162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 68 797
  • 702
  •   1
Отговори
# 690
  • Чикаго / София
Здравей, Ада,

За колко дни ще са в града? Предполагам, ще спят в Доунтаун Чикаго някъде. От Летището до Даунтаун има метро, което е много удобно за пътуване.
В самия Даунтаун Чикаго обществения транспорт е добре уреден и могат с него да стигнат навсякъде. Аз отдавна не съм се возила и не съм наясно как става със заплащането, така че не искам да давам невярна информация, но предполагам те могат да гугълнат и да разберат. Няма намаления за студенти, но и не вярвам на тях да им трябва много, предполагам, че повечко ще походят и разглеждат града.
Предполагам, че те са разучили, кои са туристическите атракции вече:
Millennium Park - с така известното Чикагско "Бобено зърно" - “The Bean” (Cloud Gate)
Grant Park с Buckingham Fountain - те са свързани с Милениум Парк и си е една голяма разходка.
Chicago Riverwalk и също Lakefront Chicago - все чудесни места за раходка.
Ако искат да видят града от високо - атракция е Willis Tower (formerly Sears Tower) - качваш се на 103 етаж - доста популярно място - заплаща се. Да погледнат предварително за билети дали ще са по-евтини.
Navy Pier
Magnificent Mile - това е част от Мичиган авеню - Michigan Avenue в Чикаго - нещо като 5-то Авеню в Ню Йорк - със скъпи магазини.
Chinatown - много добре е направен в Чикаго - чудесни ресторанти и парк. До там могат да стигнат с градски транспорт, но аз им препоръчвам Chicago Water Taxi - корабчета, кото вървят по Чикаго ривър и превозват пътници.
Lincoln Park & Zoo - зологическата градина на Чикаго - с безплатен вход е и си заслужава да се види.
Ако обичат да ходят по музеи и имат време за това - Чикаго е дом на прекрасни музеи - Griffin Museum of Science and Industry е нашият най-любим Чикагски музей.  Могат спокойно да изкарат там цял ден.
С две ръце и два крака препоръчвам Architecture River Cruise - това е около час и половина -два - зависи, кое изберат - да изберат по-дългия, разходка с кораб по реката - виждат се всички сгради от друг ъгъл - нещо прекрасно е. Ако има едно нещо, за което са решили да платят - нека е това. Ако погледнат по-отрано в Групон има доста добри цени за тези архитектурни разходки с кораб. Аз съм купувала от там, така че легитимни са, и излиза доста по-евтино.

За храна - да пробват храната от уличните камиончета за храна - обикновено е вкусна и автентична. Нещо, което го има само в Чикаго е Chicago deep dish pizza - известен ресторант за такава пица е веригата пицарии Lou Malnati's Pizzeria - има ги и в Даунтаун - скъпа е, но не можеш да дойдеш до Чикаго и да не опиташ дийп диш пица Simple Smile
Друго само Чикагско място за хранене е Portillo's - мисля, че само в Чикаго ериата го има - известни са с италиан бийф сандвича си, хот-дозите и разна друга американска храна. Най- известни са с шоколадовата си торта - продава се на парче - любима е на моите деца, макар че аз като човек израстнал със Сладкарница Неделя, не я харесвам кой знае колко.

Това се сещам за сега. Ако се сетя нещо друго, ще дописвам.

# 691
Много хубави предложения записвам си ги и аз за в бъдеще. Ще допълня и че Buckingham Fountain е фонтана от Женени с деца

# 692
  • Spain
Мерси , ще и изпратя поста ти , много ценни напътствия . Ще са мисля от 1 до 4 септември .. вълнувам се за тях все едно аз ще ходя 😁, късно разбрахме за тези студентски бригади - тя вече завършва ..иначе така можеше да обиколи Америка - хем работи , хем разглежда един вид гратис излиза 😂

# 693
Решили са 5 момиченца да ходят на Екскурзия в Чикаго в началото на септември ....

Да напишат в чат гпт и ще им спретне прекрасна програма, ще ги залее с идеи и информация. После на база каквото им е предложил/каквото са скалъпили като план може да покажете тук да видим дали звучи резонно, дали е вярно с действителността и т.н.

