Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 759
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 990
Можело. Имам позната, на 65 години ѝ откриха това. Цял живот е нямала проблеми, а сега. Дали не е от ковида или ваксините?
Сега купува безглутеново брашно, безглутенов хляб, безглутеново пуешко филе ( каквото и да значи това), но не знам откъде.

# 991
  • София
Ама че история. Ще го имам предвид, още повече с моите проблеми.

# 992
Такава глутенова непоносимост може ли да се отключи на зряла възраст?
Не знам дали може на зряла възраст или понякога просто лекарите си изписват излседвания за да вземат там едни пари
На моя братовчедка детето на 2г,в Норвегия му откриха глутенова непоносимост ,и й бяха казали,че това или е наследствено или тя не е консулирала самата храна по време на бременността  . Тя по принцип няма проблеми със стомаха, но в крайна сметка се оказа че детето има,в семейството няма .после и казаха,че с годините би трябвало да го преодолее, което мен лично ме изуми

# 993
безглутеново пуешко филе ( каквото и да значи това) 😏😁😆 значи маркетингов трик

Чета ви, настройвам се за колоноскопия...
Тормози ме гадене, допускам всички варианти за произход.
Факт е, че се прояви за първи път в този си вид и с тези си екстри при двете ковид боледувания.

# 994
  • София
При мен се отключи след второто раждане което се наложи по спешност секцио
Преди това никога не съм имала проблеми

Такава глутенова непоносимост може ли да се отключи на зряла възраст?

# 995
Здравейте, реших и аз официално да се присъединя към отбора, тъжно е да видя, че има тоолкова много засегнати от тая гадост.
Симптомите ги знаете - спазми, къркорене, бодежи, не минаващи от нищо при криза. Имам и гастрит, който контролирам и който според мен е с ниска киселинност. Това е и един от тригърите на СРДЧто - лекарите винаги дават инхибитори, които допълнително усложняват нещата с червата. Освен това са толкова… ами последователни. Едно си баба знае, едно си бае. Човек чете и се обучава сам кое как. Любимата им проба грешка може да коства на човек месеци неразположения.Установила съм за себе си, че най-големият тригър е стрес. И то не силен, еднократен стрес, а продължително напрежение, тревоги. Имам доста тревожна година - кандидат студентка, нова, разочароваща работа, малко здравословни проблеми и при двете деца… абе, има материал. И преди месец кризите почнаха, мисля че вече ги поовладях.
Искам да питам - пусках си калпротектин и излезе под 2, при норми 0-80 в Рамус. Възможно ли е иритаколина да замаскира нещо, то аз съм пила общо 4 хапчета, но все пак? Все не ми се вярва, че това чудо е функционално разстройство и не се лекува.

# 996
  • София
Наскоро научих, че функционално означава, че ти е в главата. А аз се обидих на докторката като ми го каза. Но тя имаше предвид, че съм тревожна и затова имам проблеми с храносмилането. А истината е във връзката gut-brain, която е двупосочна - между ентеричната и централната нервни системи. Толкова са сложни нещата, че науката е още на ниво писане на статии с нищожна стойност, а медицината работи на онче-бонче.
Очевидно е, че е свързано със стрес, но не стресът от съблезъб тигър, а хроничния стрес, който работи по съвсем различен начин в тялото. Само си чеша езика, не съм открила топлата вода.
Нещо много интересно онзи ден. Имах някакви спазми в корема (това ми е основният симптом - неболезнени спазми), но ми се появи реален стрес отвън (ядосах се), минах буквално на друг режим, но тези спазми в корема ми изчезнаха моментално. Един вид тялото изключи храносмилането понеже имаше по-важна задача да се справи с дразнителя (това, което се случва при среща с хищник).
Според мен хроничният стрес не се лекува с почивка и медитация, а с психотерапия, със среща с онези неща, които не можем да храносмелим.

# 997
Гастро-интестиналните симптоми, които възникват от стрес, са нормална реакция - характерни са за всички здрави хора, макар да са различно интензивни. Всичко друго са врели-некипели.

