162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 69 201
  • 702
  •   1
Отговори
# 135
Споделям пресни впечатления.
Знам, че тук всички са по знаещи от мен, но пък моя скорошен опит с наемането може да е полезен някому.
Да споделят и други наели последната година, две.

Лъки, не тръгвай на нож веднага.
Уточнихме единствено, че си имала предвид правило на някакво HOA, понеже от първия ти пост това не стана ясно.

# 136
  • Sunshine state
Наш приятел нае апартамент на негово име и после просто ни добави към договора. Ние сме си много близки, обаче.
Именно, трябват много близки.
Малко хора биха се съгласили да си сложат главата в торбата, образно казано.
Риска е съвсем реален.
Да, така е. Отгоре на всичко човекът към момента бе извън статут. Смятайте колко ни е близък.

# 137
  • Down south
Споделяме опит, някои по-наситен, други по-кратък, но опит. Колкото хора, толкова и ситуации.
Според мен, всяко мнение би могло да помогне на търсещите информация.

# 138
Споделям пресни впечатления.
Знам, че тук всички са по знаещи от мен, но пък моя скорошен опит с наемането може да е полезен някому.
Да споделят и други наели последната година, две.

Лъки, не тръгвай на нож веднага.
Уточнихме единствено, че си имала предвид правило на някакво HOA, понеже от първия ти пост това не стана ясно.
Всички HOA имат изисквания. Едно от друго по стриктни, за това казвам, да се има едно на ум.

# 139
HOA позволява да се отдава под наем от собственик. Не е задължително да живее в имота. Поне не и при нас. Аз съм съгласна, че да живееш в къща или кондо с HOA си е все едно си с надзорници. Страшна досада. Да не отварям скоби. Всеки знае. Ние си търсим къща БЕЗ HOA. Върха беше, като накараха наши познати да си демонтират басейна и забраниха да го използват. Голям двор, на кого пречише…🤦

# 140
Благодаря на всички за полезната информация!

Какво точно е НОА? Бях открила преди време, че има апартаменти, които се отдават под наем, но и трябва живущите в сградата също да са съгласни да наемеш апартамента. Каква беше разликата и как точно беше думата за това?

# 141
  • USA

Homeowners Association (HOA)

# 142
И ние си купихме втората къща, защото ми писна от HOA на първата.  И за Сиатъл са първи, последен + депозит. При нас има лек застой на пазара за жилища, ще видим дали ще повлияе и наемите.

# 143
При нас, докато излезе къща и си я харесаш, дори нямаш време да си нахлузиш джапанките и да отидеш на оглед. Веднага се купува. Ще каже човек, че навън е пълно с лагеруващи и чакат.
Особено къща без HOA

# 144
Което е наистина странно, защото точно такъв балон се спука 2007, а не е като да е било толкова отдавна 🤷🏼♀

# 145
  • Down south
Надявам се, за информация на четящите и незнаещите, какво е HOA, имайте предвид, че това в никакъв случай не е някаъв общ знаменател.
Има хиляди видове, варинати, условия и т.н. Има значение местоположение, училищен дистрикт, популация и т.н.
На едно място може да бъде включено само косене на трева, на друго цялостна поддръжка, охрана, застраховка, паркинг/ гаражи, грижа за външни и не само части, басейни, тенис кортове, осигурена "къща" за партита и един куп други неща.
Всичко си има цена.
Вероятно мога да изпиша страници по въпроса, базиращи се на опит.

Ситуацията с наемите в момента е страховита. Наша приятелка (американка) с две деца, плаща $3,300 месечно за жилище с три спални, добро училище и т.н.

NaviMK, да.
Изглежда, че имотите излизащи на пазара се продавват почти светкавично, с плащане на цена над исканата и на места, дори и без инспекция Close
Пълна лудост.

# 146

Разбира се. И колкото повече HOA правила, толкова по-добре изглежда мястото и обратно. В това няма спор. Има собственици, които не само нямат проблем с това, а дори им харесва да ги гърчат,  иначе сигурно нямаше да съществуват тия асоциации.

За един новодошъл обаче, това не е никакъв фактор. Идеята е, че когато има някакви великански изисквания от асоциацията, които не можем да покрием - значи трябва да се ориентираме другаде, а не да се откажем от ко-сайнърството като опция.

Наемите, както и цените на имотите, навсякъде са безумни. Като гледам какви пари искат за някакви абсолютни дупки и ми става лошо.

Моето лично мнение е, че без кредитна история и депозит ще е почти невъзможно. Както някой вече спомена, и да се намират такива квартири, ще са в изключително съмнителни квартали. С много близък човек, който е готов да помогне е ясно, но повечето новодошли нямат такива.

Моментът е такъв, а като се сетя само, как когато ние емигрирахме си мислехме, че е трудно.

Съфорумката спомена нещо интересно - имало някъде правила, където останалите живущи трябвало да те одобрят. За такова нещо не бях чувала (но аз и не бях чувала, че ко-сайнърът трябвало да живее с теб, което не прави абсолютно никакъв смисъл), затова ще ми е любопитно да науча повече. Как точно селектират кандидатите - по цвят на кожа, зъби, резюме ли ги карат да пишат... Понеже моята лична информация (като криминално досие, доходи, кредитна история), не е просто ей така информация, достъпна на двеста евентуални комшии.Интересно е, и ще ми е интересно да науча къде се прилага.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 04:28 от Aerin

# 147
  • Down south
Скрит текст:
Съфорумката спомена нещо интересно - имало някъде правила, където останалите живущи трябвало да те одобрят. За такова нещо не бях чувала (но аз и не бях чувала, че ко-сайнърът трябвало да живее с теб, което не прави абсолютно никакъв смисъл),
Звучи сякаш се изправяш пред "другарски съд" и наличните живущи гласуват,  този-да или този-не Close
Дали има разлика в тежестта на глас, собственик/наемател.
Риторично.
Много стресиращо за бъдещи наематели.

Гарант, за да ти бъде такъв, трябва да живее с теб? И това не съм чувала.
Гарант= гарантиращ и поемащ отговорност, залагайки кредитната си история.

Изглежда, че към днешна дата, нещата са различни Close

# 148
Гарант, за да ти бъде такъв, трябва да живее с теб? И това не съм чувала.

Именно, въобще не разбрах смисъла на това. Ако живее с мен, ще е или наемател или собственик, на какво точно ще ми е гарант и защо? Спомням си по колко пързалки бяхме пускани като новодошли…

И да, нещата доста са се променили. Преди години определено беше много лесно за всичко. Искрено съчувствам на хората, които идват сега.

# 149
Не ми харесва, например, че когато имаш спор със съседи HOA не вземат отношение. В повечето случаи, може и да има изключения. А това за косенето, боклуците и други битовизми не съм срещала запустели и занемарени квартали.
Точно си е гърч.
А уж който плаща той поръчва музиката.
На нас не ни харесва и за това търсим къща без HOA.
При нас например, ако имаме две къщи или повече, имаме правото да отдаваме под наем само една и не повече. Ако съседите не са доволни от наемателите, пускат оплакване до борда на директорите с цел изгонване. HOA задействат процедурата чрез адвокат и наемателите биват прокудени за сметка на собственика на имота. Разбирайте адвокатските хонорари. Но да живееш под наем с някой по принуда, го няма тук.
Не знам дали е балон, но се говори, че рязко ще скочи лихвения процент след Нова година. Сигурно за това всичко живо се е втурнало да купува къщи.

Общи условия

Активация на акаунт