Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 756
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 405
Аз да питам...При вас когато сте в ремисия/затишие, какво значи?Нямате НИКАКВИ оплаквания , болки?Защото при мене май няма такъв филм.Най-много ден , два да имам в които да не усетя никакъв дискомфорт или болка.През другото време НЯМА ДЕН в който малко или много да нямам някаква болка-на различни места в корема, ниско долу или под ребрата....е писна ми!И при вас ли е така??Или вашите затишия са си истински, тоест дълго време без никакви болежки!?

И аз съм като вас.Ден,два да се чувствам добре и пак.Дори и като пия лекарства вече не съм изцяло окей преди поне с тях се чувствах по-добре.И ви разбирам напълно и на мен ми е писнало от болката и неразположенията.Най-вече гадното чувство на недоизхождане.Всичко това ме съсипва психически страшно много.
И аз останах с впечатлението, че много хора са така (членувам в англоезични групи за СРЧ и там има много такива истории.)

При мен лично е имало дълги периоди на затишие бе никакви симптоми. След гладуване обикновено със седмици не ме боли нищо и никъде. Но е имало и дълги периоди, в които всеки ден ме е боляло някъде, обикновено спорадично и поносимо.
Може би бременността ме поправи най-добре. (забременях след около 5г. със срч) Преди бременността имах обостряния, от които имах и гадене и тежест, не можех да се храня и не можех да качвам килограми. Много зле бях по едно време и ми беше трудно да се задържа без обостряния за месец дори. След бременността всичко се промени коренно. Още имам болки тук-там от време на време, но са много леки и поносими. И най-вече, изчезнаха всякакво гадене и тежест, мога да ям и шоколад и кафе да пия без много последствия. И лук, чесън и т.н., което беше немислимо преди. И си пълнея както преди. Нямам обяснение, бременността ми помогна повече от всичко. И също това, че свикнах с леките болки, приех, че ще са част от живота ми и спрях да ги мисля толкова. Но още не съм изцяло излекувана, може би след още 5 години и още едно дете, кой знае. Joy

# 406
След кратко затишие пак съм тук.
Сега, обаче с леки болки, мести се, като пробождане е, но сякаш повече в дясно.
Със запек съм, но след свещички се случват нещата с, оформени са изпражненията, леко по тънки и явно имам газове, защото.. Не потъват . Но преди месеци бяха съвсем тънки или кашави.
Оплаквах се предимно от тежест, сега тия  леки болки ме тревожат много.

# 407
Аз да питам...При вас когато сте в ремисия/затишие, какво значи?Нямате НИКАКВИ оплаквания , болки?Защото при мене май няма такъв филм.Най-много ден , два да имам в които да не усетя никакъв дискомфорт или болка.През другото време НЯМА ДЕН в който малко или много да нямам някаква болка-на различни места в корема, ниско долу или под ребрата....е писна ми!И при вас ли е така??Или вашите затишия са си истински, тоест дълго време без никакви болежки!?

И аз съм като вас.Ден,два да се чувствам добре и пак.Дори и като пия лекарства вече не съм изцяло окей преди поне с тях се чувствах по-добре.И ви разбирам напълно и на мен ми е писнало от болката и неразположенията.Най-вече гадното чувство на недоизхождане.Всичко това ме съсипва психически страшно много.
И аз останах с впечатлението, че много хора са така (членувам в англоезични групи за СРЧ и там има много такива истории.)

При мен лично е имало дълги периоди на затишие бе никакви симптоми. След гладуване обикновено със седмици не ме боли нищо и никъде. Но е имало и дълги периоди, в които всеки ден ме е боляло някъде, обикновено спорадично и поносимо.
Може би бременността ме поправи най-добре. (забременях след около 5г. със срч) Преди бременността имах обостряния, от които имах и гадене и тежест, не можех да се храня и не можех да качвам килограми. Много зле бях по едно време и ми беше трудно да се задържа без обостряния за месец дори. След бременността всичко се промени коренно. Още имам болки тук-там от време на време, но са много леки и поносими. И най-вече, изчезнаха всякакво гадене и тежест, мога да ям и шоколад и кафе да пия без много последствия. И лук, чесън и т.н., което беше немислимо преди. И си пълнея както преди. Нямам обяснение, бременността ми помогна повече от всичко. И също това, че свикнах с леките болки, приех, че ще са част от живота ми и спрях да ги мисля толкова. Но още не съм изцяло излекувана, може би след още 5 години и още едно дете, кой знае. Joy

