Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 226
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 870
Слуз и кръв можело да има при колит-неуточнен. Не само при БК и УК, уж.

Май съм срещала случаи на БК без ежедневните изхождания по n-пъти. При УК те са безспорен симптом.
Калпротектин би следвало да е повишен при БК и УК, но все по-често чета в групата им, че има такива с нормални стойности, когато се влошат, и казват да не се доверяваме на това изследване твърде много.
Най-златният стандарт, да се изключи или потвърди такова заболяване, си е традиционната колоноскопия.

# 871
Момичета, аз пуснах кръвни изследвания и урина, всичко е наред, с изключение на лека завишена липаза (показател на панкреаса).
Мисля, че може да е от натискането онзи ден на бъбрека или от това, че съм по-слаба. В действителност, от това което виждам в тоалетната - наистина не храносмилам добре. Обаче мисля малко да се спра с тревогите и изследванията - нали накрая излезе, че е от бъбрека: ако се появят други симптоми, ще ходя на колоноскопия и това е.

Само въпрос - при някоя от вас имало ли е завишени нива на липаза?

# 872
Да, аз имам завишена липаза. 67 при референтни граници до 60.
Но преди много години ми е била 77 дори.
Имам хемороиди и ходих преди 1 месец на аноскопия в онклиник. Малки са и не били за операция.
Но понеже забелязах слуз и кръв малко по тоалетната хартия, си направих  и колоноскопия с венозна упойка. Амбулаторно, в частен център. Махнаха ми един полип 7 мм, но хемороидите не били опасни. Само свещички ми изписа.

# 873
Моята е 77. Казаха ми да напълнея и да пия Мезим форте. Но малко се притеснявам дали не трябва нещо по-сериозно да правя.

# 874
Здравейте,

Реших да пиша тук че вече доста години ме измъчва това и често ме депресира..

Преди няколко години след период на киселини, отпадналост, си направих ендоскопия и ми излезна ерозивен гастрит с рефлукс без хеликобактер. Тогава ми изписаха някакви лекарства антиацидни и се оправи. Разбира се си остана проблем и понякога се активира - горе долу успявам да го контролирам с такива лекарства.

Винаги съм имал проблем с надуване на корема но в пандемията предполагам заради стрес хронифицира.
Почна ходене по различни гастрота и различни лечения, като нищо не помага. Развих хипохондрия и през няколко месеца ходя да се успокоя че не умирам и имам сериозно заболявания.

Симптомите ми са следните и непостоянни по време на такава крис:
- стягане(сякаш някой ме натиска с юмрук от вътр) под лявото подбедрие, което продължава почти цял ден.
— липса на апетит по време това
- когато се случи, усещам умора, леко главоболие понякога, замайване и също така силна сухота в очите
- изтръпване на крайниците
- при такова надуване имам проблеми с продължително физическо натоварване, дори и с вървене при тежка криза ( сякаш нямам въздух поради надуването, което натиска диафрагмата и също така ако говоря продължителни изречения имам чувството че трябва спра да си взема въздух доста по-често

Нямам диария по принцип ( от различни храни понякога имам, но го оправям с ентерол) или тежък запек, без кръв в изпражненията. Гледан съм много пъти на ехограф и съм питал дали да си правя колоноскопия - всички лекари са ми казвали че няма смисъл и:
- червата са ми по чувствителни и се получава така
- няма ми нищо сериозно
- по малко стрес и повече движение
- да пия спазмолитици като имам проблем

Като цяло съм отчаян и депресиран като се случи такава криза и вече какво ли не мисля.
Писна ми всеки път на ходя на лекар през месеци да ме успокояват. Наумил съм си че няма как това да не е лечимо и трябва да си направя колоноскопия, въпреки че знам че няма лечение…
Правил съм си изследвания на всякакви витамини и неща. Освен витамин д, което ми е доста ниско, нямам други проблеми.

Имам няколко въпроса:
- какво препоръчвате да се пие за да отмине такава криза? Пробвал съм иберогаст, спазмомен, дуспаталин, иритаколин и нищо няма задоволитен ефект.
-някой има ли подобни симптоми, които му афектират дишането, сърцебиене заради червата и стомаха , умора, изтръпване?

Все си мисля че не е нормално това да ме афектира чак толкова с горните неща и съм се депресирал доста.

Благодаря предварително

# 875
Здравейте,

Преди няколко години след период на киселини, отпадналост, си направих ендоскопия и ми излезна ерозивен гастрит с рефлукс без хеликобактер. Тогава ми изписаха някакви лекарства антиацидни и се оправи. Разбира се си остана проблем и понякога се активира - горе долу успявам да го контролирам с такива лекарства.

