Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 905
  • 2 128
  •   4
Отговори
# 420
Успокоителните и деанксита за какъв чеп са?!?! Вероятно на пациента да спре да му пука за симптомите... Ми да ги изписват за всички болести направо викам, защо само за тази, да не усещат симптомите им хората.
Да, много е тъпо наистина.
Не знам през колко гастроентеролози съм минала, със сигурност повече от 10. И не малко от тях наистина искрено вярват, че СРЧ е заболяване изцяло на нервна почва. Особено след като видят чиста колоно и гастроскопия - веднага обръщат нещата към успокоителни, защото очевидно ние или сме депресирани и от това се получава, или си въобразяваме и преувеличаваме симптомите. И най-вече искат да ги оставиш на мира, защото след поредното посещение и след пълното изтощаване на медикаментозния им репертоар, ти си или по-зле или нямаш подобрение. Това е гадната реалност. Има и изключения разбира се, има и кадърни и човечни доктори, които се отнасят с повече доверие към нас. Но не са много.

Иначе аз вярвам, че ще открият адекватно лечение в скоро време. Все пак живеем в 21ви век. Дано даде Бог да доживеем.

# 421
Добре де, как може нещо, което е постоянно да е на нервна почва??? "На нервна почва" нещата не са ли преходни и да се появяват като моментно следствие от стресовата ситуация/емоции?

# 422
  • под тепетата
При мъжа ми беше точно от стресова ситуация. За половин година отслабна ужасно. Пи си пробиотика, спазмолитика, диета и слава богу отмина.

# 423
Добре де, как може нещо, което е постоянно да е на нервна почва??? "На нервна почва" нещата не са ли преходни и да се появяват като моментно следствие от стресовата ситуация/емоции?
Не знам и аз това се чудя. Според мен не може. Ако е обикновен гастрит или колит, с лекарства и диета все ще мине в рамките на една година със или без язви. Обаче ето има хора, от които има много тук в тази теми (аз включително), които страдат с години без лек и без обяснение.
Моето лично мнение е, че не е на нервна почва в тези случаи, а има нещо друго. Господ знае какво е и как се лекува.

# 424
Аз свързвам появата на този синдром с много стресиращи събития в живота ми. Преди това и да съм имала някакви проблеми с червата, със сигурност не съм била толкова зле.
Притеснението и стресът определено влошават нещата, но не съм съгласна с лекарите, които твърдят, че тези проблеми се появяват само на нервна почва, защото аз получавам кризи и когато съм спокойна и като цяло се чувствам добре психически.
Ако днес ям салата с лук например, поне едни ден ще съм много зле, ще съм подута като балон и с ужасни спазми, така че не знам защо гастроентеролозите не обръщат внимание на храната. На мен поне нито един не ми е дал препоръка какво да ям и какво не, а това определено има значение, но съм го установила сама.. Понякога обаче няма видима причина за моите проблеми. Това е един омагьосан кръг, от който не знам дали има измъкване..

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 14:38 от rose_33

# 425
Много благодаря на всички за отговорите!

Искрено съжалявам за нещата, през които преминавате, желая на всеки възможно най-бързо да се измъкне от това състояние! Аз лично, освен слуз, други оплаквания нямам - не ме боли, нямам запек или диария. Просто слуз.

Относно храната - храня се здравословно, изобщо не консумирам бяло брашно, бяла захар, пържено, мазно, пулофабрикати, пакетирани храни, храни от магазина (тоест сготвени там). Готвя вкъщи. Движение имам доста, тък като имам дете на 1г. и половина.

Относно млечните продукти - от години консумирам само сирене и кисело мляко, рядко кашкавали или крема сирена. След коментар тук, ги спрях изцяло млечните, но въпреки това слуз все имаше - макар и по-малко.

Имах стресовеи ситуации наскоро в живота си, откриха рак на тялото на матката на майка ми (оправи се), след това загубих втората си бременност... Определено отключих и лека хипохондрия и започнах да се вглеждам повече в нещата, което знам, че понякога вреди.

Редовно си правя кръвни изследвания, нужните профилактични прегледи, досега никакви оплаквания не съм имала, но това със слузта вече се задържа доста дълго време. В началото, когато започна появата, пробиотикът даде доста добър ефект и изчезна изцяло, но откакто се появи втори път, вече може би поне две седмици, намалява, но не изчезва.

Ще посетя и друг гастроентерелог, това е ясно, просто лекарите и болниците в последно време ми дойдоха повече и затова исках първо да се допитам до вас.

Отново - благодаря на всеки, който се отзова! Хубав ден! Бъдете здрави!