Аз също съм си мислила след време (понеже съм супер млада) как ще са нещата,когато трябва да забременея,но явно може да те поправи това нещо както е станало и при вас .Grinning
Като цяло при мен откакто се е появило не се е случвало дълго време да съм добре.Ако се съберат 3,4 дни в които да съм по-добре ама това е рядкост.Не мога да си обесня уж казват че е на психическа основа и се обостря само при стрес.Хубаво ама е имало моменти в които съм супер спокойна и пак имам проблеми и най-вече дойде ли този цикъл започва големия дискомфорт в корема,болки които са почти постоянни и промени в ходенето до тоалетна.Това е кошмара ми.Един голям кръговрат.Точно долу горе съм закрепила положението,дойде цикъла и бам всичко се завръща с пълна сила.

# 408

Аз също съм си мислила след време (понеже съм супер млада) как ще са нещата,когато трябва да забременея,но явно може да те поправи това нещо както е станало и при вас .Grinning
Като цяло при мен откакто се е появило не се е случвало дълго време да съм добре.Ако се съберат 3,4 дни в които да съм по-добре ама това е рядкост.Не мога да си обесня уж казват че е на психическа основа и се обостря само при стрес.Хубаво ама е имало моменти в които съм супер спокойна и пак имам проблеми и най-вече дойде ли този цикъл започва големия дискомфорт в корема,болки които са почти постоянни и промени в ходенето до тоалетна.Това е кошмара ми.Един голям кръговрат.Точно долу горе съм закрепила положението,дойде цикъла и бам всичко се завръща с пълна сила.
И при мен е така с цикъла и май е много широко разпространена тази свързаност. Ако дойде цикъла и съм с обострени симптоми, ставам по-зле. Определено има някакъв механизъм на взаимодействие между двете системи, но какъв точно и как работи, един Господ знае. Докторите не знаят, и не им е дори интересно.

Аз мисля, че причината определено не е в психиката. Със сигурност психиката може да помага или вреди, но това важи за всякакви други болести. Просто лекарите не знаят какви са причините, или как да го лекуват и им е много лесно да казват на хората, че са депресирани, или си измислят, или да взимат успокоителни и т.н.
Аз първите няколко години наистина много се тревожех за тези болки,  до колапс понякога. Но с времето се свиква и след като се успокоих, че не умирам, някакси стана част от ежедневието ми и беше по-добре.

# 409
И аз пак тук. Ще пукна, честно. При толкова гадни диагнози дето имам, нищо не ми създава такива проблеми, обаче тоя колит ще ме убие просто!
Един съвет, ако позволите: ако много, много ви е зле, боли адски и ако не минава от нищо...вземате ципрофлоксацин 10 дни и минава. Взима се едно хапче на 24 часа, а 2-3 часа преди него се взима едно прахче ентерол. Спира болките още  от второто или третото хапче. През това време само сухари, варен картоф и варен морков или ориз. Пийте минерална вода, нищо друго.
Иначе аз едва се съвзех и като бях гладувала повече от месец се нахвърлих на храната. Снощи правих домашна пица с мая, не издържах и изядох едно парченце. Бях направила и грис с прясно мляко и ядох малко. Днес ще пукна. Преди малко пих спазмомен, дано скоро мине.
ПП Някой питаше какви са тия хапчета за СРДЧ. На мен ми изписва гастрото - дуспаталин по едно сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене. По един пробиотик на ден - Вая, Омнибиотик или нещо друго, май всичко съм пила. За болките- спазмомен. Обаче...не помагат изобщо. Ентерола е най-подходящ, а ципрофлоксацина решава нещата кардинално. Обаче не мога постоянно да пия ципрофлоксацин, защото и аз като писалите по-горе постоянно съм с болки. Няма ден да ми е добре цял ден. Все някъде ме пробожда, все на някакво място ме боли, червата ми бучат постоянно...Добре, че  работя  от вкъщи и има периоди, когато не излизам по цяла седмица, иначе ще откача.
ПП Намерих координатите на някакъв гастроентеролог, за който казват ,че лекува едва ли не всичко и ще се запиша при него, когато успея да се вредя. Да видя какво ще каже.
Пп Ах, да, и аз имам същите проблеми при ходене по голяма нужда. Изпражненията ми са светли, а на хартията остава нещо жълто, което като желе. Сякаш е от лигавицата. Но пък преди да отида до тоалетна е сякаш ще раждам. Започва една тежест , едно напрежение отвътре, сякаш ще се пръсна. След като се изходя ми олеква, но остава това усещане сякаш има още, а не излиза нищо...Гадно. Влизам, излизам по няколко пъти от тоалетната. Все съм вътре, все едно живея в кенефа. Пфу!