Винаги съм имал проблем с надуване на корема но в пандемията предполагам заради стрес хронифицира.
Почна ходене по различни гастрота и различни лечения, като нищо не помага. Развих хипохондрия и през няколко месеца ходя да се успокоя че не умирам и имам сериозно заболявания.

- стягане(сякаш някой ме натиска с юмрук от вътр) под лявото подбедрие, което продължава почти цял ден.
- когато се случи, усещам умора, леко главоболие понякога, замайване и също така силна сухота в очите
- при такова надуване имам проблеми с продължително физическо натоварване, дори и с вървене при тежка криза ( сякаш нямам въздух поради надуването, което натиска диафрагмата и също така ако говоря продължителни изречения имам чувството че трябва спра да си взема въздух доста по-често

Нямам диария по принцип ( от различни храни понякога имам, но го оправям с ентерол) или тежък запек, без кръв в изпражненията. Гледан съм много пъти на ехограф и съм питал дали да си правя колоноскопия - всички лекари са ми казвали че няма смисъл и:
- няма ми нищо сериозно

Като цяло съм отчаян и депресиран като се случи такава криза и вече какво ли не мисля.
Писна ми всеки път на ходя на лекар през месеци да ме успокояват. Наумил съм си че няма как това да не е лечимо и трябва да си направя колоноскопия, въпреки че знам че няма лечение…
Правил съм си изследвания на всякакви витамини и неща. Освен витамин д, което ми е доста ниско, нямам други проблеми.

Имам няколко въпроса:
- какво препоръчвате да се пие за да отмине такава криза? Пробвал съм иберогаст, спазмомен, дуспаталин, иритаколин и нищо няма задоволитен ефект.
-някой има ли подобни симптоми, които му афектират дишането, сърцебиене заради червата и стомаха , умора, изтръпване?

Все си мисля че не е нормално това да ме афектира чак толкова с горните неща и съм се депресирал доста.

Благодаря предварително
Аз наскоро бях с подобна криза (не чак като твоята). Болки нямам от доста време, но стомаха ми последният месец беше доста разстроен. Редуване на запек и разстройство. Имаше и кръв която установих че не е "изхода" а от сърбежите които имам си правя някакви рани.
Много се бях филмирал и свалих 4-5 кг за две седмици.
Миналата седмица бях на гастро, пуснаха ми всякакви изследвания (кръв, урина, окултно кървене) и освен висок холестерол нищо друго.
Гастрото ми каза да си живея живота, жена ми също.
Изписа ми гастрохелп. Нещо билково с ленено семе, имало смоли и незнам си какво в него.
Може да пиеш и магнезий. Отпуска мускулатурата.

# 876
Здравейте,

- няма ми нищо сериозно

Имам няколко въпроса:

Благодаря предварително
Здравей,
Съжалявам, че преминаваш през това. Наистина е гадно когато нямаш конкретна причина или диагноза в случая, това може да те доведе до всякакви лоши мисли и да дава храна на страхове, притеснения...
Много хора минават през това, но малко се говори по въпроса.
На колко си години и имаш ли прекалено ниско или прекалено голямо тегло?

След като си имал гастрит, обикновено това означава, че червата и стомаха ще бъдат по-чувствителни на дразнители, особено ако са комбинирани със стрес. Трябва да внимаваш много какво ядеш и пиеш. Използвай страха като стимул, за да подобриш начина си на живот , това е най-важното.
Не приемай никакъв алкохол, кафе, тютюнени изделия, люти храни и прекалено преработени боклуци. Обърни внимание какво консумираш преди да си подуе корема. Пробвай чисти хранителни режими, комбинирани с моментни постове ако килограмите ти позволяват. Наблегни на по-лесносмилаеми храни и бъди постоянен, не нарушавай режимите. Храносмилателните проблеми минават бавно и искат търпение.

Нормално е когато има подуване да се притисне диафрагмата и да го усещаш като натиск и преса върху дробовете.

Ще се справиш, не се отказвай!

# 877
Здравейте,

- няма ми нищо сериозно

Имам няколко въпроса:

Благодаря предварително
Здравей,
Съжалявам, че преминаваш през това. Наистина е гадно когато нямаш конкретна причина или диагноза в случая, това може да те доведе до всякакви лоши мисли и да дава храна на страхове, притеснения...
Много хора минават през това, но малко се говори по въпроса.
На колко си години и имаш ли прекалено ниско или прекалено голямо тегло?