# 426
  • София

Момичета, опитайте с това. Поне 2-3 месеца, за да усетите ползата. За протеолитичните ензими има теми тук. Вземайки ги далеч от храната, те лекуват. Този също е от тях. При мен още първите дни усетих, че нещата отиват към успокояване. Няма ги болките, подуването, тежестта, къркоренето отшумя....
Чудно е. Дори и на синовете ми давам(в подходяща за възрастта им доза) , за да се справим със вечно запушените нослета с т.н училищни сополи. Съвсем успешна мисия. За разграждане на слузове и секрети е супер. И не само за тях. Тук и по-подробно са описани ползите. ☝️✍️
Аз ползвам на Др Бест бромелаин 3 пъти дневно. Пия си (не толкова редовно) и алое вера на капсули, магнезиев цитират и хубав пробиотик, та нещата се ядват. А съм имала толкова "раздразнени" периоди с болки около пъпа и по хода на дебелото черво, че лягайки си вечер, несъзнателно си държах ръцете на корема в областта на пъпа, уж  да го загрявам, за да не ме боли. Ужасна работа. Та мисълта ми е, че човек трябва да пробва. Ако не помага, със сигурност няма и да навреди. Естествен продукт е. Като съблюдаваме и храненето, може да я караме някак си... почти като нормални хора. 😊

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 10:12 от amia_a

# 427
Ще питам аз за този бромелаин дали може при болен черен дроб и ще го взема. Не ме е страх да пробвам каквото и да е. Аз имуран взимам, дето страничния му ефект е рак, какво може да ме уплаши. Но трябва да питам да не е някакъв имуностимулатор ,че не бива да ги смесвам двете противоположности.
Иначе толкова съм свикнала да слушам тялото, че млечните ги спрях преди 6 месеца. Сега десерта с прясно мляко и грис само го опитах, не повече от 2-3 лъжици, но ми стигна да ме заболи. Парченцето пица също беше съвсем малко и това ме разочарова, толкова ми се е изострило това в дебелото черво, че от съвсем малко веднага ме заболява. Днес съм малко по-добре. Храносмилането се справи с храната и няма друг дразнител. Много гадна работа. Все по-малко стават нещата, които мога да ям. Отдавна съм спряла яйца, масло, кашкавал, всички видове месо без пилешко, всички консерви, колбаси, зелето, патладжаните, зелениите, всички видове лук, доматите също съм ограничила максимално...ми то какво ще ям и аз се чудя....Какво ядете??!

# 428
Според мен е глупаво да се спира каквото и да е, защото на някой друг действало зле. Единственото, което обективно е противопоказно за стомах/черва, това са пържените храни. Както и кисели зеленчуци и плодове при по-силни възпаления.
Прясното мляко ще действа зле само на човек, чиито гени не позволяват производството на лактаза. Останалите млечни само на такъв с алергия, и то може да е само към краве мляко, остава козе, овчо... Ън, при теб почти със сигурност е било от гладуването, не от съставките на десерта и пицата.
Всеки трябва сам да забележи наистина ли нещо предизвиква симптоми при него, а не да се води по диети. Ето, на мен киселото ми се отразява много добре, от много фибри се запичам, ако следвам дори лекарски препоръки, ще съм много по-зле.

# 429
Здравейте! Доста изчетох при вас и се поуспокоих 😔. Освен, че постоянно съм тревожна съм и тотален хипохондрик. И от април месец насам имам проблеми със стомашно-чревния тракт. Започа с промяна в миризмата на газовете. До скоро нямах проблем с изхожданията. Но от една - две седмици са кашкави и понякога тънки. Много се притеснявам от това, че са тънки, понеже прочетох, че е сериозен симптом... Има ли и друг с такъв проблем, освен обичайните за състоянието ни симптоми? Благодаря ви ❤️

# 430
  • София
Намерих координатите на някакъв гастроентеролог, за който казват ,че лекува едва ли не всичко и ще се запиша при него, когато успея да се вредя. Да видя какво ще каже.

Ън, моля за координати на този лекар. Ще бъда много благодарна!

# 431
donitoneva, при мен го има и това понякога, вече три години с "раздразнителни" черва.
Във връзка с писаното по-назад - Никакъв стрес не съм имала преди появата на проблема аз.

# 432
При мен започна след като имах две тежки ангини и цистит в рамките на няколко месеца и трябваше да пия 3 различни антибиотика един след друг в продължение на седмици, за да се оправя. Пих пробиотици всякакви, но не помогнаха.

# 433
При мен започна след като имах две тежки ангини и цистит в рамките на няколко месеца и трябваше да пия 3 различни антибиотика един след друг в продължение на седмици, за да се оправя. Пих пробиотици всякакви, но не помогнаха.
Това е другото ми предположение за появата на този синдром - прекомерен прием на антибиотици. При мен имаше период, в който много време не можех да се излекувам от цистит и са ми предписвали много антибиотици, които не ми помагаха. Преди това нямах такива проблеми със стомаха и червата.

# 434
  • София
Аз също смятам, че лекарствата имат сериозно влияние върху цялата ни храносмилателна система. При мен също проблемите почнаха след тежък антибиотик - първо беше гъбички и после след секциото се стигна и до СРДЧ.

Общи условия

Активация на акаунт