Нашите цветя - обща тема 14

• 30 003
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • Стара Загора
Имам два въпроса:
Взех си универсален тор /от Лидл/ и мисля тази седмица да ги подхраня, но всички цветя поливам само в чинийките. Така ли да го сипя или трябва отгоре да полея? Или пък да ги понакисна в съд за 10-15 мин?
Някой ползва ли такива ... както и да се казват, за капково напояване и вършат ли работа, че почнах да мисля за почивката вече или да назначавам поливач, както обикновено?
Скрит текст:

Минала година сложих такъв "уред" да полива бегониите.Със смесени чуства съм към него.Тъкмо го наглася и след някое време спира да капе.Не бих оставила цветята само с него,трябва някой да го наглежда през 2-3 дни.А и големите бутилки се килват настрани.

Ени,честит празник с голямо закъснение.Желая ти да си здрава,обичана и ценена.

Менделеевка,къде държиш зебрината(огрява ли я слънцето)и колко често се полива?
Зебрината я гледам на източен прозорец ( на около 30 см от прозореца ) и не я огрява пряко. Температурата в стаята е 23- 24 градуса зимата. Тя обича топло .Поливам я два пъти в седмицата,докато потече в чинийката. Изчаквам 40-50 секунди и изливам излишната вода.

# 526
Момичета,кажете калата да я садя ли в градината и кога? След като прецъфти или мога и сега?

# 527
Относно поливането, аз на всички сипвам смело, само гледам водата да не е студена. Събирам и дъждовна вода от улука, защото е без варовек и е много добре за цветята.
Обаче сестра ми, която е манячка, има страшно много саксии на двора и понеже лятото работи по 12 часа, ги полива с маркуча 😃 Слага им повечко дренаж - обикновен чакъл. На нея всичко и се хваща и нищо не и загива, не знам как го постига.

# 528
Ени, калата не е съвсем зимоустойчива, зависи колко студено е и колко вода се задържа. При мен оцеля зимата, но беше много меко времето. Не успя да цъфне втората година, защото над нея неочаквано се разпериха други цветя и остана в пълна сянка. Но имаше много повече листа от първата година.
Сега, на третата година, още не се е показала.

# 529
В неделя прогноза за студ и дори сняг по високите места, приберете китките в събота.

# 530
В Лидл вече пуснаха на промоция розов джин и вместо да се настройваме за топло време и летни коктейли май пак червено вино и мезенца Simple Smile!

# 531
Относно поливането, аз на всички сипвам смело, само гледам водата да не е студена. Събирам и дъждовна вода от улука, защото е без варовек и е много добре за цветята.
Обаче сестра ми, която е манячка, има страшно много саксии на двора и понеже лятото работи по 12 часа, ги полива с маркуча 😃 Слага им повечко дренаж - обикновен чакъл. На нея всичко и се хваща и нищо не и загива, не знам как го постига.
Ох върна ме в детските години🙂баба ми  беше като сестра ти   и като съм я питала как така , тя отговаряше , че който е роден пролетта каквото бучне и се хваща.Тя беше родена на 07.03, сестра ти кога е?

# 532
Ох върна ме в детските години🙂баба ми  беше като сестра ти   и като съм я питала как така , тя отговаряше , че който е роден пролетта каквото бучне и се хваща.Тя беше родена на 07.03, сестра ти кога е?
През януари 🙂

# 533
В САЩ на такива хора казват, че са с "зелени пръсти"

# 534
Много ми харесаха стомните с цветя! Имам една теракотена "фолк" кана дето я ползвах за ваза, но обмислям да стане саксия, нещо не мога да си харесам хубави саксийки напоследък, и на битпазара вече не се намират. Обаче единственото което ме спира е поливането. Пробвах да садя цветя във висока, тясна ваза, но не им харесва, май на повърхността не се задържа достатъчно вода за коренчетата, а като преполея се заблатява и пак мрат ¯\_(ツ)_/¯ А и в момента не ми хрумва какво да бодна, ще ми се да е многогодишно.

Може да пробваш с папирус (Cyperus papyrus), ако го харесваш. Обича много влага. Моята саксия е винаги в кашпа с вода и се чувства добре.

# 535
В САЩ на такива хора казват, че са с "зелени пръсти"

А в Германия - че имат "зелен палец".
И аз съм чувала подобни теории, че родените през лятото по-добре се справят със засаждане и отглеждане на цветя, но не знам колко е вярно. На мен всичко ми се хваща и расте, с изключение на лавандулата, която толкова обичам!

# 536
Шефлера

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 21:25 от Krotinia

# 537
Пипи, в момента в Германия навсякъде се продават лавандули в тарелка по 6 или 10. Няма начин да няма начин Grinning те са много добре вкоренени и силни растения. Гледам в саксия и в сандъче, не стават толкова големи като в градината, но си растат и цъфтят.

Ефи, папратите също обичат много вода, постоянно са жадни. Но не съм ги гледала в саксия без дупка.
Друга идея - в една чаша сложих клончета антуриум, в сфагнум. Пуснаха корени и нови листенца, засега са си добре там, но не знам дали ще цъфнат така. Ще ги садя в нормална саксия някой ден.

# 538
На мен всички лавандули ми изсъхват и вече не ги купувам.
Папратът гълта невероятно много вода. Моят е станал огромен и още изглежда като изкуствен, като когато го купих. Постоянно наливам вода, въпреки че има и джаджа която тези дни показах, която също постоянно пэлня. И го пръскам обилно всяка вечер. Вече е на балкона на полусянка. Нямам търпение да ги изкарам всичките.

Phloxx, мога да ти дам бебета от антуриуми от три невероятни вида. Двата са особено редки. Изкупиха ги за един ден от близкия огромен градински център и повече няма. Растат и цъфтят като луди. Не знам къде си в Германия, но с ден-два доставка по DHL ще издържат при подходяща опаковка.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 23:20 от Анонимен

# 539
Може ли инфо как да разсадя антуриум? имам един който вече адски стърчи над саксията и се чудя какво да го правя..режа ли го, чупя ли?

Общи условия

Активация на акаунт