Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 226 147
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 1 905
И аз съм пробвала супер ензимите, но поради някаква причина гастрита ме заболяваше от тях.

Съпругът ми е с гастритни проблеми (дори пие "Нексиум" ежедневно) и също сподели, че конкретно от тези ензими му дразни на лигавицата. Той затова и спря да ги приема.
Аз не съм усещала дискомфорт от тях (по принцип, уж нямам гастрит), ама особена полза, по отношение на храносмилането, също не констатирах.
Отскоро ползвам тези ензими (пак са на "NOW") и не знам дали си въобразявам, ама - откакто ги пия - не съм имала почти никакви проблеми със стомашно-чревния тракт. Flushed Много странно, ще видим. Наистина ми е трудно да повярвам - може промяната да се дължи и на нещо друго (приемам 100 неща и се грижа много за организма си, та...).
Относно ежедневната употреба на ИПП - нещата в един момент се обръщат и вредата вече значително надхвърля ползата от приема. Дори става опасно и животозастрашаващо, много е писано по темата, на лекарите обикновенно не им пука особено, и с охота ги предписват.Стомашно чревната система е най сложната и все още с неразгадан механизъм на действие система в организма ни, не е задължително да ядеш боклуци за да я увредиш, може да бъде съсипана от хиляди фактори - отрови и Е та, мисли, наследствена обремененост, непоносимост към определени хранителни вещества които приципно биха могли да бъдат смятани за безопасни и дори полезни. Например лятото си похапвам по един обелен и с премахнати семки домат   на обяд, без никакви последствия, но сега есента,  ако направя същото, означава най малко цял ден да се свивам от болки. Същата картинка ми се получва и с други храни - дали ще имам болка или не зависи от часът и сезона на приема. Животът ми се е превърнал в  безкраен кулинарен експеримент, в който постоянно се оптвам да налучкам правилната хранителна формула и все не ми се отдава. Да не говорим за десетките лекарства, добавки, ензими, билки и прочие илачи които съм изпила без никакъв ефект. Кризата идва когато най не я очаквам, без повод, непредвидима..Ако сега някоя колежка ме попита - какъв съвет бих и дала в следствие на личния си опит и битка с болеста, бих и отговорила - никакъв за съжаление. Нито съвет, нито лекарство бих могла да препоръчам за които да съм сигурна че безусловно ще помогнат. Фамотидинът навремето мигновенно ми помагаше, сега все едно съм изпила някакво нишестено хапче, дори и плацебо ефект не усещам. И как да дам съвет когато имам случай да пия кафе и да пламвам, и обратното - след чаша кафе стомахът ми се оправя, неразположението изчезва  и започвам да се чувствам комфортно..

# 1 906
  • На планетата земя
Maria 56, много добре сте описала нещата. Аз съм с този синдром от януари и връзка с храната така и не намерих. Ограничавам само основните неща, боб, грах, леща, подправки и пържено. Относно останалата храна не мога да разбера какво ми дразни. Спортувам редовно, не пуша и алокохол не употребявам, но пълно отърване от този синдром няма.

# 1 907
Maria 56, много добре сте описала нещата. Аз съм с този синдром от януари и връзка с храната така и не намерих. Ограничавам само основните неща, боб, грах, леща, подправки и пържено. Относно останалата храна не мога да разбера какво ми дразни. Спортувам редовно, не пуша и алокохол не употребявам, но пълно отърване от този синдром няма.
Aз също не пия и не пуша, много се движа и работя, по добре ми е като съм в действие 😀, ограничила съм само боб, грах, леща подправки и пържено, но въпреки това кризите ме връхлитат в най неочаквано време, непровокирани от нищо. Честно казано почти всеки ден, в различно време и различен интензитет. Случвало ми се е дори след чаша вода, случвало ми се е и на гладно, като преди това съм закусвала щадяща стомаха храна.

# 1 908
Като спомена фамотидин, и аз последния път не видях полза от него. Ходих на почивка и като се знам каква съм, реших ще карам на супи. Ядох буквално по една супа на ден и като ме хвана гастрита, а не се беше обаждал с години. Място не можах да си намеря. Хапчета съответно нямам в мен, защото с години не ме беше боляло. Намерих фамотидин в една аптека. Въобще не ми помогна. Такива болки изкарах. Останалата част от почивката я изкарах на чай от лайка. От тоя фамотидин така ми се изду корема, като да бях в 6 месец бременна, а корема ми е празен. Освен 1 чаша чай от лайка на ден, друго не консумирах. Въобще едно с едно не се случва с логика при мен нещата. Имам даже чувството че колкото повече внимавам и се пазя, толкова повече несгоди ми идват на главата.

# 1 909
За ензимите- и аз съм с гастрит. Пия ги с голяма чаша вода, ако е след ядене. Иначе има леко парене по хранопровода и гастрита.
Фамотидинът дори не го броя за лекарство. Никакво действие при мен. Все едно не съм пила нищо.
Шо-шпа същата работа. И в дози 3х2 ефект 0. А на някои хора и 1 хапче им помага.

# 1 910
Отгоре на всичко всяквквите му там камбучи, кефири, кисело зеле, трушии и въобще всичко ферментирало ми е смърт. За сега само СИБО млякото ми е ок, но аз половин чашка хапвам от него само.

# 1 911
От 2-3 години не беше се обаждало срч-то и сега след много лекарства съм като премазан . Постоянно подут корем , твърдост , замаяност даже . Не мога даже да спя като хората . Както и да се обърна ме боли целия корем/стомаха . Цял ден карам на мляко и бисквити и пак ми е подут и чак ми се повдига . Взех да пия Иберогаст и Фамотидин . Дано помогнат , че не знам ако пак трябва да премина през същото . Даже не помня преди как се оправих . Взел съм и Синкванон пребиотик/пробиотик . Невролога уж ми предписа Лансопрол - то това е чиста смърт . Цяла вечер безсъние , тревожност , паники . Спрял съм всички лекарства и оставих тези само за стомаха/корема .

# 1 912
  • под тепетата
Махни млякото. Лактозата дразни. В такива случаи от млечните - извара, другите ги спри.

# 1 913
Махни млякото. Лактозата дразни. В такива случаи от млечните - извара, другите ги спри.
Аз направо мисля да спра да ям 1-2 дни ... имам чувството , че и вода да пия ще ми се подуе корема и стомаха . Как се подредих значи ...

# 1 914
  • под тепетата
Чай- ментов, джоджен.

# 1 915
А плодов ? От тези билкови чайчета получавам запек за жалост . Мислех да пия някакво успокоително като Алора или Валидол . Много ми се насъбра наскоро и може би стреса е един от големите фактори за появата пак на СРЧ .

# 1 916
  • под тепетата
Със сигурност стресът е основен фактор. За плодовите чайове не знам, пия набрани и сушени от мен. Но леко успокоително, ако мислите, че ще ви помогне, пробвайте.

# 1 917
Здравейте! Започнах нов антидепресант, от който се изхождам трудно и не често. Не е характерно за мен, но е страничен ефект на медикамента. Какво леко разхлабително мога да си взема?

# 1 918
Пробвай с нещо просто. По 1 киви вечер преди да легнеш и сутрин преди кафето (или по-точно на гладно, ако не пиеш кафе).

# 1 919
Здравейте! Започнах нов антидепресант, от който се изхождам трудно и не често. Не е характерно за мен, но е страничен ефект на медикамента. Какво леко разхлабително мога да си взема?
Или гръцкото сладко. Лаксатинил май беше. Има го в аптеките. Плодово е!
https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D … J29xc8P9MDqoQo_21

Общи условия

Активация на акаунт