162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 68 918
  • 702
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, лятото ще бъда на гости при приятели ми в щатите и си мислих, дали не мога да обърна туристическата виза в работническа за да седя по-дълго, имате ли идея къде, в коя сфера на работа имам шанс да ме вземат и да ме спонсорират за работническа виза? До сега винаги съм работила в големи компании в София, имам добър background.
Работните визи за Щатите за различни - за таланти - повечето рускоезични артисти в Цирк дю Солей са с такава и по-популярната H1B. За нея аплайва работодател, като доказва че немогат да намерят подходящ кандидат в страната.

# 106
Здравейте, лятото ще бъда на гости при приятели ми в щатите и си мислих, дали не мога да обърна туристическата виза в работническа за да седя по-дълго, имате ли идея къде, в коя сфера на работа имам шанс да ме вземат и да ме спонсорират за работническа виза? До сега винаги съм работила в големи компании в София, имам добър background.
Ожени се.
хаха това е опция да, до колкото знам и то отнема доста време.... докато придобия право за пребиваване там.
Но си е опцiq.

Едира - ще гледам ако мога от тук да се уредя и да ме препоръчат за някой офис в щатите , имам познати, които ще съдействат, пък да видим. Simple Smile

# 107
  • Калифорния, САЩ
Много ви благодаря за споделеното - ще търся най-подходящото за него.

# 108
Търся идеи за туристически дестинации в България.

Ще пътувам до България с децата след месец и за първи път ще прекараме там повече от десет дни, съответно за първи път имам време и желание да ги заведа някъде и да им покажа интересни места в България извън къщата на баба и дядо. Моите деца обичат всичко, свързано със средновековието, стига да е подходящо за тяхната възраст (на 13, 10 и 6 са), обичаме разходки сред природа, не биха се отказали и от неща като аквапарк, да речем. Половината време ще бъдем в София, другата половина на Южното Черноморие. Без кола сме, разчитаме на междуградски транспорт.

Моите обичайни туристически дестинации са Царевец, Етъра и евентуално Жеравна, плюс Несебър и Созопол, да речем. Но не съм прекарвала дълго време в България от 2006та година, така че предполагам има много нови неща, за които не съм чувала.

Някакви идеи?

# 109
ianajar,

Миналата година четох хубави отзиви за деца на лагер на село/ ферма. Потърси
Това е близо до София и май може за ден.
https://blizkataferma.com/page/detski-lager

Сигурно е тривиално , но не бих пропуснала Пловдив, стария град, амфитеатъра, старите български къщи. Обожавам го.

Докато си в София и Пловдив, може да ползваш Spark, регистрирай се.
Това са електрически автомобили, за които плащаш за време. Примерно около мен нямам удобен транспорт или такси, виждам къде е най- близкия Спарк и с апликацията го отключвам. Не е скъп. На сайта им пише. Дъщеря ми, като си е в София доста го ползва.

В София ви препоръчвам ресторант Ракета. Ще се изненадаш. Събрали са табели и неща от комунизма, пускат хубава музика от миналото и храната са се постарали да наподобява миналото ( има циганска баница например). Там само с резервация.

Ще се допълвам 😊
- Хисаря . Минерална вода в басейните, супер вкусни ресторанти, стените на стария Хисар са реставрирани, в хотел Хисар имаше площадки за деца,

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 17:25 от rosss

# 110
Янаджар, и аз търся идеи и се записвам.
И ние ще си ходим след десет години откакто щерката е била там и искаме да й покажем интересни места.

# 111
Здравейте!
Какви най-често лекарства си носите от България и като цяло колко е позволено? Ако нещо потрябва там свободно ли ги продават? Винаги съм си купувала от САЩ DayQuil и NyQuil и съм много доволна от тях, за това мисля за настинки да не взимам друго те вършат страхотна работа, но други лекарства като цяло, какво си вземате от България?

# 112
Антибиотици, от рода на Оспамокс, защото няма как да си купиш без рецепта (всъщност има, но е по-сложно, отколкото да си занесеш от България). Аулин или нимезил. Ципрофлоксацин. Аналгин. ММ си вземаше едни капки за очи с антибиотик, а аз Л тироксин, които мисля, че в Щатите са с рецепта, но това е специфично, ако имаш нужда. Аз вземах и ксилометазолин (най-обикновените шишенца), защото американските капки за нос ми миришеха гадно.
Аспирин, ибупрофен (бълг. Нурофен) и парацетамол в Щатите са в пъти по-евтини от българските и не си струва да се носят.
Можеш да пренасяш всякакви лекарства, особено в чекирания багаж. В ръчния трябва да се съобразяваш, ако са течности, но пак ако са лекарства, разрешават и повече от 100 мл.
Чувала съм, че за по-големи количества трябват рецепти. На мен никога не са ми искали, дори за цял куфар пълен с лекарства, включително инжекции. Не знам обаче какъв е законът.

