Харесва ли ви името Йордана?

• 12 611
  • 334
  •   1
Отговори
# 150
Айде да навържа нещата, това, което пиша е самата истина. Моя приятелка беше кръстила детето си Ярослав, на галено му казваха Йори, за да се радва дядото Йордан. За мен най-важното не е как ще се пише името на латиница, в края на краищата всякакви словосъчетания се транскрибират, та не виждам и грам драма. Детето може и да живее в България цял живот, както много от нас. Но, след като това име е доста разпространено в Чехия и Полша, пък все някак трябва да се пише и на латиница.

# 151
И аз познавам един Ярослав (Яро). Занимава се с екстремни спортове и е много готин човек. Никога не съм чувала да се подиграват с името му. Честно казано, не разбирам какво му е нелепото...
Ярослав е славянско име и не идва от 'ярост', а от "пролет". буквално "слави пролетта"

# 152
  • Най-красивата страна
Не бих сравнявала Йордан с Индже.
Йордан е съвсем нормално и добре възприето име.

Йордана в комбинация-може би само Мария Йордана.

Йори-звучи добре,но аз го свързвам с магаренцето Йори от филмчето..

Въобще ,,Й,, е неблагодатна буква.
Вих избрала нещо с буква ,,И,,ако се държи много на първата буква.
Илияна,Ивана,Ирина,Ирена,нещо такова..
Ако не- буква ,,Д,,.

# 153
Разбира се, че бихте си кръстили детето Иванка.
Мария - Йордана?
Йодрана- Мария
То бива, бива.

# 154
Добре, Ярослав бил слава на пролетта, ама в Словакия.
Сигурна съм, че и Лиза Мишпека и Путко Мафани на ямайски е нещо готино.

# 155
Името Ярослав е славянско - среща се в славянските страни, и значението му в славянските езици е еднакво: https://www.behindthename.com/name/yaroslav.

Преди няколко дни по телевизията гледах репортаж за родено от украинска бежанка в София момченце. Нарекла го Ярослав.

# 156
  • Great Britain
Не,не ми харесва.

# 157
  • над кукувичето гнездо
На Йордановден празнуват също Богдана, Божидара и производните им. Wink

# 158
Явно българите вече се стремят да избират имена като Йорданка, Пенка и т.н., само и само да не е някое чуждестранно име, т.е. да съхранят българското. Това е чудесно, но има имена на цветя, които също са български и са по-хубави, например Детелина, Лилия.

# 159
  • Най-красивата страна
Йордана не е българско име.
Да,някои хора не го харесват.
Но не и чак толкова архаично,като Пенка .

На мен ми се струва много по-приемливо от Иванджелин например.

Божидара е много по-хубаво име от Йордана.
Но как ще убедиш дядо Йордан,че детето е кръстено на него...

Уф,надявам се тази традиция с кръщаването на баби и дядовци един ден да изчезне.

# 160
Аз пък се надявам тази традиция с кръщаването на баби и дядовци да се запази. И то да се кръщават дословно, не само по първа буква.

# 161
Аз се надявам всеки да е свободен да си кръсти детето както иска. Ако му харесва името на бабата или дядото, или по някаква негова причина иска да го кръсти на тях - да. Но и аз не приемам по задължение да кръстиш детето си с име, което не харесваш, а и самото дете да се притеснява от името си.

# 162
  • София
Йованина?

# 163
Аз пък се надявам тази традиция с кръщаването на баби и дядовци да се запази. И то да се кръщават дословно, не само по първа буква.
Супер? Някой дядо Жеко, Кръстан или баба Кина из рода са имате?

# 164
Познавах навремето един Сталин, работеше в офис. Всички му говореха на друго, галено име.  Много обичаше да вдигне телефона и като някой го попита кой се обажда, той отговаряше - Сталин. Обикновено отсреща следваше объркване.

Общи условия

Активация на акаунт