Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 56

• 47 919
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
tisaja, благодаря. Исках да отида на преглед при друг онкогинеколог. Но по стечение на обстоятелствата минаха 2 месеца вече и не успявам да се организирам след цикъл, за да е най-подходящото време за цитонамазка. Ще се постарая да го направя началото на юни /когато ще са минали около 3 месеца от последния преглед/
В коя болница мога да направя конизацията? Leep същото ли е? Доколкото се ориентирам от прочетеното в темата Leep се прави само във Вита, а точно там ми казаха, че няма нужда да се направи. Едва ли ще го направят по мое настояване.
Не се прави само във Вита. Прави се и в Щерев и в Надежда. Препоръчвам за трето мнение д-р Иван Димитров. В момента преглежда в Адела. Преди това работеше в другите две клиники. Това му е тясната специализация.

# 136
Здравейте, пиша тук, защото се чувствам объркана и имам нужда от вашето мнение. 2018 година след  PAP3 в частна клиника в България ми предложиха проследяване или конизация. Аз бях ужасно изплашена и предпочетох конизацията. Резултатът от хистология беше ЦИН1 без уточнение за наличиена HPV. Същата година се преместих да живея в Англия и тук веднага бях прихванати от тяхната скрийнингова програма. Първата цитонамазка беше 2019 година, резултатът го получих по пощата и пишеше, че клетките са нормални. Втората цитонамазка беше преди три седмици и вчера получих резултатът, който е, че нямам HPV  и вероятността от рак на шийката на матката е нищожен. Обаче, няма ПАП група. Сега се чудя да предприемам ли други действия, или да си живея живота.

# 137
Здравейте, пиша тук, защото се чувствам объркана и имам нужда от вашето мнение. 2018 година след  PAP3 в частна клиника в България ми предложиха проследяване или конизация. Аз бях ужасно изплашена и предпочетох конизацията. Резултатът от хистология беше ЦИН1 без уточнение за наличиена HPV. Същата година се преместих да живея в Англия и тук веднага бях прихванати от тяхната скрийнингова програма. Първата цитонамазка беше 2019 година, резултатът го получих по пощата и пишеше, че клетките са нормални. Втората цитонамазка беше преди три седмици и вчера получих резултатът, който е, че нямам HPV  и вероятността от рак на шийката на матката е нищожен. Обаче, няма ПАП група. Сега се чудя да предприемам ли други действия, или да си живея живота.

HPV се установява с ДНК тест, а цитонамазката търси променени клетки. Сигурна ли сте, че изследването, което са ви направили е било цитонамазка?

# 138
В Англия тестват за високорисковите ЧПВ. Ако ги открият, тогава гледат за атипични клетки.

# 139

HPV се установява с ДНК тест, а цитонамазката търси променени клетки. Сигурна ли сте, че изследването, което са ви направили е било цитонамазка?
Ами, взеха ми проба от шийката на матката. Винаги съм мислила, че това е цитонамазка. И резултатът е, че нямам HPV. Сега се чудя дали да търся по частни лаборатории изследване, което се прави в България и търси променени клетки.

# 140
В Англия не се прави цитонамазка, а само тест за чпв.
https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/

# 141
Предвид историята Ви, не Ви ли викат на по-чест скрининг и освен ЧПВ, също и за цитонамазка? Странно. Имате ли скоро път към България? Под скоро имам предвид 3-6 месеца? Ако да - планирайте преглед тук с цито и колпоскоп за Ваше спокойствие.

# 142
Здравейте, момичета! Преди месец си правих първата контролна цитонамазка след конизация и беше втора група, но тогава лекарят не ме гледа с колпоскоп. Преди седмица ходих при друг на преглед, който при колпоскопията видя участъци, които не са оцветени нормално. Направи нова цитонамазка и излезе 3А. Моля да кажете има ли някоя от вас с такъв резултат и знаете ли какво следва от тук нататък.
П.С. Конизирана  съм януари, след цитонамазка 3А-3Б група, направена биопсия и резултат от конизация - CIN 2-3, изрязано до здраво. Вторият лекар ме накара да си занеса препаратите за второ мнение - излезе Carcinoma in situ, но че е рязано до здраво.

# 143
В Англия не се прави цитонамазка, а само тест за чпв.
https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/

Напротив, точно цитонамазка се прави. Не правят последващ тест за наличие на ЧПВ. Цитонамазката показва изменения на шийката на матката, които могат да бъдат причинени от ЧПВ. Ако тестът е позитивен те пращат на колпоскоп и там установяват дали е дало положителен резултат заради инфекция или заради изменения, ако видят изменения директно ти казват кой ЦИН си и искат да ги махнат още на прегледа. Аз обаче в случая поисках първо да ми вземат биопсия и след резултата от нея да ги премахнат.
Sisi_48, лекарите в Англия ми обясниха, че не дават пълна информация, въпреки това аз поисках да разбера кой точно ЦИН съм била, също така ги попитах кой тип на вируса съм имала след като отстраниха клетките и ми отговориха 16-ти иначе нито щяха да ми го напишат в писмото, нито да ми го кажат.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 02:44 от Венера

# 144
  • София
Здравейте, момичета! Преди месец си правих първата контролна цитонамазка след конизация и беше втора група, но тогава лекарят не ме гледа с колпоскоп. Преди седмица ходих при друг на преглед, който при колпоскопията видя участъци, които не са оцветени нормално. Направи нова цитонамазка и излезе 3А. Моля да кажете има ли някоя от вас с такъв резултат и знаете ли какво следва от тук нататък.
П.С. Конизирана  съм януари, след цитонамазка 3А-3Б група, направена биопсия и резултат от конизация - CIN 2-3, изрязано до здраво. Вторият лекар ме накара да си занеса препаратите за второ мнение - излезе Carcinoma in situ, но че е рязано до здраво.

Щом вторият лекар е видял проблем при колпоскопията, не направили ли биопсия? Направете си изследване за HPV.

# 145
denizara, обиколих много лекари до момента и никой не ми е казал за тест за ЧПВ. Каква проба се дава, знаеш ли? Последният само го питах дали не мога да се предпазя по някакъв начин, но той каза категочно не. Четох, че на някои момичета им изписват имуностимуланти, но на мен никой нищо не ми изписа, а съм със слаба имунна система. Биопсия ще направи след цикъл, но не знам какво следва от там нататък и съм много притеснена.

# 146
Венера, това, което аз разбирам е, че тестват за наличие на високорискови ЧПВ. Ако открият такива, гледат пробата за атипични клетки, ако не, нищо друго не се прави.

А ето такова беше и моето писмо.

# 147
denizara, обиколих много лекари до момента и никой не ми е казал за тест за ЧПВ. Каква проба се дава, знаеш ли? Последният само го питах дали не мога да се предпазя по някакъв начин, но той каза категочно не. Четох, че на някои момичета им изписват имуностимуланти, но на мен никой нищо не ми изписа, а съм със слаба имунна система. Биопсия ще направи след цикъл, но не знам какво следва от там нататък и съм много притеснена.

В най-лошият случай, ще се наложи реконизация. Каква беше конизацията, скалпелна? Вие отидохте на второ мнение поради някакви подозрения, оплаквания, или просто, за да чуете още едно мнение?

# 148
Венера, прочети линка, който съм пуснала. И аз не можех да повярвам в началото и дори спорих със съфорумка.
Pistachio го е описала.

# 149
  • София

Тест за ЧПВ се прави, като се вземе проба от шийката преди да се направи колпоскопия.

Общи условия

Активация на акаунт