ETA: проверих сега, написах за три дни, изнесе нелоша програма, някои места за хранене е предложил по-скъпички, но пък ключови и хубави. Дори е включил полезни съвети Simple Smile)
Travel Tips:
Get a Ventra Card for CTA trains/buses – cheaper than rideshares for most city trips.
Chicago weather can change fast; carry a light jacket even in summer.
If you want to skip lines at major attractions, look into the Chicago CityPASS

# 694
  • Spain
Здравейте пак съм аз и пак с моите въпроси и терзания 😁
Искам да уточня че живея в Испания и при нас здравеопазването е напълно безплатно и също така имаме европейски здравни карти,  с които можем да ползваме здравни услуги навсякъде в Европа нрзплатно ( работата е там разбира се че никога не сме ги използвали дано и да не ми се е налага).  Та за мене е абсолютно пълна Индия здравни осигуровки ,застраховки и най-различни такива неща. Затова разбира се изобщо не сме проверявали каква е здравната застраховка на дъщеря ми за САЩ в документа беше казано 100 хиляди долара или 300 000 обаче никога не сме   питали  и никой никога нищо не ни е казал какъв тип застраховка има тя за САЩ. Тази година всичко с нея (поне за сега )е наред,  но  лошото е че край нея се случиха няколко неща и започнахме да се замисляме за тия застраховки - едната например е операция за 300 хиляди долара за апандисит , макар че имат застраховка здравна и на детето да му поискалите пари и то след 1 или 2 месеца пристига уведомлението на друго момиче с ударена  ръка на работата също и пристига сметка от 3 000 долара макар че в болницата е указала  че имат виза J1 - та сигурно не знаят процедурата или не са отишли в правилната болница , защо се случват тези неща . Конкретно момичето с операцията шефът им е "разследвал " уж и единственото , което според фирмата можело да се направи е да не ходи в следващите 8 години в САЩ ... За ударената ръка шефовете щяло да покрият част от разходите , но за "детето " пак остава голяма сума да изплаща. Не мога да разбера нали уж имат здравни застраховки - защо така ги карат да плащат. Според вас тогава ако някой идва в САЩ за 3-4 месеца каква застраховка Трябва да сключи , какво е най изгодно...а и да дребно посещение на лекар разбрах 250$-! Е нали уж застраховки имат - явно някъде грешат ли , какво става ...

# 695
никога не сме   питали  и никой никога нищо не ни е казал какъв тип застраховка има тя за САЩ.
Тук ви е грешката. Ние може само да гадаем каква е здравната застраховка на дъщеря Ви. Прочетете подробно плана на застраховката. Всяка здравна застраховка има такъв. Уведомление не означава непременно крайна сметка (bill).
Аз съм с отлична здравна застраховка и пак плащам тук и там. Наличието на здравна застраховка не означава безплатна медицинска помощ. Разликата е колко плащаш над $0 - $250 за операция, която иначе струва $25,000 без здр. застраховка. Това последното е съвсем конкретен случай с точните цифри от моята застраховка.

# 696
  • София
Скоро видях една такава застраховка на студент на бригада - ами какво да ви кажа, такава е, че дано не се налага да я ползват. Фирмите, които организират бригадите, им ги правят, толкова ги и информират. Важно е да се провери в мрежата на кой голям застраховател покриват - а големите се знаят. Ако тези деца са попаднали на места, които не работят с техните застраховки, нищо чудно е и тези суми да са верни. Сложна е системата, на един европеец трудно може да се обясни как точно работи.

# 697
  • Spain
Специално нашата фирма никога не ни е упоменавала или изпращала документите за застраховка - за другите деца не знам - те са литовци -  изводът е : ако има следващ път трябва  своевременно да разберем коя е фирмата на застраховката и да проверим там където отива (в тази ареа ) коя болница обслужва с тази застраховка  - това ли е в общи линии ? . При нас където и да отидеш  в бърза помощ - дори хората без  документи  - те приемат и обслужват безплатно - трудно им е на децата явно са разберат защо им се случва - шефовете им да чудесни хора , помагат с каквото могат , но и те явно - имаики 20-30 националности не знаят / не могат да помогнат с всичко.

