Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 639
  • 2 128
  •   4
Отговори
# 525
Пробвахте ли с елиминиране на храни? Например една две седмици без глутен - той много надува корема. Или пък да пробвате 1-2 седмици без млечни. Прегледайте метода FODMAP - чрез него също може да откриете храни, който ви дразят.

Издуване на корема абсолютно всеки ден.
Пробвала съм всичко това. Не - няма лек. И само вода да пия - пак се издува.

Глутена влошава много симптомите, но изследванията, които правих за него, не доказаха проблем. Питах преди време за това в тази тема, но явно никой не е правил такова изследване...

# 526
Аз забелязвам следното при мен-след хапване веднага започват остри и плаващи болки в целия корен-горе,долу,ляво,дясно,по средата,въобще навсякъде.Много ми е странно защото не би ли трябвало още храната да е в стомаха,пък как тогава ме болят червата....

# 527
При мен е издуване на и под нивото на пъпа, болката е от разпъването, което е като пред пръсване. Трябва да разширявам колана и предпочитам да седя права. Става до няколко минути, понякога секунди след хранене или пиене на течност/вода. Понякога и ей така, от самосебе си. А иначе подуването и тежестта са 24/7, почти 365 дни...3 години вече...

# 528
  • Los Angeles CA
Пробвахте ли с елиминиране на храни? Например една две седмици без глутен - той много надува корема. Или пък да пробвате 1-2 седмици без млечни. Прегледайте метода FODMAP - чрез него също може да откриете храни, който ви дразят.

Издуване на корема абсолютно всеки ден.
Пробвала съм всичко това. Не - няма лек. И само вода да пия - пак се издува.

Глутена влошава много симптомите, но изследванията, които правих за него, не доказаха проблем. Питах преди време за това в тази тема, но явно никой не е правил такова изследване...

Защо не опитате сухо гладуване, без вода, без да си пълните стомаха, с каквито и да е течности. Нямам информация дали у нас има лекари, които се занимават с това, може би си струва да потърсите информация.

# 529
  • София
И аз бях така 9г - пробвах всичко. Правих кръвен тест за глутен и дори отделен за пшеница, но бяха отрицателни, но с методът на д-р Фол при диетолог той ми каза, че имам непоносимост към пшеница и когато я махнах  се подобрих, но това не ми реши напълно проблема. Сега приемам суперхрани и от тях чувствам най-накрая облекчение и вече много рядко имам запек Simple Smile

При мен е издуване на и под нивото на пъпа, болката е от разпъването, което е като пред пръсване. Трябва да разширявам колана и предпочитам да седя права. Става до няколко минути, понякога секунди след хранене или пиене на течност/вода. Понякога и ей така, от самосебе си. А иначе подуването и тежестта са 24/7, почти 365 дни...3 години вече...

# 530
Какво супер храни приемате
Подходящи ли са за хора с проблеми в корема

# 531
lindor, защото тогава това, което е в червата, си остава там, не се "избутва" чрез перисталтика. Не се изпразват червата. И като почна пак да приемам храна - същото - червата си "чакат" да си се пълнят докато няма накъде вече и така... Освен това недостиг на магнезий и много други неща допълнително забавят перисталтиката.
mimoranata, кръвния тест как се казваше? А този на д-р Фол признат ли е от официалната медицина?

# 532
  • София
Суперхрани като Бифидус, Водорасли, Есенциални мастни киселини...ще ви изпратя на лични фирмата, защото иначе от форума казват, че е реклама...

Какво супер храни приемате
Подходящи ли са за хора с проблеми в корема

# 533
  • София
https://chiron-med.com/menu.php?i_id=119

Според мен много от проблемите с храносмилането освен от липсата на пробиотици в храната идват и от възпалени и нарушени лигавици. Откакто въведох Есенциални мастни киселини в менюто си, ходенето до тоалетната ми тотално се промени. Освен, че нямам запек - имам много по-удовлетворяващо изхождане и изпразване на червата.

