Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 552
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 390
Здравейте,

Не знам дали съм в правилната тема, но се надявам на помощ.

Преди време бях на гастроентерелог, заради определени болки в корема. Всичко на ехографа беше нормално, свърза болките със сраствания, защото има 4 операции. 1 секцио и 3 ингвинални хернии (последната безкръвна с поставено платно). Това беше лятото.

Тогава си бях правила и подробни кръвни излседвания - всичко ок.

Преди месец бяхме на барбекю с приятели, където готвихме на въглища и на територия, която не е моята кухня така да кажа. След барбекюто, буквално на следващия ден, получих слуз в изпражненията.

Правихте опити за бебе в този момент, затова си взех Омнибиотик Панда за бременни. Лека-полека нещата се нормализираха след приемане на пробитоика и слузта изчезна. Оказа се и, че съм бременна.

Началото на тази седмица пробиотикът ми свърши и се забавих да си купя нова опаковка. За съжаление това съвпадна с непоносимост към някоя храни от бременността и повръщане, предвид скорошното зачеване. Еднократно имах и диария. След този случай отново се появи слуз - много малко количество. Отново започнах пробиотика.

Болки или неразположения нямам.

Някой би ли могъл да ме носочи какво да правя. Има ли място на притеснение, трябва ли относо да посещавам лекар, предвид че пробитоика нормализира нещата? Благодаря предварително!

Хубав ден!

# 391
Аз да питам...При вас когато сте в ремисия/затишие, какво значи?Нямате НИКАКВИ оплаквания , болки?Защото при мене май няма такъв филм.Най-много ден , два да имам в които да не усетя никакъв дискомфорт или болка.През другото време НЯМА ДЕН в който малко или много да нямам някаква болка-на различни места в корема, ниско долу или под ребрата....е писна ми!И при вас ли е така??Или вашите затишия са си истински, тоест дълго време без никакви болежки!?

# 392
  • под тепетата
Аз не знам дали имам право да се изказвам, като съм с друга диагноза, но когато съм в ремисия ги няма най-тежките болежки - кървене и многократно ходене до ВЦ-то. Иначе подуване, болки, спазми имам, но и диетата не ми е така строга, не спада теглото.

# 393
Аз да питам...При вас когато сте в ремисия/затишие, какво значи?Нямате НИКАКВИ оплаквания , болки?Защото при мене май няма такъв филм.Най-много ден , два да имам в които да не усетя никакъв дискомфорт или болка.През другото време НЯМА ДЕН в който малко или много да нямам някаква болка-на различни места в корема, ниско долу или под ребрата....е писна ми!И при вас ли е така??Или вашите затишия са си истински, тоест дълго време без никакви болежки!?

И аз съм като вас.Ден,два да се чувствам добре и пак.Дори и като пия лекарства вече не съм изцяло окей преди поне с тях се чувствах по-добре.И ви разбирам напълно и на мен ми е писнало от болката и неразположенията.Най-вече гадното чувство на недоизхождане.Всичко това ме съсипва психически страшно много.

# 394

И аз съм като вас.Ден,два да се чувствам добре и пак.Дори и като пия лекарства вече не съм изцяло окей преди поне с тях се чувствах по-добре.И ви разбирам напълно и на мен ми е писнало от болката и неразположенията.Най-вече гадното чувство на недоизхождане.Всичко това ме съсипва психически страшно много.
Вие със СРДЧ ли сте?
Това не е нормално...и аз имам чувство на недоизхождане, даже не бях ходила вчера и днес бяха големи мъкиии....немога да се изходя , усещане че е там на изхода...ама все едно е че неможе да излезе и това е....а не е от размера на изпражненията... (Извинявам се за цветущите обяснения) Стоях мн време в тоалетната , то напъване, то чудо и няма и нямаааа, а го усещам....бях решила да ходя за свещички, но изядох един банан и пих прясно мляко и след малко усетих позиви и стана работа пааак с мн зор ама поне имаше резултат....

# 395

Вие със СРДЧ ли сте?
Това не е нормално...и аз имам чувство на недоизхождане, даже не бях ходила вчера и днес бяха големи мъкиии....немога да се изходя , усещане че е там на изхода...ама все едно е че неможе да излезе и това е....а не е от размера на изпражненията... (Извинявам се за цветущите обяснения) Стоях мн време в тоалетната , то напъване, то чудо и няма и нямаааа, а го усещам....бях решила да ходя за свещички, но изядох един банан и пих прясно мляко и след малко усетих позиви и стана работа пааак с мн зор ама поне имаше резултат....