# 698
Ада, няма как да дадем адекватен отговор на въпроса ти. Не сравнявай различни системи как работят. Ако в България/Европа бърза помощ е без пари, тук това е най-скъпата медицинска услуга. На много места има Urgent Care, които са доста по-евтини от ER. По принцип, тук застраховките никога не покриват всичко. Четете договора, друг начин няма. Като цяло, бих казала следното:
1) Прочетете в договора какво се покрива;
2) Прочетете за всеки вид услуга какъв процент плащате вие;
3) Когато се ползват медицински услуги, непременно трябва да се уверите, че докторът/болницата приема този тип застраховка.
4) При ползване на медицински услуги, трябва да дадете копие на застраховката. Това че са на J1 не дава никаква информация каква застраховка имат.
В голяма част от случаите, дори когато имате застраховка, е доста вероятно вие да сте отговорни за определена сума. Например, ако се наложи да се ползва, вие плащате първите $5000, и чак след това застраховката покрива сумата - подобно на застраховка за кола, има си някакъв deductible. Дори тогава пак не е задължително да покрива всичко - някои планове са такива, че над $5000 вие покривате 10%, а застраховката 90%.

# 699
  • София
Спринкълс, нищо не им дават,  нито договор, нито нищо. Това, което аз видях, е от българска посредническа агенция. Един лист като флайер и пише, че покрива до 300к$ примерно, не помня точните цифри. Хората виждат тази голяма сума и си казват, ок е. После обаче щом се наложи да ползват нещо, стават ситуации като описаните от авторката на поста.

# 700
  • Spain
Helene S точно така е при нас , нищо ...само е споменато че се покриват разходи за 300000$. Макар че сме с испанска фирма , явно методът на тези фирми е един и същ . Тъй като дъщеря ми - поне за сега - иска да ходи и другата година  на същото място явно ще трябва сериозно да разпитваме във фирмата за здравната застраховка и да изискаме договора за нея . Обясних че за мен като човек живеещ в държава с безплатно здравеопазване е странно -в план че аз не знам да говоря в цифри за здравни услуги и от България заминах точно като започваше частния сектор -тук(испания) също има частен сектор , но отново плащаш си месечните или годишните вноски и всичко пак ти е безплатно .
При вас например възможно ли е сключването на частна здравна застраховка за 3-4 месеца и от каква сума започва . Как изобщо тогава например оцеляват хилядите без документи . А също ако се е случило на работното място , не трябва ли фирмата да покрие разходите, изобщо не ми е ясна системата при вас - просто като се случиха тези неща с приятелките на дъщеря ми започвам да се замислям над нещата и разбира се разсъждавам от гледна точка на това ,което познавам

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 01:53 от Ада Деспейнада

# 701
  • София
В различните щати сключването на здравна застраховка е различно. За Ню Джърси например е през маркетплейс платформа, но не знам с този вид виза за студентските бригади дали може да се купи застраховка. Дори и да може обаче, са много скъпи.
Има много детайли по темата, които да съществени, не мисля, че някой тук от темата, може да ви даде ясен, коректен и точен отговор.
Едно е ясно - няма нищо общо с Европа и това, което познаваме.

# 702
Извинявам се, че се включвам по въпроса със застраховките, пък не съм активна темата. Имам доста опит със здравеопазването в САЩ и може да съм полезна. Държа да отбележа, че нямам идея какви са пакетите на хората на бригади, както са ви казали, четете условията. Със сигурност компанията има телефон за информация и там ще отговорят на всички въпроси.
Ние сме били винаги със застраховка и винаги имаш сметки от болницата. Има някои такси, които се плащат на каса директно преди преглед, други ти пристига сметка в последствие. Има плащания докато не достигнеш един годишен лимит над който застрахователите поемат всичко останало - Out of pocket. Той е за всеки човек по отделно докато се достигне или ако се достигне лимита за семейството. Всичко това на телефона от застрахователя ще обяснят. Ако получите сметка , да кажем 3000$ от болницата, преди да започнете да в плащате проверете как може да ви помогне финансовия отдел на болницата. В зависимост от дохода и от типа на лечение, тази сума може да бъде опростена изцяло или частично. Но важно е да действате бързо и да проверите тези опции преди да платите или да уговорите план за плащане.

Както пишат всички останали - прочетете детайлите, и се обадете на телефона за информация, те ще отговорят конкретно за вашата застраховка, ако вече има лечение и в болницата имат със сигурност телефон на който ще обяснят всичко и ще насочат към отдела за финансова помощ за сметките преди достигане на лимита out of pocket.

Това, че имате лимит на сумата покритие от застрахователя малко ме притеснява, че това не е типичната американска health insurance. Проверете и това, дали не е по-скоро както са туристическите застраховки за чужбина.
Надявам се не допринасям към объркването, помня колко мътно беше всичко, когато се сблъсках за пръв път.

Общи условия

Активация на акаунт