Четох в една книга, че вирусите и стреса нарушават лигавицата ни и оттам патогени и вируси се опитват да проникнат в тялото ни. При мен лично след ковида, лигавицата ми много се възпали - имах сериозна криза

lindor, защото тогава това, което е в червата, си остава там, не се "избутва" чрез перисталтика. Не се изпразват червата. И като почна пак да приемам храна - същото - червата си "чакат" да си се пълнят докато няма накъде вече и така... Освен това недостиг на магнезий и много други неща допълнително забавят перисталтиката.
mimoranata, кръвния тест как се казваше? А този на д-р Фол признат ли е от официалната медицина?

# 534
Прочетох назад дискусия за калпротектина. Ще напиша каквото знам по този въпрос. Калпротектин се изследва основно при съмнения за автоимунно чревно заболяване. Най-често това е улцерозен колит, по-рядко Крон. Мен ме карат много често да си правя калпротектин, защото имам вече 2 автоимунни и съм рискова група.
Обикновено когато калпотектина е около и над 200 задължително се прави колоноскопия, защото такива стойности са индикация за възможно автоимунно. При колоноскопията съвсем малка част от тях наистина са с УК или Крон. Особено ако има кръв в изхожданията и неподдаваща се на нищо диария. Кървавата диария с 10-20 изхождания на ден си е типична картина на УК или Крон.
Тъй като едно от автоимунните ми е на черния дроб, често лежа заедно с болни от улцерозен колит и Крон в болницата. От тях знам подробно какво представляват тези болести. Това, което ние тук си пишем, не е същото, което те разказват. Определено ние сме с колит, СРДЧ или някакво чревно възпаление. Това не прави страданията по-леки, просто лечението е различно. Мисля, че когато има някакво възпаление на червата, те се затрудняват да преработват храната, да се изпразват навреме и се получава запек. Когато всичко вътре се задръсти, червата изнемогват, боли, бълбука, пари, възпаляват се отвътре и започва диария. Един омагьосан кръг е.

# 535
В дебелото черво няма "преработка на храна", това е в тънките черва. А "запека" е в дебелото. Както и да е. По-важно е каква е все пак причината. Определено вещество (от определена храна)? Патогенни бактерии? Липса на определени бактерии? Ако възпалението е автоимунно /срещу тъканите на червата/, а не с/у патогени или алергени - нали има кръвни тестове за антитела?
Мен най-много ме удивява, че не може да се посочи причина. То дори дали изобщо има възпаление май не може да се докаже. По кръвни показатели не винаги се вижда, с ехография на коремна област така и не получих отговор може ли поне да се отхвърли възпаление, ако не да се уточни...

# 536
https://chiron-med.com/menu.php?i_id=119

... Откакто въведох Есенциални мастни киселини в менюто си, ходенето до тоалетната ми тотално се промени. Освен, че нямам запек - имам много по-удовлетворяващо изхождане и изпразване на червата.

Бихте ли споделили кои есенциални мастни киселини вземате и в какви дози?

# 537
Пробождащи болки от тънките до дебелото черво.
Днес цял ден съм така. Около пъпа, но най вече вдясно, аха да ме изкара на разстройство, но не.
И вие ли имате Пробождащи болки?
А също така клокочи, бълбука...
Как се овладява това бе?

# 538
Благодаря ви Ън леко се успокоих
Че нямам диария кръв и т.н.
Но тази болка мен ме побърква мен
Дано при мен да е завишен от недостатъчно храна и витамини

# 539
А има ли пишещи в темата, при които проблемите са от повече от 2-3 години? И да са постоянни и неповлияващи се положително от нищо? И на мен в началото ми минаваха мисли за нещо "лошо", но след като 3 години без каквато и да е медицинска помощ пиша в момента - претръпнах и разбрах, че не е...

Общи условия

Активация на акаунт