# 410
Аз питах какви са хапчетата, помислих че са за лекуване на СРДЧ, те били за моментно потискане на симптомите.
Ън, щом помага антибиотик, значи вероятно е понижен имунитет при вас. Прясното мляко при много хора предизвиква спазми, особено ако отдавна не е консумирано. А за пицата в глутена ли е проблема, има изследвания за антитела, може при вас да излязат положителни. Моите са отрицателни, но ако ям пици, хляб и т. н., в последствие имам "лепкави" изпражнения, не знам дали е "стеаторея" или СРДЧ, но не отслабвам (за съжаление), а това става при стеаторея. Правих и тест за непоносимости, за пшеница излезе клас 4 от 6, но тези изследвания двама лекари не могат да ги разчетат... толкова ли рядко се правят...

# 411
Да, обикновено дуспаталин и спазмомен предписват масово за съжаление. И леки успокоителни от типа на деанксит.

Любопитно ми е, споделете, имали ли сте висок калпротектин и колко ви е бил най-много?

# 412
Здравейте,

Моля ви насочете ме какви изследвания да направя, защото никой гастроентерелог, при когото бях - не мисли, че има нужда...

От известно време имам слуз при ходене по голяма нужда, нормализирах я до минимално количество с пробиотик.

За съжаление в Четвъртък претърпях кюретаж, защото бях бременна, но пулсът на ембриончето спря...

Изписаха ми антибитоик Зинат по 1 таблетка през 12 часа и на 3я ден една таблетка протичогъбично лекарство Микомакс. Разбира се, пробиотикът не съм го спирала.

Днес слузта отново е в прекалени количества... Преди две седмици пак бях на гастроентерелог, гледа ме на ехограф и заключи - млада си, нямаш други оплаквания, щом е само това, пий си пробиотика и това е...

Притеснява ме, а последните дни бяха достатъчно тежки психически за мен... Моля за вашите съвети. Благодаря ви!

# 413
На ехограф няма как да се види колит, камо ли СРЧ. С извинение, този гастроентеролог вероятно не е искал да се занимава много, много, а само ви е успокоил.
Антибиотиците винаги влошават гастрити и колити, защото измитат бактериалната флора.

Аз бих се консултирала с друг гастроентеролог с по-добра репутация, който поне изследвания да ви пусне. Да дадете фекална проба поне. И също, опитайте някаква диета, хапвайте по-семпли храни, и изключете всички дразнители на червото като: алкохол, кафе, шоколад, лук, чесън и всичко люто. Не яжте полуфабрикати, гответе си храната. Пробвайте по една малка чаша чай от лайка преди ядене. Пробвайте пълен пост между 6 и 12 часа веднъж седмично.
И вижте след седмица дали още ще има слуз. Може да е някакво раздразнение, което ще мине от самосебеси. Бавно минават чревните неразположения за съжаление, за един-два дни не е много вероятно да ви мине.

След като нямате болки и кръв, гадене, отслабване и т.н. значи вероятно не е много сериозно. Така, че аз бих пробвала първо по-леки и безопасни методи. Успех!

# 414
Аз питах какви са хапчетата, помислих че са за лекуване на СРДЧ, те били за моментно потискане на симптомите.
Ън, щом помага антибиотик, значи вероятно е понижен имунитет при вас. Прясното мляко при много хора предизвиква спазми, особено ако отдавна не е консумирано. А за пицата в глутена ли е проблема, има изследвания за антитела, може при вас да излязат положителни. Моите са отрицателни, но ако ям пици, хляб и т. н., в последствие имам "лепкави" изпражнения, не знам дали е "стеаторея" или СРДЧ, но не отслабвам (за съжаление), а това става при стеаторея. Правих и тест за непоносимости, за пшеница излезе клас 4 от 6, но тези изследвания двама лекари не могат да ги разчетат... толкова ли рядко се правят...

