Давали ли сте тези лекарства на деца

• 1 819
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, майчета! На моята дъщеря (скоро ще навърши 11 години) преди около 3-4 месеца психиатър изписа Есобел, но аз се притесних да давам лекарството, защото в листовката пише, че не се дава на лица под 18 години. Сега ходихме при друг психиатър, който й изписа Флуанксол, но в аптеката не искаха да ми го дадат, защото не бил за деца. Искам да попитам, има ли деца, които са пили някое от тези лекарства? И как го понесоха децата, някакви странични ефекти видяхте ли?

# 1
Това са доста тежки лекарства за деца. Извинявам се, ако е нахално да питам в тази ситуация, но какъв е проблема с детето ?

# 2
  • София
Леко се втрещих.

Синът ми е на толкова. Тези лекарства се дават за депресия. Наистина ли дете на такава възраст е с подобна диагноза?

# 3
  • Бургас
Не са за деца освен ако лекар не изпише.
В аптеката нямат право да коригират лекар,странно поведение от тяхна страна.С рецепта отивате,от специалист, изобщо не бива да коментират.
Вие избирате да се доверите на лекаря или не.
Какъвто и да е проблемът,аз Ви съветвам да се консултирате и с детски ендокринолог,понякога истинският проблем остава скрит.

# 4
Лекарят, изписал лекарствата детски психиатър ли е? Понякога, когато не са с такава специалност, психиатрите могат повече вреда да нанесат на детето, отколкото да помогнат.

Ако цялата тази тема не е пързалка, потърсете детски лекар. Това е моят съвет.

# 5
В аптеката нямат право да коригират лекар,странно поведение от тяхна страна.С рецепта отивате,от специалист, изобщо не бива да коментират.
Какъвто и да е проблемът,аз Ви съветвам да се консултирате и с детски ендокринолог,понякога истинският проблем остава скрит.

Магистър фармацевтът и лекарят са на едно ниво.
Магистър фармацевтът е подчинен на закона, не на лекаря.
Според закона магистър фармацевтът носи законодателна и наказателна отговорност за всичко, което отпуска дори по рецепта.
Според закона ЗЛПХМ магистър фармацевтът има право да коригира предписанията на лекаря, ако намери грешка, защото ще бъде подсъдим.

# 6
Лекарят, изписал лекарствата детски психиатър ли е? Понякога, когато не са с такава специалност, психиатрите могат повече вреда да нанесат на детето, отколкото да помогнат.

Ако цялата тази тема не е пързалка, потърсете детски лекар. Това е моят съвет.
Не е пързалка. Второто лекарство е изписано от детски психиатър.

Магистър фармацевтът и лекарят са на едно ниво.
Магистър фармацевтът е подчинен на закона, не на лекаря.
Според закона магистър фармацевтът носи законодателна и наказателна отговорност за всичко, което отпуска дори по рецепта.
Според закона ЗЛПХМ магистър фармацевтът има право да коригира предписанията на лекаря, ако намери грешка, защото ще бъде подсъдим.
Аптекарката каза, че не е за деца и не искаше да го даде. После каза, че ако толкова държа, може да ми го даде, но на опаковката няма да напише как да се приема, да си четем от рецептата, т.е. не поема отговорност.

И просто сега се чудя и не знам какво да правя. Затова питам дали някой е давал такова лекарство на дете

# 7
Постъпила е отговорно като истински специалист аптекарката

# 8
  • Sunshine state
Посетете друг психиатър за второ мнение е моят съвет.

# 9
Посетете друг психиатър за второ мнение е моят съвет.
Вече ходихме при двама. И двамата изписват лекарства, които не се дават на деца (според листовката). Затова търся мнение дали някое дете е пило такива лекарства

# 10
Съмнявам се да намерите, по простата причина, че не се дават на деца…

# 11
  • Бургас
Ами...
Вие избирате.Лекарят си е казал мнението, евентуално има някакъв опит.
Има и вариант да влезете в клиника и да сте под наблюдение.
Стискам палци,надали Ви е лесно.

# 12

По темата с конкретните лекарства не  мога да кажа нищо, но в фармацевтите могат да откажат да изпълнят рецепта, ако преценят, че дозата не е подходяща или лекарството не е подходящо за възрастта.
Бях свидетел на скандал между възрастна и опитна аптекарка, която говори по телефона с лекар, изписал антибиотик за дете, и отказа да го продаде.

Младо момиче в Софармаси скоро силно препоръча да не давам двата антибиотика едновременно за моето 3-годишно дете: оказа се, че лекарката е допуснала техническа грешка и многократно е превишила дозата. Така че съм й изключително благодарна на тази млада дама, която очевидно е учила старателно и беше изключително внимателна.

Така че много, ама много бих се вслушвала какво ми говорят фармацевтите.

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 12:56 от krasimilo

# 13
  • Бургас
Ох,аман от безполезни лекари.
И аз съм имала подобен случай.
Лекар ми изписа лекарство за висок холестерол,но понеже имам особен колит-улцерозен колит,аптекарят силно ми препоръча да не вземам лекарството.
Лошото е,че няма как да намеря друго лекарство,това има.
И психиатрите не разполагат с голям набор от лекарства,затова,ако се налага,лекар преценява доколко ползите надвишават риска за пациента.Това аптекар уж не би могъл да направи,не познава състоянието на пациента.

# 14
  • Най-красивата страна
Свекърва ми е пила Флуанксол.Сега пие Есобел -заради тежка депресия и нервно разстройство.Има и психично заболяване.При нея се проявиха много от страничните ефекти..
Чела съм листовките .Пише,че може да има тежки последствия при лица под 25 години.

,,Деца и юноши
Флуанксол не се препоръчва при тази възрастова група.-това пише. Информацията от клиничните проучвания сочи увеличен риск от суицидно поведение при възрастни под 25 години с психиатрични заболявания, които са били лекувани с антидепресант.,,

Употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст

Есобел не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18 години. Пациентите под 18-годишна възраст са с повишен риск от странични ефекти като опити за самоубийство, суицидни мисли и враждебност (предимно агресия, опозиционно поведение и гняв), когато употребяват този клас лекарства. ,,

Не бих дала такива лекарства на детето си в никакъв случай.
Търсете друг специалист.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 13:01 от Veronikaaa

Общи условия

Активация на акаунт