Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 725
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 540
Аз си купий Иритаколин на Допелхерц. Пия го вече от няколко дена. Засега съм доволна. Пак имам газове, но за разлика от преди, когато се надувах и почваше всичко да ме боми и да ми се гади, сега газовете излизат👀😀. Да, не е особено комфортно, но поне не ми е тежко и ми олеква. Ще видим занапред как ще се развият нещата...

# 541
  • под тепетата
Преди време ви бях посочила какво ме облекчава мен, макар и с диагноза ХУХК.  Бълбукането, подуването, газовете, болките ги имам и аз . Йогата най-малко ще ви действа успокоително. Аз си я правя вкъщи. Намерила съм си различни клипчета , дори и за запек има. Установила съм, че газовете излизат най-лесно в поза "свещ". Помага ми  и възглавничка с черешови костилки. Продават ги в ДМ за бебета , защото помагат за колики. Затоплени също ми изкарват газовете.
https://www.artofliving.org/bg-bg/%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%8 … D1%80%D0%B2%D0%B0

# 542
Ън, благодаря за информацията! Simple Smile

# 543
Биляна, поза "свещ" и на мен единствено ми помага, но аз съм убедена, че имам "смъкване" на червата, нищо че на ехограф казват, че нямам.

# 544
Бихте ли споделили вас къде ме боли
Мен най много ме боли под реброто в дясно
Днес сутринта щях да пукна целия ми корем ме бореше нещо като спазма беше бих дуспаталин и до 15м ме отпусна но беше ад

# 545
В дебелото черво няма "преработка на храна", това е в тънките черва. А "запека" е в дебелото. Както и да е. По-важно е каква е все пак причината. Определено вещество (от определена храна)? Патогенни бактерии? Липса на определени бактерии? Ако възпалението е автоимунно /срещу тъканите на червата/, а не с/у патогени или алергени - нали има кръвни тестове за антитела?
Мен най-много ме удивява, че не може да се посочи причина. То дори дали изобщо има възпаление май не може да се докаже. По кръвни показатели не винаги се вижда, с ехография на коремна област така и не получих отговор може ли поне да се отхвърли възпаление, ако не да се уточни...

Кръвни тестове за антитела се правят задължително при всяко автоимунно. Правим обикновено имунологичен профил, не изследваме само едно първия път, а и по-нататък също правим цял профил. Тези тестове обаче никога не се приемат за доказателство за наличие на дадена болест. Защо? Например HLA - В27 е това от антителата, което е "виновник" да Болестта на Бехтерев, което е едно от моите автоимунни. Моето изследване за HLA - В27  е отрицателно, но съм с диагнозата от повече от 15 години. Просто съм серонегативна, каквито са не малка част от болните. Не ни лови теста с една дума. Диагноза ни слагат по други критерии. От друга страна има много хора с положителен тест за HLA - В27, но не са болни. Антителата само показват ,че имаш склонност да отключиш това заболяване, но това може да не се случи никога. Затова антителата не се приемат като доказателство. Болните вече, които имат и положителен тест, мерят нивото на антителата, за да проверят дали са влезли в криза, ако имат съмнения. Тогава антителата се завишават, но и това не винаги е индикатор. Може да си влязъл в спиралата на кризата, но антителата да не я отчитат.
Има обаче случаи на доказан УК без кръв в изпражненията. Разлика не е само наличието на кръв, но и неподдаваща се на нищо диария, която може да стигне чудовищна честота. Кризите им най-често се спират в болница. Спираш ли разстройството с 1-2 смекти, няма УК или Крон.

Причина винаги има за всяко заболяване, но при всеки човек е различна. Затова причина категорично не се посочва. Карат слепешката с лечението.
Пп На последното питане - боли ме навсякъде, различно. Да, боли ме и под дясното ребро. Това ми налага да ходя при гастрото, защото съм с жлъчно-чернодробно автоимунно, пък и жлъчката ми е пълна с камъни отгоре на това. Ми, няма връзка....Кръвните - в норма, на ехографа жлъчката и черния дроб - спокойни, а боли....от дебелото черво си е....

# 546
  • Враца
Здравейте,
не знам дали съм за тук, но търся съвет.
Предфи 2 години ноември месец започнаха едни усещания без болка близо до ануса, като свивания и отпускания.
Посетих личния лекар и тя ме изпрати на гастроентеролог. Там ме изслушаха набързо и ми назначиха колоноскопия. Направих я разбира се, заключението е Хипертонична колодискенизия. Изписаха ми Трибутин и ПроКомбо. усещанията отминаха и ги забравих. Ноември миналата година започнаха отново. Пих проКомбо известно време и всичко отмина. До ноември тази година. Да, отново същите усещания. Направиха ми по това време малка операция на крака, но като цяло имах трудна в здравословно отношение година. Имам и ПЕТ скенер чист от април тази година по повод на друго заболяване.
проблемът е, че всички тези неща ми съсипаха нервната система, а аз си падам леко хипохондрик.
Запознах Трибутин от миналата седмица, 6 дни по две, но през това време пиех антибиотик заради операцията и може би това допълнително усложнява картинката.
От днес започнах Иритаколин и Дуспаталин и се надявам на резултат.
Интересното е, че това усещане е само в седнало и легнало положение, ако съм права го няма, не е и постоянно.