# 998
Аз точно преди седмица получих остри спазми в стомаха, имах подуване и газове. След няколко дни болки започна и изхождане като вода. Не е често, но по един, два пъти така ходех. Тази ситуация ми съвпадна и с цикъла. Реших да ида на гастроентеролог все пак, тя ме прегледа на ехограф и видя, че червата са раздути. Определени състоянието ми като синдром на раздразненото дебело черво. Предписа Дуспаталин, Тазектан Дуо, Ентерик Екол пробиотик. Аз си взех и Рекомфорт за няколко дни в последствие по мое усмотрение. Гастроентероложката ми каза и десет дни да мина на диета.  Болките  и подуването спряха още на първи, втори ден откакто започнах да пия всичко. Проблемът е, че още ходя до тоалетна като водичка.  Един път беше не толкова течно, но после пак. Не ходя по много пъти - най-много по два пъти на ден, но все пак е неприятно. Вече 5, 6 ден е така. Притеснявам се, че още лекарствата не са повлияли на изхождането, а може би трябва да съм по-търпелива. От лекарката разбрах, че този синдром може да се предизвика и от вирус, стрес или хормонални проблеми. При мен всичко започна изведнъж точно като вирус, а тези проблеми съвпаднаха и с идването на цикъла. Сега е точно летния сезон и летните вируси са с подобни симптоми.

# 999
Според мен вие сте хванала класическия летен вирус с диария и колики.
Диагноза СРЧ се поставя след месеци необясними чревни симптоми, които често не се поддават на лечение. Защо докторката ви е казала, че имате срч като имате симптоми 5 дена, не мога да кажа.

# 1 000
Според мен вие сте хванала класическия летен вирус с диария и колики.
Диагноза СРЧ се поставя след месеци необясними чревни симптоми, които често не се поддават на лечение. Защо докторката ви е казала, че имате срч като имате симптоми 5 дена, не мога да кажа.
Гледа ме на ехограф и заяви, че най-вероятно е това. Самият синдром можел да се отключи и в следствие на вирус. Имам и друго питане - туко що разбрах, че в аптеката са се объркали и са ми дали Тазектан Дуо вместо Тазектан. И съм изпила цяла опаковка Тазектан Дуо, който не ми е назначен. В аптеката казаха, че разликата била, че в Тазектан Дуо има и пробиотик. Аз съм приемала и Ентерик Екол пробиотик отделно и Рекомфорт. Оказва се, че съм приемала три пробиотика едновременно. Това не е ли вредно и може ли да доведе до проблем? Също имам въпрос дали мога да взема Адирекс или не е ок след като пия Тазектан? Чувствам се добре, но тези течни изпражнения по един, два пъти на ден ме притесняват. Трябва да се върна на работа и искам да ми е спокойно.

# 1 001
Много неща наведнъж за Срдч (ако не е наистина вирус).
Пробиотиците може да провокират течните изхождания. Става пренасищане с добри бактерии, което води до същите симптоми, заради които се лекуваш.
Пробвай с прост чай от джоджен и да не се храниш до късния следобед.
Ползвам една стара рецепта от педиатърка с редуване на чайчета.
Чай шипки, чай джоджен, оризова вода, вода от ябълкови кори, вода от варени моркови. Правиш всички по 1 чаша. Ставаш сутрин и започваш на гладно по глътка от всяка чаша. На всеки час само това и нищо друго. Така до около 14 часа, или докато ги изпиеш.
После захранване само със сварен ориз с малко сол. На следващия ден ориз с малко сварено пилешко бяло месо. На третия ден печени с кората картофи белиш и хапваш и пак малко пилешко.
Никакви плодове и зеленчуци.
Постепенно включваш храни на 4 ден.
Още първия ден трябва да спре теча.
Ако е вирус ще мине с тия неща. Ако е срдч ще успокои много нещата.
Наблягай на чайчета от джоджен, лайка, може смекта да вземеш и си пий дуспаталина (той е за болки).
На пробиотик не залагай дълго. Пий един, докато се нормализират нещата и го спирай.