След като си имал гастрит, обикновено това означава, че червата и стомаха ще бъдат по-чувствителни на дразнители, особено ако са комбинирани със стрес. Трябва да внимаваш много какво ядеш и пиеш. Използвай страха като стимул, за да подобриш начина си на живот , това е най-важното.
Не приемай никакъв алкохол, кафе, тютюнени изделия, люти храни и прекалено преработени боклуци. Обърни внимание какво консумираш преди да си подуе корема. Пробвай чисти хранителни режими, комбинирани с моментни постове ако килограмите ти позволяват. Наблегни на по-лесносмилаеми храни и бъди постоянен, не нарушавай режимите. Храносмилателните проблеми минават бавно и искат търпение.

Нормално е когато има подуване да се притисне диафрагмата и да го усещаш като натиск и преса върху дробовете.

Ще се справиш, не се отказвай!

На 30 съм, 193 см, 83 кг. Сравнително слаб съм, но преди бях доста зле. Бях и станал 77кг по време на пандемията от депресия и стомашни проблеми, липсва на апетит.

Изключително рядко пия алкохол, не пуша (освен много рядко отново наргиле), никакво люто или газирано.
Кафето ми е трудно да го спра и съм го намалил до едно на ден, просто не успявам.

Опитвам се да не ям боклуци. Забелязал съм че е тотално на рандом как се случва - мога да ям гадости - пици, дюнери, чипс и тн. И да нямам оплаквания въобще.
Почвам да ям готвена храна и айде почва се…

Чудя се дали имам някаква лактозна нетолерантност но и там е общо взето на случаен принцип. Често пия кафе с мляко и нямам никакви проблеми. Понякога пък след кисело мляко, се чувствам все едно имам диария, а нямам нещо сериозно.

Не мисля че е възможно да имам проблеми само с киселото мляко и не с прясното нали?
Има ли някакъв добър начин/изследване с което сто процента да разбера? Не че приемам много мляко, но все пак кафе с мляко, сладолед, кашкавал понякога.

Магнезий съм пробвал да пия - биолектра, но съм забелязал че понякога дразни червата и имам лека диария, понякога не.
Вие какви магнезии пиете?

Благодаря

# 878
  • София
svet92, това е гастро-кардио синдром или Рьомхелд синдром. Но това е диагноза като синдром на раздразненото черво - не предлага лечение. Най-общо трябва да излекуваш гастрото, за да оправиш другите симптоми, които не са само кардио, а основно на автономната нервна система. На мен кардиоложка ми постави тази диагноза (след като се бях консултирала вече с др. Гугъл) и ми каза да ходя на йога и да си взема нещо за стомаха. Лесно

# 879
Общо взето и аз стигам до извода че е свързано с нервната система. Бях гледала в някаква чужда Фейсбук група за хора които си взимаха уред за електростимулация tens и слагаха на някакви точки от където минава вагус нерва и уж добре действало. Имаше и някакво приложение NERVA IBS което го рекламират точно за това. От там насетне йога акупунктура боуен дихателни практики и т.н биха помогнали. А в една бг група за такива неща имаше хора споделяха за някакъв немски пробиотик който е за СРДЧ Kijimea Pro но го няма тук трябва да се поръчва от Германия и още не съм се наканила за него.

# 880
Пиеш ли нещо в момента, дори и пробиотици?

# 881
Домашната храна може да те дразни, ако вътре има лук или чесън. Пробвай разделно храненето, за да разбереш какво ти дразни стомаха/червата.
Както споменаха и другите е до голяма степен от стрес.

# 882
Предната седмица правих за пръв път в живота си колоноскопия и гастроскопия. Не усетих нищо, никаква болка.
Днес ми са готови резултатите от хистология от няколко точки.
Всичко е наред. Лично лекарката, която ги изследва ми се обади да отида да получа резултата, но ми каза че имам хеликобактер пилори и да ми назначал гастроентерологът лечение.

# 883
Здравейте,

Тези, които са от София и ходят на гастроентеролози тук, или си правят ендоскопии тук, моля, споделете своите препоръки?

Благодаря предварително,

# 884
Svet, възможно ли е да има насложен и неврологичен проблем? Така описано от теб, освен червата, сякаш бие малко и на проблеми някъде в гърба. Може да греша, просто на това ме насочи описанието.

Ivan, сигурно рагади. А иначе не препоръчаха ли някакво мазило?
Важното е, че няма нещо сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт