Харесва ли ви името Йордана?

• 12 597
  • 334
  •   1
Отговори
# 105
  • Down south
Гана, Цанка, Пена и т.н. може и да звучат благозвучно на друг език?
А на български.
Вероятно изоставам със съвременните имена, но все пак Close

# 106
  • Пловдив
След тези коментари, майката едва ли ще избере това име, но аз взех да се притеснявам за моето, с не “ световен” език и “международно” звучене   🤔😂
И аз така. Joy Не си ли Гина, Гана, Пена и Цена в този живот, не ми се хвали! Joy
Айде, сега - обикновено не Гина и Цана, а Алисия и Кристиян минават за имена с международно звучене.
Авторката се е отказала вече, да.

# 107
То и Феликс до скоро беше модерно при нас и имаше в класа на едното дете 4 Феликс-а. После имаше няколко Лео и Леони ... тенкс. Ако ще избирам между Leoni и Gina, разбира се избирам Gina , превеждам на кирилица като Гина или Джина и все ми е тая как му звучи на някой в България. Със сигурност обаче спазвам да е произносимо и примано в България. По този повод не биж сложила Изаура или Марион ... А по повод приставките *ина, *ана, *мира и пр. Звезделина, Зорница, Цветомира, Вилияна , Белослава ... Ами ок. Супер си звучат в БГ, но на латински изписани са ми твърде сложни. Аз лично бих сложила влесто тях Зора,  Флора, Вела, Бела - Zora, Flora, Vella, Bella. Но всеки с вкуса си . За Нелина например не ми звучи и на български, освен ако не е Нела, Nella . Само не разбирам тази злоба към чуждия избор и вкус.

Daylily - Ако искаш Gana ili Ganna Можеш на бг да го изпишеш Жана. В същност имаш право на свободна транскрипция в някакви рамки и мисля в случая пасва. 

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 09:30 от bella-ciao

# 108
Ama какви Джини, Феликс, Леонови, и не знам си какви. То пък бива, бива...
Авторката живее в България и пита за името Йордана все пак.
В Интернет анонимно всеки ще си каже истинското мнение, в реала ще чува само "Ау, колко интересно име".
Авторке, лека бременност, раждане и гледане. ✌️

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 10:05 от Threemafan

# 109
Threemafan по голямата част от мненията са , че Йордана не е ок за в България. Ти погледна ли предложенията за заместване на Йордана?

# 110
  • София
На мен пък много ми харесва името Йордана.

# 111
На мен ми харесва, ама не бих кръстила хипотетичната си дъщеря така.
Йоланта/Йоланда ми звучи като свински джолан.

На Кирилка ако се спести к то може да стане на латински
Ciri, Cerelia, Cerella, Cirilla, Cyrille, Siri, Sirilla, Syrilla  Името е с гръцки произход. http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Cyrilla#:~:text=What%20d … 20is%20%22lord%22.
Ще се скъсат да я разпитват играе ли The Witcher.
Иначе на Кирил, доколкото знам, българският еквивалент е Господин.

Дана, Дар(ин)а по-добре ми звучат. Йоана е финият вариант на Иванка и на български звучи добре.

# 112
  • Пловдив
Аз също не бих кръстила дъщеря си така, защото има имена, които ми харесват повече. Но пък ако имаме такава баба или дядо - не го смятам за лошо име и не изключвам, хипотетично, да кръстя дете на тях с това име и без апартамент. Wink Макар че като гледам как масово не се харесва... не знам. Така или иначе нямаме такава баба и дете за кръщаване.
Гина също не го смятам за лошо. Дана също, като вариант за дядо Йордан.
Йоана е хубаво, но се изтърка от употреба. А и не съответства на Йордан, не съм фенка на първите буквички.
Йоланта... абе, става, не че не е хубаво име, но ми иде малко превзето за България. Малко като пак да се търси чужбинското, модерното, макар името да не е непознато. Лично усещане. Важи същото за буквата. И предпочитам Йордана пред Йоланта, вкл. за хипотетично собствено дете.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 14:31 от Магдена

# 113
  • Варна
Аз се чудя какви са тези допитвания до народа за избора на име. То е ясно, че ако е по-нестандартно, масата няма да го хареса. Хората си искат Виктории и Раи и това е.

Имам приятели със странни имена, като
 някои имат комплекси, които идват от семействата, а не от подигравки на околните. Примерно майка ти цял живот ти опява как са я накарали да те кръсти на дядото. Естествено, че няма да си харесваш името. Другите се представят с гордост.

# 114
След тези коментари, майката едва ли ще избере това име, но аз взех да се притеснявам за моето, с не “ световен” език и “международно” звучене   🤔😂

Страшно изкривяване на това, което съм написала. Да повторя - написала съм, че сме гледали как ще се произнася на световния език (никак не е в кавички). И, да, всеки, който не работи само с българи, би трябвало да разбере, че има някакъв резон. На колегите им е писнало да повтарят по 100 пъти как се казват, а на края дори някои се примиряват и се оставят да ги наричат по някакъв изкелифенчен начин. Дали ще се притесняваш за звученето на твоето име си е твой проблем.

Разлика между Пен(к)а, Йордан(к)а, Стан(к)а, Ган(к)а, Цан(к)а и т.н не виждам. Всичко слагам под един знаменател като старо и неподходящо, а пък който ще да  носи от 10 кладенеца вода с обяснения какво значело на древноегипетски и коя жена на хан преди 1000 години се казвала така и чии братя ще ме бият.

Вече написах какво мисля за слагането под един знаменател. Това по никакъв начин това не противоречи на моя коментар.

# 115
Много хубаво го каза някой - в реалния живот никой няма да си каже истината, за да не обиди (макар че някои по-цапнати в устата биха си казали), но тук може да се разчита на искрено мнение за дадено име. И няма грам злоба в мненията - хората си казаха чистосърдечно кой какво мисли и ако на някого това не му харесва и се трогва от чуждото неодобрение, трябва добре да си помисли наистина ли пък чак толкова му допада въпросното име или се напъва да го харесва. А иначе не ме интересува ама грам кой как ще си кръсти детето, всеки си преценява спрямо интелектуалния капацитет и др. фактори. Аз на човек за името не бих се подиграла никога, защото това е нещо, което никой не избира сам и е все едно да се подиграеш на физически недъг. Грозно и ненужно. Но това не значи, че няма да си помисля "колко тъпо име" и да си направя съответния извод и за родителите. Сори.
И последно - говорим за деца, които ще живеят в България и тук всеки е наясно колко е "хубаво" и "интернационално" дадено име. Иначе чужденците харесват и Дочка - някой беше разказал как казали "Е, може ли това толкова прекрасно име Дочка да го разваляте с галено като Дони"? Толкоз от мен. Нервният хамстер каза всичко друго в култовия коментар. Hug

# 116
Това за Дочка да не са го казали руснаци Grinning

# 117
  • Крайбрежен район
Алиса, аз бях с Дочка. Hands HandSmile И това ме подсеща за Пенка, която бях писала, че попада в списък за екзотични и интересни имена. Мъжа ми вика "Че какво, най-нормално име", казвам "Да, нормално е, но е остаряло", а той "Глупости, най-обикновено име е".
И тук има много остарели имена, които пък в България са модни. Satisfied
Иначе аз уважавам всеки избор. Но са ми смешни хора, които се притесняват как името на детето им ще се приеме в 200 държави, как ще се изписва, дали ще се хареса.....Rolling Eyes То няма да живее на 200 места в крайна сметка. Какво ме интересува дали някой някъде си харесва името на детето ми, ако аз самата не го харесвам?

# 118
Метаноя, ти ли беше, извинявай, че не съм запомнила. Hug Напълно съм съгласна с коментара ти и мисля по същия начин . Simple Smile

# 119
Какви 200 държави нямат значение, темата показва, че в държавата България името масово не предизвиква позитивни асоциации. Тъй че ако родителите нямат лични предпочитания към името - по-добре не.

Общи условия

Активация на акаунт