# 113
Антибиотици, от рода на Оспамокс, защото няма как да си купиш без рецепта (всъщност има, но е по-сложно, отколкото да си занесеш от България). Аулин или нимезил. Ципрофлоксацин. Аналгин. ММ си вземаше едни капки за очи с антибиотик, а аз Л тироксин, които мисля, че в Щатите са с рецепта, но това е специфично, ако имаш нужда. Аз вземах и ксилометазолин (най-обикновените шишенца), защото американските капки за нос ми миришеха гадно.
Аспирин, ибупрофен (бълг. Нурофен) и парацетамол в Щатите са в пъти по-евтини от българските и не си струва да се носят.
Можеш да пренасяш всякакви лекарства, особено в чекирания багаж. В ръчния трябва да се съобразяваш, ако са течности, но пак ако са лекарства, разрешават и повече от 100 мл.
Чувала съм, че за по-големи количества трябват рецепти. На мен никога не са ми искали, дори за цял куфар пълен с лекарства, включително инжекции. Не знам обаче какъв е законът.

Много благодаря! За антибиотиците много се чудя, не съм пила антибиотици от много години., но предполагам ще е добре да имам нещо, като се замисля може и зъб да заболи и такива неща, добре ще бъде да взема.

А още един въпрос как стоят нещата с медицинските застраховки? Ние ще пътуваме септември, ще търсим работа от тук още, но ако случайно не се получи и заминем без работа какви са вариантите можеш ли сам да си плащаш мед.застраховка всеки месец? Като цяло можеш ли да се разбереш с фирмата ти ти да си поемаш мед.застраховка? И лесно ли става с тези неща?

# 114
Малко е сложно, защото като почти всичко в Щатите и за медицинските застраховки зависи къде си. Няма общ закон като в България, който да важи за всички.
Има фирми, които предлагат застраховки и други, които не предлагат. Ако фирмата не предага, може да си направите през Обамакеър (преди няколко години не можеше да си на Обамакеър, ако фирмата ти предлага застраховки, сега не знам). Също така зависи дали имате или нямате деца, както и какви ще са ви доходите. Може да се класирате и за щатската застраховка. А може и да си закупите застраховки директно, но излиза скъпо, доколкото знам.
Има тънкости какъв план да се избере, трябва да се гледа дали е PPO или MHO. Хубаво е да ви посъветва някой, който е имал опит с различни видове застраховки. Има и застрахователни агенти, които да ви предложат различни възможности и да ви посъветват.
Аз съм имала с Обамакеър, не беше евтино, защото бях на W2 и нямаше как да крия доходи. Слава Богу, не се наложи да я ползвам.
Имала съм през работодател, от там съм много доволна. Обаче имаше прозорец, в който да се кандидатства, не можеше целогодишно и понеже не го улучих с постъпването, трябваше да почакам.
Била съм и без застраховка, за късмет не ми се е налагало да ходя тогава на лекар, но съм ходила с приятелка в клиника, в която плати минимална такса за прегледи и изследвания, след като доказа ниски доходи с данъчната декларация.
За щатските застраховки само съм чувала разкази на други хора, не мога да споделя личен опит.
Най-добре е може би, ако нямате застраховка през работодател, да се посъветвате със застрахователен брокер, който да ви предложи различни опции. Виждала съм много реклами на такива по фейсбук групите. Сигурно и тук някой може да препоръча. Мои познати миналата година хвалеха тяхната, ако успея да се свържа с тях ще ги питам.
Аз малко съм била в Щатите, дано се изкаже някой с повече опит от мен. Blush

# 115
  • Бургас
Здравейте, ще съм на гости в САЩ началото на юни, ден-два ще бъда в Чикаго и ми трябва информация кои са основните забележителности, които мога да посетя

# 116
  • София
Извинявам се, че малко ви нахлувам в темата, но да питам - от вашия опит с гостуващи ви приятели от България, работят ли им дебитните карти?

От банката ме увериха, че трябвало да е Виза, е, извадих Виза, но не е кредитна. И предупредих кога да не ми я блокират заради плащания от далече Simple Smile
Пък да видим
Хубав ден и благодаря предварително!

# 117
  • София
Работят.

# 118
Естествено че работят навсякъде, но е хубаво да кажат в банката за това, защото понякога е нужно да бъде активирана опция за използването ѝ извън територията на Бг.

# 119
Здравейте, ще съм на гости в САЩ началото на юни, ден-два ще бъда в Чикаго и ми трябва информация кои са основните забележителности, които мога да посетя

1)360 Chicago - обсерватория в небостъргача John Hancock, със стъклен балкон който се накланя напред. Гледката на града и езерото от небостъргача е невероятна
2)Екскурзия с лодка по Chicago River
3)Navy Pier
4)Бъкингамския Водопад
5)Милениум Парк
6)Линкълн Зоологическа Градина
7)Ботаническата градина

С изключение на ботаническата градина, всички тия места са в Downtown. Има и хубави музеи, ако харесваш.

Изброеното от мен е с уговорката, че Чикаго вече се е върнал към нормален живот, преди около година всичко беше затворено.

Общи условия

Активация на акаунт