Някой друг с подобни проблеми?
Благодаря, бъдете здрави

# 547
Скрит текст:
В дебелото черво няма "преработка на храна", това е в тънките черва. А "запека" е в дебелото. Както и да е. По-важно е каква е все пак причината. Определено вещество (от определена храна)? Патогенни бактерии? Липса на определени бактерии? Ако възпалението е автоимунно /срещу тъканите на червата/, а не с/у патогени или алергени - нали има кръвни тестове за антитела?
Мен най-много ме удивява, че не може да се посочи причина. То дори дали изобщо има възпаление май не може да се докаже. По кръвни показатели не винаги се вижда, с ехография на коремна област така и не получих отговор може ли поне да се отхвърли възпаление, ако не да се уточни...

Кръвни тестове за антитела се правят задължително при всяко автоимунно. Правим обикновено имунологичен профил, не изследваме само едно първия път, а и по-нататък също правим цял профил. Тези тестове обаче никога не се приемат за доказателство за наличие на дадена болест. Защо? Например HLA - В27 е това от антителата, което е "виновник" да Болестта на Бехтерев, което е едно от моите автоимунни. Моето изследване за HLA - В27  е отрицателно, но съм с диагнозата от повече от 15 години. Просто съм серонегативна, каквито са не малка част от болните. Не ни лови теста с една дума. Диагноза ни слагат по други критерии. От друга страна има много хора с положителен тест за HLA - В27, но не са болни. Антителата само показват ,че имаш склонност да отключиш това заболяване, но това може да не се случи никога. Затова антителата не се приемат като доказателство. Болните вече, които имат и положителен тест, мерят нивото на антителата, за да проверят дали са влезли в криза, ако имат съмнения. Тогава антителата се завишават, но и това не винаги е индикатор. Може да си влязъл в спиралата на кризата, но антителата да не я отчитат.
Има обаче случаи на доказан УК без кръв в изпражненията. Разлика не е само наличието на кръв, но и неподдаваща се на нищо диария, която може да стигне чудовищна честота. Кризите им най-често се спират в болница. Спираш ли разстройството с 1-2 смекти, няма УК или Крон.

Причина винаги има за всяко заболяване, но при всеки човек е различна. Затова причина категорично не се посочва. Карат слепешката с лечението.
Пп На последното питане - боли ме навсякъде, различно. Да, боли ме и под дясното ребро. Това ми налага да ходя при гастрото, защото съм с жлъчно-чернодробно автоимунно, пък и жлъчката ми е пълна с камъни отгоре на това. Ми, няма връзка....Кръвните - в норма, на ехографа жлъчката и черния дроб - спокойни, а боли....от дебелото черво си е....
Ън, имаш ли представа от тези изследвания може ли да се изключи проблем?
Скрит текст:

Плюс перфектна ехография.

# 548
Здравейте,

В изследваията ми излезе изолирана Кандида малко количество.

Според вас може ли от нея да е слузта и някой лекувал ли е подобно нещо, ако да, как?

Лекарката все още не ми отговаря...

Благодаря предварително!

# 549
Какъв беше теста за паразити ли
Аз днес си пуснах тест за паразити излезе - и пак си пуснах колпректин имах много гадна слуз днес ...
Направо вече с този корем аман

# 550
Пуснах и калпротектин, изследване на паразити, някакви два други показателя ( не им помня името ), отделно и за микроорганизми. Калпротектинът е в норма, другите неща за отрицателни. Единствено е открита Кандида в малки количества, така пише. Нямам болки или запек,диария / кръв, само слуз... затова се чудех може ли да е от тази кандида или не...

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 16:16 от nat92

# 551
Ах трябваше да си пусна микробиология
Прочети за кандидата
Имаш ли обложен език

# 552
Не...

Нямам идея откъде се появи... Дано слузта да е от нея и да си отдъхна, че ми омръзна да се притеснявам вече...

Ще съм благодарна да споделиш твоите резултати от калпротектина, предвид слузта в пробата.

Желая всичко да е наред и успех!

# 553
Преди 12дена беше 199
Сега излезе от днес 5.5
Вече се обърках
Мен ме боли зверски корем повече от 10дена
Езика ми е обложен
Корема ми е надут
Почти 24ч ме боли в дясно у под ребрата
Вече ми писна от доктори и болници

# 554
Не съм много информирана по темата, може би някой друг да каже, но това не е ли прекалено огромна разлика за няколко дни разстояние?

На едно място ли е правено изследването?

Общи условия

Активация на акаунт