Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 646
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 975
  • София
Не, не е разстройство. Не мисля да е, защото е веднъж- дваж дневно, има дни, в които прескача и никога не е безформено.

# 976
Здравейте, от 3 месеца съм с постоянна болка в ляво ниско долу. По- скоро уссещане за тежест и неразположение. Не съм забелязала кръв във фецеса, понякога имам разстройство, след храна, придружено с по- силни болки. Запек нямам. Реших че проблема е гинелогичен, след лутане се оказа че имам няколко миоми , една доста голяма. Лекарите бяха единодушни, че от там ме боли. Направих операция преди месец. Болката и симптомите обаче, не минаха. Вече започвам да си мисля, че проблема е друг. Записах час за гастро, но искам да пусна калпротектин и хеликобактер и да отида направо с изследванията, за да не се бавя. Би ли могло да има отклонение в резултата предвид скорошната операция? Към момента не пия лекарства.

# 977
Къде сте доволни от колоноскопията?
Днес съвсем случай разбрах че единият ми дядо е бил с рак надебелото черво, а не на на белият дроб както знаех дълги години и се филмирах яко. Все я отлагам тази колоноскопия, ама май е по-добре да я направя.

# 978
Когато е с упойка, няма нищо страшно. Нищо не усещаш и процедурата е само около 20 минути.

# 979
Здравейте,

Моят проблем със слузта пак се завърна...

Ще стане годинa вече наесен, обиколих 3 -4 доктори, пускаха ми веднъж калпротектин, бактерии и паразити и всеки казва, щом не те боли, няма страшно, слузта е нормална, като се раздразнят червата, имах изолирана бактерия ( лекувахме я и пак си имам слуз ) и казват такива неща...

На моменти я няма никаква, на моменти е малко, на моменти много. Мен ме трвожи и ми внася стрес, като я видя.

Спрях млечните, да не е от тях, не мога да разбера честно казано, сега пак я има, а млечни не съм яла.

Спортурам, храня се здравословно, имам супер тегло за височината си, активен човек съм, на 27 съм.

Ще търся пак лекар...

Дайте препоръки за София, освен за лекар и за евентуално едноскопия, ако се наложи.

Гледах в суперодок има много позитиви за Андрей Коцев, иамл си и негов кабинет, имате ли мнение за него и ако прави процедури - те в някоя болница ли са или са си в кабинета му?

Мерси на всички!

Успех и да ви минава!

# 980
Някакви ензими за храносмилането пробва ли?

# 981
Не, не съм, никой не ми е предписал или казал за тях...

Казаха ми - ами тя слузта е нормална, появява се при СДЧ, казвам им, че нямам болки, а че знам, че СДЧ върви с болки, пуснаха ми края на миналата година калпротектин, бактерии и паразити, като дадох проба нямах слуз ( не знам дали е от значение ) и калпротектика излезе под 0.10 и се изолира някаква бактерия, май Кандида, средно количество, изписа един сироп за бактерията и това е. Ходех на прегледи, на ехограф всичко е наред, правих онлайн консултации, никой не се впечатли на тази слуз изобщо, но на мен ми влияе на психичното състояние честно казано...

Ще се радвам на повече съвети относно тези ензими, за какво са, как се пият, как действат и подобни, много мерси Simple Smile

# 982
Най-общо казано...

Πoдпoмaгaт paзпaдa нa въглexидpaти, пpoтeини и мaзнини.
Πoдпoмaгaт xpaнocмилaнeтo.
Πoдпoмaгaт ecтecтвeнaтa aĸтивнocт нa eнзимитe и xpaнocмилaнeтo в чoвeшĸoтo тялo.
Πpeмaxвaнe нa cтoмaшния диcĸoмфopт.
Укрепват имунната система.
Виж Супер ензимите на NOW. Пробвай да взимаш по един сутрин и вечер с храната за известно време. Да кажем месец. Следи изхожданията дали няма да има подобрение.
Не се пият непрекъснато, за да не свикне организмът наготово с ензимите. В 100% от предписваните лечения от гастроентеролог винаги са ми предписвали ензими. Но масово предписват едни и същи, а има доста по-добри на пазара (съдейки по това как са ми повлияли различните видове).
Ако не искаш такива, може да пробваш  само с папаин-ензими. Има доста доволни от тях, но те според мен са за по-обикновени, за по-леки случаи.

