Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 239
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
Разреди боята и мини повече ръце с по-рядко боя.

# 301
Има едни велурени, май те бяха подходящи. И може би трябва да минеш първата ръка с малко по- разредена боя.

# 302
Да, минах с по-разредена.
Ще опитам за следващите вратички с повече ръце.

# 303
  • в сърцата на децата <3
Знам, че съветът ми е трудно приложим, но опитай да работиш по хладно. Боите имат работни температури и това не е случайно. Ако си в България, от утре леко ще захлади и ще е по-подходящо. На тези жеги няма да се получат нещата.

# 304
О, аз се съобразих с температурите. Работих сутрин и вечер.
Ще продължа молко по-нататък - в София няма начин да ги довърша - шлайфане в жилищен блок си е....

# 305
Аз пък съм на мнение, че разреждането на боята и работа с мокро валяче (т.е. валячето ако го намокриш, преди да го топнеш в боята) води до този рехав ефект, т.е. няма покривност. След работа аз не мия валячето, а го пъхам в найлон и завързвам плътно, да не изсъхне. След ден-два-три валячето си е все още влажно от боята, топвам отново и продължавам. Така няма редки ивици.
С велурено валяче минавам аз.

Акрилните на Сократес ги пробвах и аз в началото - бяла и слонова кост. И двете ми се сториха слабопокривни, въпреки позитивните мнения в темата. Налага се втора и трета ръка дори. Затова минах на Витекс, пак акрилна. Тя е с по-добра покривност, според мен. Тонират в Практикер, ако искаш различен цвят от бяло.

# 306
Благодаря мандаринка, покривност има, на някак от определен ъгъл личат следи- не е равномерно боядисано. Като започна работа боядисвам докато свърша - не мокря валячето.
Освен да опитам с велурено валяче.
Моето е нещо подобно на това като косъм

https://www.bagira.bg/21402/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BA-%D0%B … ennelli-cinghiale

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 10:51 от ravi

# 307
Явно ще са необходими повече ръце. 1 ръка с повечето бои не е достатъчна. Само изчаквай хубаво да изсъхне (примерно 1 ден), нищо че е топло. Ако има "ръбчета", тях можеш да ги загладиш с много фина шкурка. Ако е само "прозиране" при поглед отстрани, следващи ръце ще оправят проблема, според мен.
Не се отчайвай!

На Витекс боята си има инструкция да не се мият боядисаните повърхности май седмица беше, а също и да се пазят повърхностите от надраскване през този период. Пишеше, че горе-долу толкова отнема боята "да стегне", т.е. да добие необходимата твърдост/якост. Иначе на външен вид си беше ОК. Та пазих седмица (едно компютърно бюро боядисвах).

# 308
Само прозиране е, няма ръбчета . Ще опитам с повече ръце и по-дълго изчакване между тях.

# 309
Какво валяче да взема? Работя навън - времето е топло и боята съхне бързо. Купих валяче за акрилна боя.
Боядисва се на закрито! Не само заради бързото съхнене, но и заради евентуални боклуци и прашинки.

# 310
Препоръчвам тефлонов валяк. Става много добре с него. Боядисвах гардероб венге с такова валяче, с тониран Витекс. С две ръце покри много добре, без никакви следи от валяка...
Нямам снимка "преди" но боядисан и със сменени дръжки... на мен си ми харесва.😊

Скрит текст:

# 311
Гардероба преди бялата боя шкурихте ли го?

# 312
Не, само почистих със спирт. ПДЧ е.

# 313
Гардероба е много хубав, но тези дръжки не са за него.

# 314
  • в сърцата на децата <3
MEERA, гардероба е чудесен! Но според мен дръжките са за по-рустик или винтидж стил, какъвто гардероба не е. За да си паснат е нужно или да се състари гардероба (признавам си, че изобщо, ама изобщо не харесвам тия прошкурени и налепени със салфеткови китки изпълнения) или да смените дръжките с една идея по-изчистен дизайн.

Общи условия

Активация на акаунт