Ами аз съм обиколила доста гастроентеролози и накрая ми лепнаха тази диагноза макар да е непотвърдена с колоноскопия.Всички симптоми ми съответстват на това,но не ми харесва това,че докторите сякаш омаловажават тази диагноза и само изписват някакви хапчета,които временно овладявят проблема.Въртя се в омагьосан кръг и от 1 година не съм спряла да се тъпча само и само да се крепя някак си да преживявам.Пълен кошмар!

# 396
Какви са пък тия хапчета за СРДЧ? Иначе симптомите не се различават от тези при тежко заболяване, дори по-лошо - редуват се и човек се чуди дали да пие за усилване на перисталтиката или за потискането й (ако има спазми например).
И все пак - какво облекчава симптомите, като те са непредвидими и променливи? Хапче за нервна система има ли?

# 397
Да ви кажа и аз съм имала слуз преди няколко години и то често, но също така се появява от време на време и сега. Моето предположение защо се получава е..... прекаленото напъване. Особено на празни обороти, а и от опити да се изходиш по-бързо. Тези склонни към запек ще ме разберат.

# 398
  • под тепетата
Слуз се образува от млечни продукти. Аз съм спряла прясното мляко. При кризи ограничавам максимално консумацията им.

# 399
Момичета,вие консумирате ли картофи при обостряне на симптомите?Как ви се отразява консумацията на картофи?

# 400

И при мен е така - ежедневни неразположения. Само ако гладувам и не ям почти нищо, тогава нямам такива проблеми или поне доста намаляват. Аз бях писала и в предишните си коментари, че при мен тези симптоми се провокират от храната или поне аз ги свързвам с определени храни (например лук) и напитки (например вино). Е, понякога и без причина, но в повечето случаи симптомите се появяват почти веднага след хранене. Ако не ям, стомахът ми къркори силно от глад и общо взето постоянно съм притеснена и не ми е спокойно, особено ако съм на тихо място сред хора, защото е много неудобно стомахът и червата ти да къркорят и бълбукат.. Не знам дали вие имате такива проблеми на обществени места, но е ужасно..
Решение на тези проблеми засега не съм открила. Единствено спазването на диета и избягването на подуващи и дразнещи червата храни облекчава положението, но не лекува. Явно така ще се мъча цял живот..
Също така съм забелязала, че проблемите се влошават при стрес. При мен може и това да е отключило този синдром, защото преди няколко години нямах такива проблеми, но след преживяни много стресови ситуации, започна това подуване, къркорене на червата, чувство на недоизхождане, което описахте и вие, редуване на запек и диария..
Ходила съм при много лекари, правили са ми изследвания, пила съм какво ли не и няма оправия.. Казват ми, че съм добре и ми няма нищо, предписват ми разни хапчета, от които няма подобрение, и с това се приключва всичко, защото явно и гастроентеролозите не знаят как да се справят с този синдром..

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 11:40 от rose_33

# 401
И аз имам при стрес такива къркорения. И като хипохондрик, веднага отивам на гастроентетолог.
Но изписва пробиотик, еспумизан, казва, че щом няма болка няма нужда от други лекарства или изследвания. Пишат диагноза СРДЧ.
И наистина минава за около 2 седмици.
Аз си мисля, че е от стрес или от храна. Защото не спазвам никакви диети, ям всичко, дори и в заведения, например суши със соев сос, който може да е вреден.

# 402
Здравейте отново,
Искам да се консултирам с вас по една неприятна тема.Случва ми се често и не знам изобщо дали е нормално за СРЧ. Днес ставам с леки болки в дебелото черво и като отида до тоалетна имам по-светли изпражнения,лесни за изхождане и сеедно са пухкави.Доста неоформени изглеждат и имат малко несмляна храна.Не мога да си го обесня..Приемам хапчета за СРЧ и пак имам проблеми.Вече се чудя дали не се дължи на друг проблем..Имате ли някакви такива промени,защото аз вече се побърквам и не знам какво да правя..Чудя се дали няма да е удачно да започна да приемам пробиотик.Постоянно се променят изхожданията.

# 403
  • под тепетата
Пробиотикът няма да навреди, аз взимам от време навреме ентеросан основен. Избягвам маята, тя ми създава такива проблеми като шупва в стомаха.

# 404
Имате ли болка в червата,когато се натиснете по корема.От 2 дни имам болка в дясно на пъпа,наболява ме като натисна,но и си ме пробожда целодневно.Досега съм имала само болки тип спазми преди разтройство,но сега ме пробожда,наболябава в дясно и в ляво на пъпа.Не знам дали такива болки са присъщи за СРЧ.

Общи условия

Активация на акаунт