Помислих и аз веднага за понижения имунитет, но пък аз съм на имуносупресия от 14-15 години, а тези тежки кризи са от 6 месеца. Защо чак сега? По-скоро ми се вижда нещо ново да ме е награбило или колита да се влошил кардинално, след ковид, който прекарах за втори път през февруари.
Преди да почне, имам гадене по 2-3 дни. Отслабването е поради гладуването по 1 месец. Като мина на обща храна започвам да качвам, но тъй като кризите са на често, кача 1 кг и като почна пак да гладувам бързо свалям. Затова отслабвах, нямам достатъчно време да си върна килограмите между отделните кризи. Иска ми се поне да ги разредя до 1-2 годишно, за да не е толкова тежко. Поне това....
Пп Извинявам се за въпроса, но какво представлява тази слуз? Нещо светло жълто като желе, което остава по хартията, или нещо друго, което е много и се вижда след изхождане? Аз имам от първото описано и го наричам слуз, но не знам дали е вярно.
Гастрото ми каза, че имало случаи на улцерозен колит без кръв, но изглежда остновното е честите изхождания, по 10-20 на ден, докато при мен е обикновено 2-3 пъти макс сутрин и това е. Спира веднага от смекта, но остават болките и бълбукането на червата, подуването.

# 415
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile

Относно въпроса за слузта - моята е смесена с изпражненията и е бяла, не като вашата. ( Съжалявам за гадните подробности ).

Бъдете здрави!

Хубав ден!

# 416
  • под тепетата
Пак ще се повторя - спрете млечните за седмица и вижте дали има ефект. И аз мислех, че не мога, но като съм с кризи минавам буквално на картофи, моркови, банани, ориз, тиквички. По-горе Ън мисля, че беше писала за нещо с мая. Маята са гъби, които също ми предизвикат подуване. Правя си соден хляб. От млечните дават изварата като най-щадяща.

# 417
Успокоителните и деанксита за какъв чеп са?!?! Вероятно на пациента да спре да му пука за симптомите... Ми да ги изписват за всички болести направо викам, защо само за тази, да не усещат симптомите им хората.
Аз не знам дали имам стеаторея - просто като дръпна водата и се налага допълнително яко почистване. Но плуващи изпражнения нямам, нито отслабване. Проблема се получава най-вече, когато съм консумирала тестени неща (глутен).
Но пък изследванията показват това:
Скрит текст:

Както казах, вече се консултирах с трима лекари и нищо конкретно не ми казаха...

Ън, може имунитета да е паднал още и вече да са се развили повече бактерии (съдя по това, че антибиотика помага).

# 418
Да, обикновено дуспаталин и спазмомен предписват масово за съжаление. И леки успокоителни от типа на деанксит.

Любопитно ми е, споделете, имали ли сте висок калпротектин и колко ви е бил най-много?

Имала съм 260 и след флажил пиене е бил 150

# 419
Здравейте,

Моля ви насочете ме какви изследвания да направя, защото никой гастроентерелог, при когото бях - не мисли, че има нужда...

От известно време имам слуз при ходене по голяма нужда, нормализирах я до минимално количество с пробиотик.

За съжаление в Четвъртък претърпях кюретаж, защото бях бременна, но пулсът на ембриончето спря...

Изписаха ми антибитоик Зинат по 1 таблетка през 12 часа и на 3я ден една таблетка протичогъбично лекарство Микомакс. Разбира се, пробиотикът не съм го спирала.

Днес слузта отново е в прекалени количества... Преди две седмици пак бях на гастроентерелог, гледа ме на ехограф и заключи - млада си, нямаш други оплаквания, щом е само това, пий си пробиотика и това е...

Притеснява ме, а последните дни бяха достатъчно тежки психически за мен... Моля за вашите съвети. Благодаря ви!
Точно това ми казваха и на мен и затова отдавна спрях да ходя по лекари за този проблем. От тях полза няма. С нищо не ми помогнаха и все още се мъча. Вероятно цял живот ще съм така, щом вече имам този синдром от няколко години и не виждам подобрение, каквото и да съм пила. Лечение явно няма - само временно облекчение на симптомите. Лекарите предписват едни и същи неща на всички и с това се приключва темата - особено ако си млад човек.
Аз имах криза, ако мога така да я нарека, в понеделник - естествено, когато трябваше да ходя на работа. Не ме питайте как изкарах деня и колко Но-Шпа и Спазмалгони изпих (в повечето случаи ми помагат за спазмите и чувството на стягане в корема). Ако си вкъщи, поне ти е по-спокойно, тоалетната ти е наблизо и можеш да стоиш и 2 часа там, ако се налага, но ако си навън, тогава как се издържа това нещо? Лекарите пък изобщо не ги интересува какво притеснение и стрес докарват на човек тези проблеми, особено ако трябва всеки ден да бъде сред други хора..
Няма спасение от това нещо. Само диетата и избягването на някои храни могат да подобрят нещата, но пак си има кризи през определен период, особено ако човек има запек и не може да ходи нормално и редовно до тоалетната, а един ден изведнъж те хваща диария, естествено в най-неподходящия момент.

Общи условия

Активация на акаунт