# 1 002
Много неща наведнъж за Срдч (ако не е наистина вирус).
Пробиотиците може да провокират течните изхождания. Става пренасищане с добри бактерии, което води до същите симптоми, заради които се лекуваш.
Пробвай с прост чай от джоджен и да не се храниш до късния следобед.
Ползвам една стара рецепта от педиатърка с редуване на чайчета.
Чай шипки, чай джоджен, оризова вода, вода от ябълкови кори, вода от варени моркови. Правиш всички по 1 чаша. Ставаш сутрин и започваш на гладно по глътка от всяка чаша. На всеки час само това и нищо друго. Така до около 14 часа, или докато ги изпиеш.
После захранване само със сварен ориз с малко сол. На следващия ден ориз с малко сварено пилешко бяло месо. На третия ден печени с кората картофи белиш и хапваш и пак малко пилешко.
Никакви плодове и зеленчуци.
Постепенно включваш храни на 4 ден.
Още първия ден трябва да спре теча.
Ако е вирус ще мине с тия неща. Ако е срдч ще успокои много нещата.
Наблягай на чайчета от джоджен, лайка, може смекта да вземеш и си пий дуспаталина (той е за болки).
На пробиотик не залагай дълго. Пий един, докато се нормализират нещата и го спирай.
Благодаря много за полезните съвети. Аз ден, два след като почнах лекарствата болките спряха. Затова се чудя дали да пия този Дуспаталин. Или мога да си остана на Тазектан и Ентерик Екол само? Иначе вчера от течни изпражненията станаха кашави и се зарадвах, че се оправя. Днес обаче пак вода и вече си мисля, че това предозиране с пробиотици може да е довело до това. Имах течно изхождане точно час, два след като взех лекарствата. Моя грешка е този Рекомфорт, който взех по моя инициатива и също се води пробиотик. В тази аптека как пък са ми изписали точно на мен грешното лекарството. Аз от петък гледам да спазвам някакъв режим. Лекарката даде списък с храни позволени и забранени при диария. Странно, че в този списък има кашкавал Витоша, сирене и обезмаслено кисело мляко. Хапнах тези дни картофи с пилешко, препечен хляб тип 500 с кашкавал и пуешко филе - резанче, но може би това не трябваше.  Хапнах и малко обезмаслено кисело мляко, а може би и това не трябваше. Ще опитам с чая и повече диета(поне няколко дена по-строго).

# 1 003
Пий си дуспаталина. Не го спирай. То ти е основното за Срдч.
Рекомфорт и аз съм пила. Но в случая идват много добавките.
Заложи на по-простички неща.
Затова предложих смекта сашета, глад, чайчета, после захранване с тия по-запичащи храни, без подправки и мазнини. И дуспаталина си го пий.
Безвкусна е храната, ама помага. А чайчетата успокояват червата.
Имаше някакъв доктор, който лекуваше диария с морковена супа. И това съм правила. Цял ден дълго варени моркови на супа. Ефективно е. Гладна си бях, стърже стомаха, но гладът лекува.
Имай предвид, че ще са по-светли изпражненията, но последващо като включиш повече храни ще се оправят.

Относно разрешените храни, тези са едни общи при всякакви стомашни, чревни, чернодробни проблеми. Едно време ги раздаваха в кабинетите на книжки.
Направи това първо, за което ти пиша, да спре течното изхождане, пък после карай по книжките, но пак на принципа проба-грешка. При проблеми със стомах и черва храненето е индивидуално. На различни хора им понасят различно позволени и забранени храни.
Тестът е- ако няма болки след ядене на дадена храна, дори да не е в списъка, значи за теб няма проблем. Същото може да се случи с разрешени храни. Имаш ли болки, или водят ли до разстройство - не ги ядеш.

# 1 004
Пий си дуспаталина. Не го спирай. То ти е основното за Срдч.
Рекомфорт и аз съм пила. Но в случая идват много добавките.
Заложи на по-простички неща.
Затова предложих смекта сашета, глад, чайчета, после захранване с тия по-запичащи храни, без подправки и мазнини. И дуспаталина си го пий.
Безвкусна е храната, ама помага. А чайчетата успокояват червата.
Имаше някакъв доктор, който лекуваше диария с морковена супа. И това съм правила. Цял ден дълго варени моркови на супа. Ефективно е. Гладна си бях, стърже стомаха, но гладът лекува.
Имай предвид, че ще са по-светли изпражненията, но последващо като включиш повече храни ще се оправят.

Относно разрешените храни, тези са едни общи при всякакви стомашни, чревни, чернодробни проблеми. Едно време ги раздаваха в кабинетите на книжки.
Направи това първо, за което ти пиша, да спре течното изхождане, пък после карай по книжките, но пак на принципа проба-грешка. При проблеми със стомах и черва храненето е индивидуално. На различни хора им понасят различно позволени и забранени храни.
Тестът е- ако няма болки след ядене на дадена храна, дори да не е в списъка, значи за теб няма проблем. Същото може да се случи с разрешени храни. Имаш ли болки, или водят ли до разстройство - не ги ядеш.
Благодаря ти. Ще ги изпробвам. А Тазектан и пробитик Ентерик Екол се чудя дали да си ги продължа - уж и те са за диария. Или постепенно да вкарам пробиотик? Три неща(Дуспаталин, Ентерик Екол и Тазектан)  може би ще дойдат много плюс смекта.

Общи условия

Активация на акаунт