# 983
Много ти благодаря за полезната информация! Simple Smile

# 984
Отдавна не съм влизала в темата, не че нямам проблеми, но разрешение не съм намерила..
Цитат
Редуване на диария и запек, като понякога и нормално в някой дни, корема ми е подут, имам газове, къркорене, и най-вече болки около пъпа и долната част на корема, има моменти, в които се свивам от болка
И аз съм точно с такива проблеми, СРДЧ...
Цитат
Исках да попитам дали някой от вас е чувал за тъй наречената малабсорбция на жлъчни киселиниЧетох, че много хора, диагностицирани със СРДЧ  - тип Д имат такава малабсорбция за която се изписва лекарство Questran (не знам наименование на български).
Отдавна е това питане, но ще отговоря. Знам какво е малабсорбация, но тя се получава при много специфично заболяване на жлъчните пътища, което го няма при СРДЧ. Квестран е името на прахче в Великобритания, което го няма в България. В Германия се продава под името холистерамин. Квестрана не е лекарство, дава се за успокояване на сърбежите при жлъчна криза, но не лекува. Пих го 3 месеца преди години, не ми помогна дори да успокояване на сърбежите. Струваше 65 евро за 2 кутии. Напълно безмислено похарчени пари.

Аз имам нов проблем и не знам дали и друг го има. Ям нормално, но не ходя по голяма нужда. Просто не ми се ходи изобщо. Това продължава около 7-8 дни обикновено. Опитвам да ходя като се напъвам, излизат само няколко малки твърди топчета или нищо. След известно време започва да ме боли по пътя на дебелото черво, болките са остри, докато накрая отивам до тоалетна и имам разстройство или кашави изпражнения. Често ходя 2 пъти едно след друго, докато успея да изкарам всичко и се изчистя. После ме боли още няколко часа или ден, нещата се успокояват и пак не ходя дълго по голяма нужда. До следващия път, в който ме свива остра болка и изкарвам наведнъж всичко, което се събирало дни наред. Явно в червата нещо не е наред, но не знам дали това е от СРДЧ. Моля, някой да се обади, ако има този проблем!

# 985
  • София
Както го описваш беше и при мен така. При мен установихме глутенова непоносимост и въпреки режима не бях съвсем добре. Сега от 1г приемам пробиотици, омеги и ензими и могя да се похваля, че не съм имала болки и кризи все по-рядко 🤗

Отдавна не съм влизала в темата, не че нямам проблеми, но разрешение не съм намерила..
Цитат
Редуване на диария и запек, като понякога и нормално в някой дни, корема ми е подут, имам газове, къркорене, и най-вече болки около пъпа и долната част на корема, има моменти, в които се свивам от болка
И аз съм точно с такива проблеми, СРДЧ...
Цитат
Исках да попитам дали някой от вас е чувал за тъй наречената малабсорбция на жлъчни киселиниЧетох, че много хора, диагностицирани със СРДЧ  - тип Д имат такава малабсорбция за която се изписва лекарство Questran (не знам наименование на български).
Отдавна е това питане, но ще отговоря. Знам какво е малабсорбация, но тя се получава при много специфично заболяване на жлъчните пътища, което го няма при СРДЧ. Квестран е името на прахче в Великобритания, което го няма в България. В Германия се продава под името холистерамин. Квестрана не е лекарство, дава се за успокояване на сърбежите при жлъчна криза, но не лекува. Пих го 3 месеца преди години, не ми помогна дори да успокояване на сърбежите. Струваше 65 евро за 2 кутии. Напълно безмислено похарчени пари.

Аз имам нов проблем и не знам дали и друг го има. Ям нормално, но не ходя по голяма нужда. Просто не ми се ходи изобщо. Това продължава около 7-8 дни обикновено. Опитвам да ходя като се напъвам, излизат само няколко малки твърди топчета или нищо. След известно време започва да ме боли по пътя на дебелото черво, болките са остри, докато накрая отивам до тоалетна и имам разстройство или кашави изпражнения. Често ходя 2 пъти едно след друго, докато успея да изкарам всичко и се изчистя. После ме боли още няколко часа или ден, нещата се успокояват и пак не ходя дълго по голяма нужда. До следващия път, в който ме свива остра болка и изкарвам наведнъж всичко, което се събирало дни наред. Явно в червата нещо не е наред, но не знам дали това е от СРДЧ. Моля, някой да се обади, ако има този проблем!

# 986
Как установихте глутенова непоносимост, с какво изследване??

# 987
  • София
Диетолог ми го откри чрез метода на д-р Фол. И след това с елиминационна диета видях че веднага се почувствах по-добре. След това правих кръвни изследвания, но нищо не показаха

# 988
  Прави се кръвно изследване. На мен гастроентерологът ми написа 3 изследвания - за глутенова, лактозна непоносимост и третото не се сещам (за захариди нещо). Има и за хистаминова резистентност кръвно изследване.
 Но са към 230 - 300 лв.
Защото те водят до раздразнено дебело черво. Търси се причината за това.
 Ако покаже отклонение, изписват ензими.

# 989
  • София
Такава глутенова непоносимост може ли да се отключи на зряла възраст?

Общи условия

Активация на акаунт