички в такива случаи. Килограмите вървяха надолу. Ама и диетата е много строга. Ако скоро не си правила колоноскопия,  тя ще докаже дали имаш ХУХК ( той е на дебелото черво). Обикновено се взима и биопсия. Единият път окултните ми бяха добре, а аз получих кървене. Паренето и болката ми е в долната част на червото.

# 388
Ън, аз съм с ХУХК от 15 години. Пия салофалк, като количеството зависи от състоянието. В момента съм в ремисия. При мен обаче , когато съм в криза има големи кръвоизливи. Последния път преди 2 години се наложи да влезна в болница, за да се овладее. Там ми слагаха и антибиотик. Слагам и свещички в такива случаи. Килограмите вървяха надолу. Ама и диетата е много строга. Ако скоро не си правила колоноскопия,  тя ще докаже дали имаш ХУХК ( той е на дебелото черво). Обикновено се взима и биопсия. Единият път окултните ми бяха добре, а аз получих кървене. Паренето и болката ми е в долната част на червото.

Значи ти прилича на улцерозен колит? А постоянна гадна болка в дебелото черво усещаш ли, докато си в криза? Постоянно ме боли:(
Колоноскопия няма да правя. Ако изпия 3 литра солена вода(което няма как да стане), повече няма да се оправя. От 15 години не ям сол, черният ми дроб ще избухне. Имало и други начини, освен калпротектин. Компютърен томограф, ЯМР и други, ще платя някое от тези.
ПП Аз съм на много строга диета, автоимунното ми докара цироза. Не е от храна при мен. Просто може да съм отключила.

# 389
  • под тепетата
Прилича, но пък няма кръв, а именно язвите по червото я причиняват. Боли си и още как, пък съм имала и по 20 ходения в тоалетната.

Общи условия

Активация на акаунт